• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    SILENT
    SILENT --- ---
    repost z okouna, opravdova lahudka: http://www.plastovaokna-cenik.cz/
    TONY9
    TONY9 --- ---
    zdravím. Správně je virtuozka , nebo virtuoska? děkuji!
    TONY9
    TONY9 --- ---
    JESTERKA_AIENE: Dík za radu. Já to tak napsal také.
    JESTERKA_AIENE
    JESTERKA_AIENE --- ---
    TONY9: já bych napsala "z", jakože uvedení do provozu = změna stavu.
    TONY9
    TONY9 --- ---
    Dobrý den vážení, je správně sousloví "zprovoznění webu" , nemá náhodou být "sprovoznění webu". Nějak to nemohu najít v pravidlech. Dík za radu.
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    Z čeho prosím vás pochází zkratka nn. ve významu "následující stránky"?
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SCHWAB: Ha, to mi připomíná, že mi byla zapůjčena kniha O patřičnosti v jazyce od Václava Jamka, kde se autor mimo jiné zamýšlí i nad novými PČP z roku 1993 (a jejich upřesněním z roku 1995). Tehdy se mnoho lidí ohrazovalo proti psaní "z" ve slovech, která pan Hořejší zmiňuje, pan Jamek pak i proti jednotnému psaní "z" ve 2. pádě. (Narozdíl od blogera Hořejšího však Jamek reagoval na novou situaci.)
    Mohu se alespoň zeptat, jak tyto úpravy vnímate po osmnácti (respektive patnácti) letech? Já byl na prvním stupni základní školy, když pravidla vstoupila v platnost, takže jsem se již s předchozími nesetkal a jsou proto pro mě naprosto přirozená. Ikdyž mám pocit, že některá "z" se neujala - například neznám nikoho ve svém okolí, kdo by psal -izmus nebo renezance.
    CATT
    CATT --- ---
    SCHWAB: měl by psát o meducíně a nemudrovat, mudrlant jeden.
    SILENT
    SILENT --- ---
    BALAENA: pardon, prilis pokrouceny humor. chtel jsem jen rict, ze k placi je spis ten blog (tedy tento prispevek, zbytek jsem necetl), nez stav jazyka ceskeho.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SILENT: asi mi něco uniká. z toho blogu není vůbec vidět, jak to dopadá, když o jazyce píše lékař, ať úzkoprsý, širokoprsý či dejme tomu prostřednoprsý. jediné, co vidíme, je, jak to dopadá, když o jazyce píše novinář.
    SILENT
    SILENT --- ---
    BALAENA: a to je na tom prave k placi ;)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SILENT: ale vždyť to snad není lékař? píše se tam, že má žurnalistiku. o vystudovaný meducíně tam není ani slovo.
    SILENT
    SILENT --- ---
    SCHWAB: tak to dopada, kdyz o jazyce pise lekar. a jeste k tomu asi tez uzkoprsy lekar...
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    Jaroslav Hořejší » Pláč jazyka českého
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jaroslav-horejsi.php?itemid=8790
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    THOMASMORTA: ále, chtěla jsem býti poetická v jednom textu a jaksi mě okouzlilo spojení "ranně rozechvělé světlo", ale máš pravdu, asi by to bylo matoucí, vymyslím něco jiného.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    THOMASMORTA: Doplnění - zejména v případech, kdy spojení s příslovcem "raně" dává smysl, bych se tomu pokusil vyhnout:-)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    MADIETTA: SSJČ tvar "ranně" uvádí jako příslovce od "ranní", takže vytvořit ho můžeš. Otázkou je, kdo je cílová skupina - pokud si myslíš, že text budou číst jedinci, kteří by mohli mít problém zjistit od jakého slova je "ranně" utvořeno, doporučoval bych opsat:-)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Mohu od adjektiva "ranní" vytvořit příslovce "ranně"? Nebo si každý pomyslí, že neumím pravopis a chtěla jsem napsat "raně" (ve smyslu "raně středověký")?
    MALKE
    MALKE --- ---
    QUARTZ: Tys neslyšel, já slyšela, proto to uvádím jako příklad. Ovšem tebou uváděná varianta je mnohem častější, o tom žádná!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam