• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    IDLE
    IDLE --- ---
    Divné je to proto, že si člověk to "srdečně" váže k tomu, kdo ono vítání provádí. Když někoho srdečně vítám, tak oznamuju, že jsem u vítání srdečná já. Řeknu-li "srdečně vítejte", pak oslovuji dotyčného a vlastně ho žádám, aby byl srdečný on. Což se do zdvořilostní fráze nehodí.

To je můj dojem. O původu netuším nic.
    JESTERKA_AIENE
    JESTERKA_AIENE --- ---
    SOCONUSCO: mně to zní divně proto, že když řekneš "srdečně vás vítám", charakterizuješ svou vlastní akci, zatímco při "srdečně vítejte" jakoby vnucuješ návštěvníkům, jak to mají dělat :)
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SOCONUSCO: google hity tyhle kolokace pochazi hlavne ze stranek cesko-nemeckejch firem, a tak tusim kalk z nemciny. nemecky nehovorim, ale neco jako herzlich wilkommen se rika...
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    SOCONUSCO: Mě to taky tahá za uši. Ale taky to v podstatě zdůvodnit neumím.
    SOCONUSCO
    SOCONUSCO --- ---
    Dá se říct "srdečně vítejte"? Připadá mi to divné, ale už párkrát jsem se s tím setkala. Já bych řekla spíš "srdečně vás vítám/e".
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SCHWAB: V tomto případě spíše halal, ale je.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    Podle jednoho z dezertovavších libyjských diplomatů bylo jejich chování jedním z důvodů, proč Kaddáfího opustila i část regulérní národní armády.
    Konflikt v Libyi: Vojáci prchají, režim si kupuje zahraniční žoldnéře | Zahranicni.iHNed.cz -
    http://zahranicni.ihned.cz/c1-50643080-konflikt-v-libyi-vojaci-prchaji-rezim-si-kupuje-zahranicni-zoldnere

to "dezertovavších" je košér, nebo ne?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    GABBIANO: děkuji! Proč já to v té příručce nikdy nenajdu.
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    MADIETTA: některé tradiční tituly: Excelence, Jeho Magnificence, Jeho/Její Milost, Jeho/Její/Vaše Veličenstvo (viz též Oslovení a závěrečný pozdrav v dopise); http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=181
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Prosím poraďte, já se toho zas nemůžu nějak dohrabat: jak jsou velká/malá písmena v titulech typu J/její M/milost, J/jeho L/lordstvo... ?
    FULECK
    FULECK --- ---
    ..oficiálních písemnejch záležitostech asi...
    FULECK
    FULECK --- ---
    "s přáním pěkného dne" píšu já, jinak "jsem s pozdravem" jsem poprvý zaznamenal na gymplu, když jsme se učili psát všema deseti...v rámci toho jsme se učili psát nějaký ty voloviny typu urgence, reklamace a tam tenhle "jsem s pozdravem" blábol byl skoro všude, holt asi nějaké ustálené spojení, které se jinak moc nepoužívá, jen v těch
    CATT
    CATT --- ---
    Nehledě na to, že oslovení a pozdravy v mailu nikoho stejně nezajímají :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    CZUPA: Díky za odkaz, to jsem netušila.
    CZUPA
    CZUPA --- ---
    MEOW: "jsem s pozdravem" je takove archaicke, ale spatne to neni http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5784

tvoje "s pozdravem pěkného dne" mozna neni spatne, ale pusobi to jako mozkovy error - mylne slouceni "s pozdravem" a "s pranim hezkeho dne"
    IDLE
    IDLE --- ---
    MEOW: "S pozdravem pěkného dne" je divné a vidím to poprvé. Zní to, jako když zdravíš ten den a ne adresáta. Hádám, že je to inspirované větou "s přáním pěkného dne", což by bylo v pořádku.
    "Jsem s pozdravem" mi přijde taky divné, ale už jsem to viděla tolikrát, že už se nad tím moc nepozastavuju. Sama to většinou řeším ještě stručnějším "s pozdravem".
    MEOW
    MEOW --- ---
    ahoj,

měla bych dotaz. Kolega mi tvrdí, že není normální, když do mailu jako pozdrav napíši "s pozdravem pěkného dne", že to prý nedává absolutně smysl. Zatím co jeho "jsem s pozdravem" mi příjde taky uplně mimo..
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    SONA1: Tak nějak.
    HARALD
    HARALD --- ---
    SUCZKER: Budou, mají to v manuálu, který buď čtoum nebo už znají nazpaměť. Taky mě to vždy tahá za uši.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    SONA1: jo, tohle jsem si chtel overit, jestli to jeste nekdo jinej povazuje za vysinuti z vazby. A az poletim priste, jsem zvedavej, jestli to budou rikat taky. Desny, ze tohle rikaji u ceskejch aerolinek..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam