• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ERGOSUM: Myslím, že JAGA si (krkolomě) stěžuje, že by se mělo říkat "jsem tomu rád", protože "jsem za to rád" je kontaminace. A ono "což evidentně nejde" bych interpretoval jako zjevnou neschopnost to takto formulovat.

ERGOSUM: A jak bys podle současných PČP ukončil výrobu Blanických rytířů? Jdu-li na horu, pak musím jít z ní. Dřívější pravopis mi umožňoval učinit v psané podobě rozdíl mezi směrem zevnitř (z) a z hora dolů (s). Jenže už tehdy byl problém s asimilací znělosti v mluveném projevu a skutečný rozdíl se vyrozuměl buď z kontextu nebo z pragmatických aspektů projevu.
    A pokud bys schtěl chodit od Blaníku, tak bys předtím měl jít k Blaníku, nikoli na něj:-)

Svědkové Otomovi se mi ovšem líbí:-)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JAGA:
    ERGOSUM:
    Když použiješ vazbu "Jsem rád, že..." Sděluješ důvod své radosti.
    Ale vazbou "... a jsem tomu/za to rád" Sděluješ informaci a svůj vztah k ní. O svém pocitu štěstí nesděluješ nic.
    Jak smysluplně se využívají je věc jiná.

Mě spíš vadí výroba Blanických rytířů "Šli jsme na Blaník a Z Blaníku." a Svědkové Otomtovi "O.tom.to je".
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JAGA: "jsem za to rád" Něco dostaneš (v širším slova smyslu) a potěší tě to, bez nutnosti být vděčný. "Vrátili mi přeplatek za vydechovaný vzduch a jsem za to rád." Formulace "jsem za to rád" i "jsem tomu rád" smysl mají.
    SILENT
    SILENT --- ---
    JAGA: co na "jsem tomu rád" nejde? byt rad za neco bude mozna analogie s byt vdecny za neco, ovsem takova novinka to zas neni. bud rada za kazdou novou formulaci ;)
    JAGA
    JAGA --- ---
    To jsem netušila, že s tím přestali...
    Chci se zeptat, co si myslíte o vazbě "jsem za to rád". Rozbujela se v posledních letech, něčím mě štve, ale nevím čím a jestli jsem "v právu". Ono by se mělo říkat "jsem tomu rád", což evidentně nejde... tak prostě nevím.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    nechci tu zas vést monolog, ale pořád se nemůžu vyrovnat s tím, že UJČ zrušil internetovou jazykovou poradnu. myslím, že je to škoda, protože ta poptávka je dost velká. A kontakt jazykozpytců s dotazovateli, myslím, k něčemu je (ale to je vlastně otázka).. Sice chápu, že byli zavaleni emaily.(a údajně pak neměli čas na nic jiného).. ale říkala jsem si, že kdyby cítili, že mají nějakou konkurenci - začli by žárlit:) A zase by něco podnikli...a jediná služba (kterou jsem objevila), na kterou podle mě lidi občas zašlou nějaký ten jazykový dotaz - je http://www.ptejteseknihovny.cz/ ... je otázka , jestli je to pro ucj nějaká konkurence, asi ne...Nechci z ujc dělat nějaký podnik (ani nechci činnost ujc ztotožnovat pouze s činností jazykové poradny), ale mohli ty internetový dotazy nějak šikovně zpoplatnit (dotazovatel by musel zaslat sms - třeba deset kč), tím by třeba eliminovaly zbytečné dotazy, případně by se "zaptatil", ten člověk, který odpovědí tráví čas.. Jinak abych ústavu nekřivdila - rozšířili telefonické hodiny jazykové poradny, budují příručku.. no.. Já nevím.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    není tu náhodou někdo, kdo se zajímá o výuku čj a literatury na sš? kdyžtak do pošty, dík.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    myslím, že časopisy. už ani nemaj zájem to otiskovat..
    SILENT
    SILENT --- ---
    THOMASMORTA: ono se to trosku generacne promenuje, ale vasne jsou jiste obdivuhodne :)

TYKVE: ja o jeho kvalitach nepochybuju :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SILENT: Myslíš tu diskusi o spisovném jazyce, co se zhruba s dvacetiletou periodou vrací s téměř nezměněným argumenty na obou stranách barikády? Alespoň mně to tak přišlo, když jsem si ji pročítal, ale je to tak půl roku. Ale obdivuji je, že když se o něčem začnou po dvaceti letech hádat znovu, tak do toho jdou se stejnou vášní jako před tím.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    SILENT: nojo, prostě.. dokud neumíš čárky.. nebudeme se s tebou bavit:) ... ale jinak je Adam bezvadnej..
    SILENT
    SILENT --- ---
    TYKVE: on ty carky rad opravuje leckomu ;)
    SILENT
    SILENT --- ---
    MALKE: ale to ano, on rika i proc, jen jim casto vytyka, ze k urcitemu nazoru nemaji potrebnou oporu v datech, ale sam ji take nema, ac rovnou zaujima opacne stanovisko. tedy nerika - pochybuji, ze to je, jak rikate, protoze to nemate podlozene, ale rika - je to opacne, nez rikate, protoze to nemate podlozene, ale sam nema podlozeny ten opak. ale to je asi fuk, je zabavne tu diskuzi obcas pozorovat :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    SILENT: Já jsem to sice četla před těma dvěma rokama, ale zanechalo to ve mně dojem, že říká nejen to, ŽE se mu to nelíbí, ale taky proč se mu to nelíbí:)
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    SILENT: taky jsem četla.. Adamovu reakci na Sgallův standardní jazyk... a mám z toho podobný dojem... dost jsem se u toho článku (Adamova) pobavila, např. když jim Adam v tom svým textu opravoval čárky a všemožně upozorňoval na chyby..:) Nakonec jsem nevěděla, jestli chtěl být vtipný.. nebo jestli je extra-arogantní.......jenže mám dojem , že to tak chodí obecně.. (teda to mám z těch pár lingv. diskuzí, který jsem přečetla) , že si pánové radši budou opravovat čárky, než aby připustili, že na návrhu toho druhého jsou i jisté klady..... nebo se teda aspoň snažili pochopit motivaci toho druhého.
    SILENT
    SILENT --- ---
    MALKE: jo, tam se dostanu pres skolu, dik. ja cetl jeho docela zajimavou kritiku KMI, ale kdyz reagoval treba na clanky Sgalla a Cermaka, prislo mi to trochu hystericke a velkou cast venoval tomu, ze nemaji argumenty, ale sam k vyvraceni zadne nepouzival.
    MALKE
    MALKE --- ---
    SILENT
    SILENT --- ---
    MALKE: a nemas odkaz, ja znam tu reakci na KMI
    MALKE
    MALKE --- ---
    SILENT: Mluvnici, pardon, připadalo mi to jako jasné navázání na "kdybyste věděli ještě o něčem":)

TYKVE: Taky má na rozdíl od některých podavačů vody v rukávu argumenty a nebojí se je použít:c))
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    nojo, jenže adam taky strhá všechno, že jo:))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam