• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    MALKE
    MALKE --- ---
    SILENT: 1, ne? Je to Praha hlavní nádraží, ne Hlavní nádraží v Praze. Teda pokud nemyslí metro.
    SILENT
    SILENT --- ---
    MAJKLSON
    MAJKLSON --- ---
    Ahoj, potřebuju poradit. Co je správně? pražské hlavní nádraží nebo pražské Hlavní nádraží
    SILENT
    SILENT --- ---
    SOCONUSCO
    SOCONUSCO --- ---
    Ahoj, je tu mezi vámi nějaký současný či bývalý student, anebo studentka češtiny na FF UK? Mám nějaké dotazy ohledně studia, když tak prosím pište do pošty. Děkuju, a omlouvám se za OT.
    JESTERKA_AIENE
    JESTERKA_AIENE --- ---
    ERGOSUM: pro srovnání - já teď třeba čtu Olbrachta a ten podobnou vsuvku zapisuje takhle:
    Když mu to v kolibách vypravovali pastýři a když mu to s ustrašenýma očima (jak byly krásné!) opakovala Eržika, smál se. Jen ať ho honí!
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    IDLE: To mi připadá jako krok správným směrem. Dík.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ERGOSUM: Aha, tak to jsem špatně pochopil. Ale i tak bych vypustil to jedno sloveso pohybu - "Žlutě pruhovaný míček se přehnal okolo - kam vlastně? - a zmizel za rohem.
    IDLE
    IDLE --- ---
    ERGOSUM: Napadlo mě třeba:

Žlutý, pruhovaný míček běžící - kam vlastně? - se přehnal okolo a zmizel za rohem.

Trochu v tom chybí ta dramatická pauza, ale představa kupící se interpunkce mě trochu děsí.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MAGUMI:
    ERGOSUM:
    Problém je jinde. Kdybych napsal:
    Žlutý míček s červenými proužky běžící do sousedova skleníku, se přehnal okolo a už byl za rohem.

mám jasnou konstrukci. Jenže já chci v přítomném čase provést toto:

Žlutý míček s červenými proužky (identifikace osoby/objektu) běžící... (dramatická pauza ve které nechám viset nedořečené)
    (Kam vlastně?(otázka ke čtenáři, aniž bych se na něj přímo obracel)), se přehnal okolo a už byl za rohem. (míček mizí mimo vliv pozorovatele, potažmo čtenáře a teď nech čtenáři pracovat fantasii co všechno a s kým může tropit)

Přečtené se mi to líbí, ale v zápisu vidím nedostatky:
    ... (teoreticky konec věty)
    (Kam vlastně?) (ta závorka se mi nelíbí, protože snižuje důležitost otázky, ale nevím jak jinak dostat otázku do oznamovací věty)
    , se přehnal (vlastně pokračuji čárkou po tečce/výpustku, ale děj plynule probíhá a já ho nechci přerušit)

Jde mi o to, jak správně napsat takovouto konstrukci, aniž bych ztratil její dobré vlastnosti.

BTW Míček je modelový text a ve skutečném textu nikdo nikam běhat nebude. Jen mám dojem, že než rozeberem tuto gramatickou zapeklitost, budu nenávidět všechny míčky a ty běhající obzvláště. Těžko bych se pak přinutil to dopracovat. :-)
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ERGOSUM: Nejsem si jistý, jestli ta věta respektuje funkční perspektivu (téma, réma), i když to záleží na kontextu; navíc se mi zdá, že zbytečně zdvojuješ sloveso pohybu (běžet, přehnat se). Když je míček zároveň žlutý a pruhovaný, nebylo byl lepší, aby byl "žlutě pruhovaný"?

Tzn., že líp by mi znělo něco jako: "Kolem nás se přehnal žlutě pruhovaný míček a zmizel za rohem," případně, pokud má být téma míček a réma informace, že se přehnal okolo, "Žlutě pruhovaný míček se přehnal okolo a zmizel za rohem."
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Nám tady problém, se kterým si nevím rady: Oznamovací věta s výpustkem a otázkou uvnitř například.

Žlutý, pruhovaný míček běžící...
    (Kam vlastně?), se přehnal okolo a zmizel za rohem.

Něco se mi na takovém zápisu nelíbí (neřešte, že míčky obvykle neběhají :-)), ale nevím jak to napsat/zapsat líp.
    Jde o dramatickou větu/útvar s těžištěm právě v té otázce. Některé z možností, kam běžel a co tam bude tropit, jsou naznačeny v předchozím textu.
    IDLE
    IDLE --- ---
    CELULITIDA: Kdyby bylo potřeba něčím podpořit argument:
    Internetová jazyková příručka: Psaní čárky ve větě jednoduché
    http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=151#nadpis27
    CELULITIDA
    CELULITIDA --- ---
    THOMASMORTA: díky, přesně to se snažím klientce vysvětlit :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    CELULITIDA: mě učili, že si mohu vybrat. Dříve byly čárky povinné, dnes se preferuje varianta bez nich.
    CELULITIDA
    CELULITIDA --- ---
    Ahoj
    moc prosím o názor k:

„Zašlete prosím DMS na 87 777 ve tvaru DMS LEONTINKA“

Má být, "Zašlete, prosím, DMS atd.. " nebo může být Zašlete prosím DMS bez čárky před "prosím"
    SILENT
    SILENT --- ---
    TYKVE: pf, to nic neznamena...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    secvrknout? K sobě, dolů, odněkud, jakkoliv.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    a co třeba "zvzscvrknout" :)))
    SILENT
    SILENT --- ---
    TYKVE: zscvrknout. pripadne szcvrknout.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    já nikdy nevěděla, jestli scvrknout (jako dohromady).. nebo zcvrknout - změna stavu:)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam