• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Dneska mě známý překvapil, když mi tvrdil, že je změna a "Ostrava-Přívoz" se již správně píše jako "Ostrava, Přívoz". Nějak k tomu nemohu najít nějaký podklad. Můžete mě nasměrovat?

Díval jsem se na http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=165&dotaz=pomlčka a tam to pořád prezentují, že to má být s pomlčkou.

Jedná se o registraci subjektu - kdyby to náhodou hrálo roli...
    AQUILA
    AQUILA --- ---
    ANGIOLETTO: A proč? Vynecháme-li přívlastky, zní ta věta jednoduše: Díky uchyvení klip nasadíte. Tam nemá čárka opodstatnění.
    Jedině by šlo, jak píše IDLE, ten rozvitý přívlastek "zabudovaných přímo v materiálu" oddělit čárkami z obou stran.
    AQUILA
    AQUILA --- ---
    EFI: Já bych akorát dala čárku mezi "jednoduchému" a "nenápadnému". Zejména ve spojení s tím "a elegantnímu" mi to nepřipadá jako postupně rozvíjející se přívlastek, ale všechna tři přídavná jména mi z hlediska gramatického připadají na stejné úrovni. Klidně by se podle mě dalo napsat i "elegantnímu, nenápadnému a jednoduchému".
    IDLE
    IDLE --- ---
    EFI: Já bych to nechala takhle. (Ještě případně můžeš oddělit "zabudovaných přímo v materiálu" čárkami z obou stran, ale varianta bez čárek mi sedí víc.)
    EFI
    EFI --- ---
    Prosím o pomoc. Jak je to s čárkami v této větě:

Ano, díky jednoduchému nenápadnému a elegantnímu uchycení pomocí magnetů zabudovaných přímo v materiálu klip jednoduše nasadíte.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: Díky za shrnutí. Ta konstrukce spojení je u větších číslovek už vidět zřetelněji.
    Těch 6 měsíců jsem pochopil, ale pobavil mě druhý význam. ;-)
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    ERGOSUM: merit otázky není v "letá/roční", ale jak konrétně zkonstruovat to spojení (číslovka + roční/letá atd). Jestli dva/dvou tři/troj...

Tvou odpověĎ bych shrnul -
    "jak dlouho" - letá (stoletá lípa, jednoletá květina)
    "kolik" - roční (roční předplatné)

a šest měsíců byl jen konkrétní příklad, ne sebechvála, o čem všem dumala v tomhle věku :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ERGOSUM: ADD Ve věku 6 měsíců jsem měl úplně jiné starosti. Obdivuji tě. :-)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    INUSHKA: Já bych psal
    dvouapůlletá nebo dvouapůlroční(to jen u živých bytostí) (je v tom jemný významový rozdíl)
    tříapůlletá
    čtyřapůlletá
    Protože výraz čtyřroční se používá pro něco, co je na čtyři roky. Čtyřiletá nebo čtyřiroční už vůbec tahá za uši.

"Protože ve věku 6 měsíců bych psala "půlroční" ne "půlletá"."
    To je právě ono. Šestiměsíční, půlroční, devítiměsíční, roční, ... poukazuješ na vývoj. Nenapadne tě napsat osmiroční, nebo storoční.
    Jedenapůlletá, dvouletá, šestnáctiletá, třicetiletá, stoletá, tisíciletá, ... poukazuješ na věk.
    To že je někomu půl roku je nepodstatné vedle toho, že se posadí, ...
    V nízkém věku se to prolíná, ale kdy pro tebe začalo mít význam kolik je ti let? Nejdříve ve třech, nejpozději v osmi.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    INUSHKA: jasne, ale jde o to, pro koho to je.
    Kdyz je psanej treba text o tuningu aut, tak tam neni treba psat, co je karburator, jakej je rozdil mezi dieslem a benzinem.
    Ale thomasmorta Ti odpovedel, jak se to pise. :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SCHWAB: Mě zajímala obecná pravidla toho slovního zápisu takovýchto případů, neřeším konkrétně disketu ani konkrétní text.

THOMASMORTA: Čtyřiapůlpalcový nebo čtyřapůlpalcový? A analogicky dvouapůlletá nebo dvaapůlletá? Nebo dokonce dvouapůlroční? Protože ve věku 6 měsíců bych psala "půlroční" ne "půlletá". Tohle mi pořád nějak nejde do hlavy, jak je to vlastně správně.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    INUSHKA: pro koho je text?
    Jestli pro "poucene" tak THOMASMORTA 4,5" . Jestli pro "neznale"slovne
    SILENT
    SILENT --- ---
    ANGIOLETTO: nic pořádného myslím není, takže používám tezaurus ve Wordu
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    THOMASMORTA: Netvrdím, že nezapisují (zlomky na klávesnici nejsou a desetinné číslo se vyhledává lépe).
    zase třeba
    http://www.heureka.cz/?h[fraze]=gola+1%2F4
    http://www.heureka.cz/?h[fraze]=trubka+1%2F4%22
    a vůbec palcové závity.
    Jde o to, že 0,5 vs 1/2 a 0,25 vs 1/4 jsou srozumitelné, ale 0,375 vs 3/8, 0,83 vs 5/6 a jiné už ne. V okamžiku, kdy to zkombinuješ jedeš do pekel. A kdybys slyšel těch sprostých slov, když to ještě někdo zaokrouhlí.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    PISKVOR: Chápu. (I když se mi chce jít zkoušet sehnat trubku o průměru 0,375 palce, abych zjistil reakce.)
    Potom bych se řídil zápisem, který je obvyklý v dané oblasti.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    THOMASMORTA: ...lec zkus v zelezarstvi zadat trubku o prumeru 3/8 palce v desetinne notaci, a budou koukat, jak kdyz nadloube volovi.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ERGOSUM: To mi prosím vysvětli - jedna polovina je pořád jednou polovinou celku, ať už je celek jeden metr nebo jeden palec. Navíc když se podíváš do většiny velkých obchodů s elektronikou, tak uvidíš, že se běžně palce zapisují desetinným zápisem.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    THOMASMORTA: "dříve navrhované podoby: 4,5" cosi."
    Možná spíš 4 1/2" cosi.
    Přeci jen to není metrická míra a 3/8 nebo 1/4 mají v desetinné soustavě jiný význam.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    INUSHKA: Máš pravdu, že explicitně to tam nikde není. Ale řídil bych se tprincipem vytváření přídavných jmen ze složených názvů:

Pokud vytvářím přídavné jméno z víceslovného výrazu, vyházím mezery a utvořím jednoslovné adjektivum.

čyři palce --> čtyřpalcový
    čtyři a půl palce --> čtyřiapůlpalcový
    ...

To, že se to zdá neobvyklé je nejspíš dáno tím, že z desetinných míst málokdy utváříme přídavná jména, ale třiapůlpacovou disketu lze opsat jen těžko. Oproti tomu dvaapůlleté dítě může být buď staré dva a půl roku, nebo může být třicetiměsíční.
    Konkrétně u čtyřiapůlpalcového čehosi lze využít dříve navrhované podoby: 4,5" cosi.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    THOMASMORTA: Pokud dobře vidím, příklad s polovinou, na který se ptám, tam není uveden.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam