• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MECIDIYEKOY: spíš bych nepsala čárku před až.
    R_G
    R_G --- ---
    MECIDIYEKOY: Chybí tam čárka a "natožpak" do daného kontextu nepatří?
    MECIDIYEKOY
    MECIDIYEKOY --- ---
    Zdravím, mohla bych se prosím zeptat, jaká je chyba v následující větě..? Díky!

Nárůst množství informací, které člověka obklopují, a zároveň rychlost, až jakási „klipovitost“ současného světa má často za následek neochotu ověřovat si pravdivost mediálních sdělení, poohlížet se po vícero zdrojích, natožpak chuť dešifrovat původní zprávu v originálním jazyce.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    KOC256: Nerozumím, jak to souvisí s rozlišením části obce - i když je část obce Místek, obec není to před pomlčkou (Frýdek), alébrž zase Frýdek-Místek.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PISKVOR:

Pokud je v těchto spojeních alespoň jedna ze složek víceslovná, doporučujeme oddělovat pomlčku mezerami z obou stran (např. ..., souvislý dálniční úsek Lipník nad Bečvou – Bohumín-sever...

Z dříve zmíněné příručky...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AQUILA: Já si tu jen odložím Frýdek-Místek, a támhle vedle Brandýs nad Labem-Starou Boleslav.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    AQUILA:
    No OK, ale pak pole "část obce" má být jiné od "město". Případně respektovat pravopis (jiný předpis neznám) a ukládat to dle pravopisu a buˇ%d to bude vždy všem jasné a nebo vždy všem nejasné, ať se bude jednat o dopisy nebo nějakou databázi.

No stejně to tu nevyřešíme... Prostě to tak je. Díky za váš čas... :)
    AQUILA
    AQUILA --- ---
    KOC256: Ono jde spíš o to, že uživatel hledá organizaci podle IČO, aby si adresní a jiné údaje naimportoval jako obchodního partnera do své databáze, a je třeba, aby se údajesprávně identifikovaly, co je co a načetly do správného databázového sloupce (např Přívoz do Části obce).

KOC256: Ale je pravda, že nejvíc problémů způsobují právě úředníci změnou formátů a prováděcích předpisů. Třeba si nějaký čičmunda stěžoval, že z "Brumov-Bylnice" nepozná, jestli je to obec jménem "Brumov-Bylnice", nebo obec "Brumov", část obce "Bylnice".
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    KOC256: Tohle zrovna by měl řešit RÚIAN - entita má numerické ID, a jak se přesně jmenuje v číselníku, už je 1.fuk a 2.dohledatelne.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    AQUILA:
    Tak fakt to je nakonec takto dementní důvod jaký zmiňuješ. prostě si úředník vymyslel nový formát...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    AQUILA:
    Tak jestli má někdo v databázi uloženo "Ostrava-Přívoz" nebo "Ostrava, Přívoz" a není kvůli tomu schopen jedno nebo druhé dohledat tak to je demence - to je tak trochu můj obor, takže tomu rozumím. Od toho bych se oprostil.

To "registrace subjektu" bylo asi zbytečně zavádějící. Proste mi známý tvrdil, že s čárkou je to nyní správně.
    AQUILA
    AQUILA --- ---
    KOC256: Registrace subjektu? Bez kontextuetuším, oč jde, ale jestli je to nějaký zápis do on-line registru (například Registr ekonomických subjektů (RES), Žicnostenský rejstřík, Obchodní rejstřík...), pak to není záležitost pravopisná, ale ryze technická. Softwary vyhledávající v těchto registrech věčně zápasí s tím, aby správně našly zrovna ten záznam, který uživatel hledá, a správně do uživatelovy databáze naimportovaly ulici, obec, zemi, číslo popisné/orientační do správných sloupců. Každou chvíli dostáváme od uživatelů hlášení, že hledání nefunguje, jak by mělo. Někdy správce registru bez upozornění změnil strukturu záznamu, někdy je problém v kódování "paznaků" (a pomlčka je takovým paznakem, typografové prominout, ale Běžný Franta Uživatel nezná rozdíl mezi pomlčkou, spojovníkem, znaménkem minus..., navíc, píše se to s mezerami okolo pomlčky, nebo bez nich?). Takže možná je to snaha o sjednocení struktury adres, aby byly pro výpočetní techniku snadněji rozšifrovatelné.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Dneska mě známý překvapil, když mi tvrdil, že je změna a "Ostrava-Přívoz" se již správně píše jako "Ostrava, Přívoz". Nějak k tomu nemohu najít nějaký podklad. Můžete mě nasměrovat?

Díval jsem se na http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=165&dotaz=pomlčka a tam to pořád prezentují, že to má být s pomlčkou.

Jedná se o registraci subjektu - kdyby to náhodou hrálo roli...
    AQUILA
    AQUILA --- ---
    ANGIOLETTO: A proč? Vynecháme-li přívlastky, zní ta věta jednoduše: Díky uchyvení klip nasadíte. Tam nemá čárka opodstatnění.
    Jedině by šlo, jak píše IDLE, ten rozvitý přívlastek "zabudovaných přímo v materiálu" oddělit čárkami z obou stran.
    AQUILA
    AQUILA --- ---
    EFI: Já bych akorát dala čárku mezi "jednoduchému" a "nenápadnému". Zejména ve spojení s tím "a elegantnímu" mi to nepřipadá jako postupně rozvíjející se přívlastek, ale všechna tři přídavná jména mi z hlediska gramatického připadají na stejné úrovni. Klidně by se podle mě dalo napsat i "elegantnímu, nenápadnému a jednoduchému".
    IDLE
    IDLE --- ---
    EFI: Já bych to nechala takhle. (Ještě případně můžeš oddělit "zabudovaných přímo v materiálu" čárkami z obou stran, ale varianta bez čárek mi sedí víc.)
    EFI
    EFI --- ---
    Prosím o pomoc. Jak je to s čárkami v této větě:

Ano, díky jednoduchému nenápadnému a elegantnímu uchycení pomocí magnetů zabudovaných přímo v materiálu klip jednoduše nasadíte.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: Díky za shrnutí. Ta konstrukce spojení je u větších číslovek už vidět zřetelněji.
    Těch 6 měsíců jsem pochopil, ale pobavil mě druhý význam. ;-)
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    ERGOSUM: merit otázky není v "letá/roční", ale jak konrétně zkonstruovat to spojení (číslovka + roční/letá atd). Jestli dva/dvou tři/troj...

Tvou odpověĎ bych shrnul -
    "jak dlouho" - letá (stoletá lípa, jednoletá květina)
    "kolik" - roční (roční předplatné)

a šest měsíců byl jen konkrétní příklad, ne sebechvála, o čem všem dumala v tomhle věku :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ERGOSUM: ADD Ve věku 6 měsíců jsem měl úplně jiné starosti. Obdivuji tě. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam