• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MVEK: Leda by se to přehodilo: "Přistával vrtulník: srazila se blablabla", tam by to šlo zmršit čárkou místo dvojtečky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    PISKVOR: Njn, nevím, proč mám furt nutkání si tam vkládat "totiž".

Zejména, když od titulku čekám podstatné informace, a ne víc různých informací. Tedy informaci, že se srazili, protože něco, a ne že se srazili, a letěla tam letecká záchranka. Ale to samozřejmě nemá nic společného s jazykovým výkladem.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MVEK: Furt nic.
    MVEK
    MVEK --- ---
    A kdyby to bylo úplně stejné, ale jen by čárku vyměnili za pomlčku, pak už byste to chápali spíše jako vysvětlení, proč k nehodě došlo?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MVEK: Abych si to vyložil takhle, tak by tam muselo být "přistával vrtulník".
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MVEK: Asi jo. Sice by se spíš hodil středník, ale jinak je zrovna tady zjevná souslednost.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jsem jediný, kdo si nejprve titulek:

"Dálnici D1 uzavřela srážka nákladního a osobního auta, přistál vrtulník"

vyloží tak, že se srazila ta dvě auta kvůli tomu, že tam přistával vrtulník (něco na způsob nevěnování se řízení a koukání po něm)?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jasně, díky oběma.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    MVEK: Je tam čárka, protože mezi první a druhou větou je stupňovací poměr?
    IDLE
    IDLE --- ---
    MVEK: Tohle je myslím zrovna případ, kde by se středník dost hodil. Jsou to vlastně dvě věty, ale autor je chce mít u sebe, středník je řešení.
    MVEK
    MVEK --- ---
    BOBASH: Kdybych to psal sám, tak též, abych se vyhnul dilematu:-). Ale to považuji za únik.

Pak je otázka, jestli není lepší středník, s tím totiž stále mám problémy, a naopak jsem zíral, kam všude ho dává například Vilma Kadlečková ve svých textech.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MVEK: Já bych tam dal tečku a udělal z toho dvě věty.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Při amatérské korektuře povídky jsem narazil na situaci s čárkou, kde neumím dohledat a zaujmout jasný postoj, zda čárka ano, nebo ne:

"A těžko se mu někdo postaví, ani nejvyšší arcimág nebude riskovat, že v souboji přijde o svou moc."

Cítím, že bych ji tam nechal, ale neumím si to odůvodnit.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BALAENA: Ach tak.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ERGOSUM: rozporuju to "a trpěl" - k tomuto zásahu do textu (přidání a) tě nic neopravňuje
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BALAENA: Nenapadá mě pokračování při kterém by čárka před trpěl nebyla.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ERGOSUM: nelze rozhodnout. nevíš, jak ta věta dál pokračovala, třeba v seznamu příkoří následuje ještě devět dalších
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MVEK: ...pociťoval stále jejich nevlídnost a trpěl, že mu dávali najevo...
    Před "trpěl" by měla být čárka, nebo spojka.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Je to správně. "Trpěl" je začátek další vedlejší věty, stejně jako "že".
    IDLE
    IDLE --- ---
    MVEK: Já bych je tam nechala všechny.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Mám tu souvětí z cvičení na čárky ze školy, kde si nejsem jist, jestli mám správně poznamenané řešení:

... vidíme hlavní postavu jako sirotka, který musel žít u cizích lidí, pociťoval stále jejich nevlídnost, trpěl, že mu dávali najevo, jak je na obtíž...

Má být čárka před spojkou že čárka? Já mám v tom cvičení naopak škrtnutou čárku před slovesem trpěl, což mi teď po letech přijde jako nesmysl. Buď obě, nebo vynechat tu před že.

Tak jak to je?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam