• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MVEK: Leda by se to přehodilo: "Přistával vrtulník: srazila se blablabla", tam by to šlo zmršit čárkou místo dvojtečky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    PISKVOR: Njn, nevím, proč mám furt nutkání si tam vkládat "totiž".

Zejména, když od titulku čekám podstatné informace, a ne víc různých informací. Tedy informaci, že se srazili, protože něco, a ne že se srazili, a letěla tam letecká záchranka. Ale to samozřejmě nemá nic společného s jazykovým výkladem.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MVEK: Furt nic.
    MVEK
    MVEK --- ---
    A kdyby to bylo úplně stejné, ale jen by čárku vyměnili za pomlčku, pak už byste to chápali spíše jako vysvětlení, proč k nehodě došlo?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MVEK: Abych si to vyložil takhle, tak by tam muselo být "přistával vrtulník".
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MVEK: Asi jo. Sice by se spíš hodil středník, ale jinak je zrovna tady zjevná souslednost.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jsem jediný, kdo si nejprve titulek:

"Dálnici D1 uzavřela srážka nákladního a osobního auta, přistál vrtulník"

vyloží tak, že se srazila ta dvě auta kvůli tomu, že tam přistával vrtulník (něco na způsob nevěnování se řízení a koukání po něm)?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jasně, díky oběma.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    MVEK: Je tam čárka, protože mezi první a druhou větou je stupňovací poměr?
    IDLE
    IDLE --- ---
    MVEK: Tohle je myslím zrovna případ, kde by se středník dost hodil. Jsou to vlastně dvě věty, ale autor je chce mít u sebe, středník je řešení.
    MVEK
    MVEK --- ---
    BOBASH: Kdybych to psal sám, tak též, abych se vyhnul dilematu:-). Ale to považuji za únik.

Pak je otázka, jestli není lepší středník, s tím totiž stále mám problémy, a naopak jsem zíral, kam všude ho dává například Vilma Kadlečková ve svých textech.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MVEK: Já bych tam dal tečku a udělal z toho dvě věty.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Při amatérské korektuře povídky jsem narazil na situaci s čárkou, kde neumím dohledat a zaujmout jasný postoj, zda čárka ano, nebo ne:

"A těžko se mu někdo postaví, ani nejvyšší arcimág nebude riskovat, že v souboji přijde o svou moc."

Cítím, že bych ji tam nechal, ale neumím si to odůvodnit.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BALAENA: Ach tak.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ERGOSUM: rozporuju to "a trpěl" - k tomuto zásahu do textu (přidání a) tě nic neopravňuje
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BALAENA: Nenapadá mě pokračování při kterém by čárka před trpěl nebyla.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ERGOSUM: nelze rozhodnout. nevíš, jak ta věta dál pokračovala, třeba v seznamu příkoří následuje ještě devět dalších
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MVEK: ...pociťoval stále jejich nevlídnost a trpěl, že mu dávali najevo...
    Před "trpěl" by měla být čárka, nebo spojka.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Je to správně. "Trpěl" je začátek další vedlejší věty, stejně jako "že".
    IDLE
    IDLE --- ---
    MVEK: Já bych je tam nechala všechny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam