• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TORInyx :: pripominky uzivatelu
    NYX
    NYX --- ---
    NAVARA: + par dalsich lidi se mi ted ozvalo v poste.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NINE_OF_NINE, SWT: jeden z 50+ v NAVARA

    NYX: no, je to lepší - už jsi alespoň napsal, že se něco testuje, ale zpráva typu NAVARA v [ nyx :: novinky v systemu ] stále chybí :(
    HASH
    HASH --- ---
    uzitecne funkce je treba nicit a je nutne zavadet takove, ktere pokrocile uzivatele jenom naserou

    ja NYXe chapu - tece mu do bot, boji se ztraty revenue streamu, tak upravuje nyx tak, aby vice odpovidal potrebam nove moderni "mladeze", ktera na nej muze zavitat a obcas si ho i zaplatit

    proto tolik ustupku smerem k facebook-like chovani

    uz to davno neni komunitni server, je to jenom NYXuv business a cokoli, co si on usmysli, ze bude vypadat "lepe" pro nactilete nove zakazniky, proste naimplementuje
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Hm, ja si taky browser zmensuju, kdyz si chci prohlidnout nejaky zahlavi. Je to jedna z tech veci, kterou jsme oplakavali malo :)
    LOBIN
    LOBIN --- ---
    Kratce a strucne:

    Novy format casu je na internetovou diskuzi dost neprirozeny, puvodni zpusob byl mnohem ale MNOHEM lepsi. Drtiva vetsina uzivatelu je zvykla z prostredi od PCecek a dalsich hracicek na exaktni hodnoty. Nepisem tady prece prispevky do Dalimilovy kroniky!

    A jeste si rejpnu do zahlavi diskuzi. Zahlavi vzdycky melo svuj smysl. Pak se zacalo postupne skryvat, dobry to jeste preziju a muze to byt uzitecne pokud se casto nemeni. Ale cpat zahlavi na "sirsim" monitoru vedle okna pro psani prispevku? Wtf? Asi zacnu taky zmensovat sirku okna broweru aby se mi to spravne zalomilo jako tady [ ROENICK @ nyx :: pripominky uzivatelu ]
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Jezis, hodte na nej sit, nebo se toho NYX chytne!
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    HAWKS: Jsou veci, o kterych se nezertuje...
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    jeste aby se pri kazdem otevreni prispevky nezobrazovaly od nejnovejsiho, ale od nejdulezitejsiho a bude to uplnej klon :)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    supr,dik
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    HAWKS: Uz se to tu dva dny resi; Nyx prislibil navrat k puvodnimu formatu nekdy v budoucnosti; na beta.nyx.cz uz to je.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    Priznam se, ze zobrazovani casu prispevku ala facebook mi mo nepasuje..radeji jsem mel absolutni datum a cas... zajimalo by me, zda jsem sam...
    pripadne neslo by nekde udelat zaskrtavatko, aby se zobrazoval klasicky cas ?
    QUIP
    QUIP --- ---
    QUIP: A jeste si k tomu dovolim male doplneni, ackoliv je to tu uplne OT :)

    Hříchy pro šíleného korektora - člověk versus psaní číslovek | Interval.cz
    http://interval.cz/clanky/hrichy-pro-sileneho-korektora-clovek-versus-psani-cislovek/
    Tečka a dvojtečka se v jednom zápise nekombinují, nikdy tedy nepíšeme 18.30:45.

    Typografickou normou byla ON 88 2503:1974, ktera byla k 01.01.1994 zrusena. To znamena, ze od roku 1994 neexistuje zadna typograficka norma a veskera pravidla typografie jsou uz "jen predavanym zvykem".

    ČSN 01 6910 pochazi tusim z osmdesatych let a prubezne se aktualizuje - a tyka se v podstate elektronickeho zpracovani dokumentu / textovych editoru, nikoliv typografie tiskovin.
    QUIP
    QUIP --- ---
    SWT: Tak zrovna tohle je proste evoluce. Tak jako se v prubehu let meni psani S a Z i dalsich veci v cestine. V ramci stale se rozsirujici globalni komunikace je zkratka potreba ty formaty vice sjednocovat.

    Mimochodem, ta norma zas tak uplne mlada neni (tedy podle toho, co kdo povazuje za "mlade"). Vznikala v dobach psani na psacim stroji a uz tehdy tam myslim byla dvojtecka coby oddelovac hodin a minut.

    Navic pokud nekde vznikla "chyba v implementaci", tak uz pri vyuce na zakladni skole, protoze si skutecne nevzpominam, ze bych nekdy na ZS byl veden k tomu, ze se ma cas zapisovat oddelovany teckou. A na ZS jsem chodil v dobach neposkvrnenych internetem a pocitacovou globalizaci :)

    Jo a v te odkazovane diskuzi nekdo pise toto:
    Ptal jsem se na to již před dlouhým časem poradny Ústavu pro jazyk český. Odpověď: „Doporučujeme Vám tedy: v 10:15 i v 10.15, v 10:15:43.“
    ..
    Na odpovědi mimochodem vidíme, že zápis 10.15:43 poradna neschvaluje, aspoň ne explicitně. Tím bych rád upřesnil, že 10.15:43 je dohad vzniklý spojením dvou zmiňovaných norem.
    SWT
    SWT --- ---
    PISKVOR: Ano, nikdo to neimplementoval, byť to znamenalo nesprávnou implementaci, a výrazně to napomohlo vymírání správného zápisu, souhlas.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SWT: Ještě jsem neviděl žádnou, _žádnou_ lokalizaci softwaru, která by používala pro cs_CZ formát HH.MM:SS - ani Microsoft, ani Apple, ani opensource, slovy _nikdo_ to takhle na počítači neimplementuje; to by vysvětlovalo rychlé vymírání tohoto způsobu zápisu.
    SWT
    SWT --- ---
    QUIP: Nutno dodat, že zmiňovaná norma je velmi mladá a typickým příkladem degenerace jazyka pod tlakem ostatních států/lenosti lidí/rozmachu počítačů/... ... make your pick ;)

    Docela by mě zajímalo, od kdy je *přípustné* psát v hh.mm dvojtečku dle oficiální spisovné češtiny. Že jsme se za pár let dostali až do stavu, že se dohadujeme ne o tom, že by mohlo být přípustné tam psát dvojtečku (nemluvím o intervalech, tam byla pokud vím už mnohem, mnohem dřív), ale o tom, že někoho překvapuje, že tam může (sic!) být tečka (byť to "nedávno" byla jediná správná možnost), mě naopak vůbec nepřekvapuje.

    Taky by mě zajímalo, v jakém vztahu je zmiňovaná norma ve vztahu k tomu, co je jazykově správné - budu muset zajít na katedru ČJ.

    Tvá obliba použití ISO formátu je konzistentní s nepoužíváním diakritiky, což je asi tak jediné pozitivum, co takovému přístupu osobně můžu připsat.
    QUIP
    QUIP --- ---
    PISKVOR: Bud v klidu, ceske prostredi je trosku schizofrenni. Pulka lidi se ridi CSN a pulka pravidly ceskeho pravopisu. Tvuj format rozhodne neni spatnej.

    Podle ČSN 01 6910 (2007) je to:

    7.6 Časové údaje
    Časové údaje se píšou sestupně, dvoumístně a oddělují se dvojtečkami. Hodiny, minuty a sekundy lze
    krátit značkami h, min, s nebo zkratkami hod., h., min.
    09:45; 03:25 h; 10:30:15
    V souvislém textu se hodiny, minuty a sekundy mohou uvádět též jednomístně.
    Příjezd v 07:10. Porada začíná v 8:00 hodin. Dostavte se v 9:15 hod.


    Podle pravidel pravopisu je mozne oddelovat hodiny od minut teckou.

    Nasel jsem na tohle tema i diskuzi, jenze problem je - co clovek, to nazor a skutecna autorita zadna :)
    Diskuse: [Typografie] Jak psát správně čas?
    http://diskuse.jakpsatweb.cz/?action=vthread&forum=17&topic=46494

    (a ja nejradeji pouzivam zjednoduseny ISO format YYYY-mm-dd HH:MM:SS)
    SWT
    SWT --- ---
    PISKVOR: Njn, ono se to už dost zažilo a rozlišuje to málokdo ...

    ALESH: Mno, jak kterej, např NYX --- --- 19:43 --- 06:48 by asi mělo být správně NYX --- --- 19.43 --- 06:48 ... aspoň mám pocit že to druhý je nějaká informace intervalová, "jak dlouho" ... ale nikdy jsem nezkoumal, co to je
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ALESH: Aha, tak to jsem zdegenerovanej, já píšu všude HH:MM:SS.uuuuuu
    ALESH
    ALESH --- ---
    SWT: no tak si to myslim a cas na nyxu je snad spis to "bod na casove ose" ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam