• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAATHAPostmoderni Filosofie
    Ma postmoderna koule? (c) Zdenek Vasicek :)
    Anzenbacherova definice: filozofie zkoumá neempirické předpoklady empirického.
    postmodernism: a term coined by jean-francois lyotard to label certain features of contemporary western society 'after modernity'; as a successor to modernism in the arts; and finally, as a philosophy which shares much common philosophical ground with poststructuralism;

    Tento klub by mel slouzit k diskuzim o postmoderni filosofii obecne, autorech, nazorech, myslenkach, a kritice postmoderny (to predevsim :)
    Vice info na home.

    flamy se toleruji :)) uplny offtopicy nikoliv..

    Osobni inzultace a vubec vyjadrovani mimo ramec rozumne diskuse vedene mezi inteligentnimi bytostmi NEJSOU tolerovany, po jednom napomenuti ktere se mine ucinkem bude takovemu ID pravdepodobne omezen pristup do tohoto klubu
    Pokud bude mit nekdo pocit, ze byl takto inzultovan a ja nestihnu zareagovat, at se ozve do posty :)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VIR_KENNY: já to chápu... ale kdyby se s autorem šlo pohádat nebo se ho zeptat na upřesňující informace, tak by to bylo zajímavější. a net tohle (potenciálně) umožňuje.

    osobně mě hnidopišské spory při editorských zásazích na Wiki unavují, a jeden čas mě i odradily tam něco psát. ale pak si člověk uvědomí, že ta věc má svoji jistou kulturu, a když se jí člověk za každou cenu neprotiví, tak si tam svoje místo, které si trochu obhájí najde. a nejednou mě taky Wiki dovedla k tomu něco si přečíst, nebo poslechnout, nebo zkouknout... samozřejmě jsem četl, četl jsem ve škole pod lavicí, doma pod peřinou, četl jsem toho myslím celkem hodně, a něčemu co jsem četl jsem vůbec nerozuměl - zatímco na netu mi pomůžou hyperlinky - ale pointa je spíš vědět CO si přečíst: a tady je problém: každý rok vychází více knih, než by člověk stačil přečíst za život, a Reader's Digest je humus... takže co s tím ? řešením je i to, že na Wiki se jedna věc nepíše 1000x trochu jinak: napíše se jednou, a každý to může upřesnit.

    další argument: číst si knihu v práci u stolu by u mě bylo neúnosné, ale na monitoru mám absolutní svobodu... i v pracovní době :-) nikdo zatím nezavedl šmírování monitorů (a v takové práci bych se nezaměstnal).
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    ja souhlasim s Mr Mitchem. Od te doby co ctu knizky (a i ty divne filosoficky, coz me naucil Balvan :) tak taky jsem si vsiml ze casto pak o nejaky problematice premyslim naprosto jinak a ze ty informace pak chapu i v jinych souvislostech. Jsem osklivy, maly a hrbaty a tak me zadna nechce a mam tak spoustu casu na cteni. Mezi dobou kdy musim zvonit mam spoustu casu na studium....
    MR_MITCH
    MR_MITCH --- ---
    XCHAOS: jo, jenže to "vyprávění", ti třeba může něco dát. třeba změnit tvůj pohled na věc. něco ti osvětlit. útržky z wiki, na který se koukáš jen ze svýho úhlu pohledu, tě jaksi nekonfrontujou s úplně jinym pohledem na svět. nevysvětlej ti, jak k tomu onen dotyčnej došel, co ho k tomu vedlo.
    taky jsem jednu dobu získával většinu svých znalostí googlením a z wiki. od tý doby co pracuju v univerzitní knihovně poznávám ten propastnej rozdíl, přečíst si o něčem 5 článků na netu + heslo na wiki, nebo si o tom přečíst pár knížek, kde je to rozebraný skutečně do hloubky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MR_MITCH: kniha je každopádně příběh - je to vyprávění, má začátek a konec, postupuje lineárně v čase. hypertext je oproti tomu bezčasý - nicméně na Wiki lze sledovat změny obsahu hesla v čase, a tomu teprve říkám "další rozměr"...
    MR_MITCH
    MR_MITCH --- ---
    XCHAOS: já bych teda nehledal protiklad tištěná kniha x internet, ale spíš do hloubky zpracovaná odborná kniha, popř. řada knih na určitý téma x povrchní články v časopisech, internetu a zkratkovitý popisy v encyklopediích atd.
    různý encyklopedie jsou možná tak dobrý na to, aby člověk získal nějakej náhled na problematiku, aby aspoň tušil o co se jedná, ale rozhodně když chci o něčem vědět, je nejde brát jako hlavní nebo dokonce jedinej zdroj. většinou má nějakej důvod, proč témata, který který jsou třeba na wikipedii na pár řádků, zabírají mnoho desítek stránek.
    třeba ten, že je potom větší pravděpodobnost, že čtenář pochopí co chtěl autor skutečně říct :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VIR_KENNY: tvému marxofilství (nebylo bylo něčí jiné ?) by tato interpretace měla být blízká. o komunistech řeč nebyla, nicméně - ano, myslím že to co jsem popsal je jedna možná interpretace "osvícené cenzury" v průběhu dějin.

    já jsem samozřejmě proti ! rozbíjím i samotné základy takového pojetí kultury:
    http://www.stream.cz/video/95598-totalni-dekonstrukce
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    takze jezuiti i komunisti vlastne brali elitni kulturu a masovali ji! :D


    to je jim podobny
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no osel.cz je (až na Stanislava Mihulku :)) vlastně docela normální web.

    nicméně já si myslím, že základním lidským právem je konzumovat i publikovat bulvár. rozhodují činy. a pokud nařídíš elitní kulturu povinně masám, tak navíc popřeš tu elitnost - tím, že z toho uděláš masovost. čímž se ztratí 50% té motivace takovou kulturu vytvářet - protože lidé právě soutěží o to, kdo bude tou elitou, že jo.. přičemž vzniká odpad.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    no, ale pozdeji pri rozsireni samozrejme prevladaly sracky.... ono vlastne to slavny paleni knih jezuity, kdyz se na to clovek podiva, tak to bylo skoro samy hovno - esoterismus (ale totalne prevracenej a plnej blbosti jako je dneska web Alexe Jonese (americky president slouzi dablu) nebo weby jako matrix.cz osel.cz a podobny... a to v tech lepsich pripadech).
    Vlastne ten boj nebyl proti pokroku a nepalili se knihy o biologii (to je pozdejsi verze svetskych moci co se snazila jezuity zakazat) ani cestopisy nebo informace o budhismu a pod., ale snaha o zachovani urovne kultury, aby byla prosta braku a vychazela jen filosofie nebo vazna literatura.... asi neco podobnyho co pak nastalo u nas i v padesatejch letech, ale teda uz moderne politicky vedeny......
    vlastne prvni vaznejsi snaha zamezit moderni spolecnosti macat se v bulvaru :)

    sakra, kdyz nad tim tak premejslim to je vytecnej namet na praci nebo na clanek...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VIR_KENNY: i tak se určitě našli lidi, kteří nedali dopustit na přesnost pečlivě opsaného rukopisu. a navíc už tisku prvních překladů do národních jazyků jistě vzbudil hodně kontroverze.

    IMHO Wikipedie je svým dopadem srovnatelná s překladem bible z latiny do evropských jazyků. (zajímavost: Korán je zatím ve fázi, kdy se z arabštiny překládat nesmí... inu, středověk, no.. oblíbená doba pravých postmodernistů...)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    to asi tezko, kdyz prvni Gutembergova kniha byla bible.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    to je ušlechtilý postoj - nicméně já holt dávám přednost postmonetární směně idejí na internetu, no... (věřím, že když se objevil Gutenberg, tak také hodně lidí tištěnými knihami zpočátku opovrhovalo, a tvrdilo, že není nad rukopis...)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    ja chodim do knihoven a nejvetsi mesicni polozkou jsou u mne knihy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAKKILLER: no, pravda občas něco překládám, ale už moc ne. ale zrovna tenhle článek asi přeložit chci - akorát mi konstruktivisti parchanti upozornili, že už existuje ustálená (nesrozumitelná) česká terminologie, a že v rámci toho překladu se jí budu muset držet, shit :-|

    (aneb jinak: uživatel wikipedie není wikipedista... osobně pokládám Wiki za celkem rozumnou protiváhu Gůglení, i když mám svoje vlastní výhrady k obojímu... přece ode mě nemůžete čekat, že budu chodit do knihoven ?)
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    XCHAOS: Já bych řekl, že jsi spíš wikipedista.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VIR_KENNY: tenhle tvůj názor se mi docela líbí, jak jsem už psal jinde :-)

    Jinak já stejně nejsem velký postmodernista - zjistil jsem, že jsem asi spíš konstruktivista: http://en.wikipedia.org/wiki/Constructivist_epistemology
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    to je velmi zajimave x-chaosi, mam na to tento nazor

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://vido.blog.respekt.cz/c/38295/Privatizace-vseho.html - "konzervativní sociolog", operuje s interpretací postmodernismu a neoliberalismu. a moje reakce na něj: [ XCHAOS @ Sociální stát - ano či ne? ]

    ACHERON: jen jsem se nechal unést, příliš bych to neřešil. já jen chci rozproudit nějakou debatu, která by mi rozšířila obzory a usnadnila pochopení některých věcí...
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    wow, a pak ze forum postmoderni filosofie je dead :)

    bod za hlasku s koksem a jak si najdu cas, kouknu na tu diskusi o autonomii reklamy ... ta narazka s nahodnym vztahem oznacovaneho a oznacujiciho byla presna :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BALVAN42: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kultura :-)) ne, fakt nebudu definovat, sorry.

    já jsem profesí programátor. pro mě společnost je "distribuovaný hardware" - hodně člověků, to je celé. kultura je pro mě "souhrn softwaru", který tyhle lidi ovládá (i mě, z tohohle hlediska se nesnažím stát se nějakým výhradním privilegovaným pozorovatelem). Tzn. kultura pro mě zahrnuje zábavu, umění... ale i právo, směnu, politiku, erotiku, a co já vím co všechno - prostě všechno. Doporučuju udělat si výlet do nějaké jiné kultury, než je ta evropská, aby si člověk udělal obrázek, co vše je kulturně podmíněné - ona to s tou globalizací není až tak žhavé - jo a BTW, zkušenost "jiné kultury" podle mě není sdělitelná nějakou "vnitrokulturní cestou" - tzn. tak, že si přečtete knihu nebo se podíváte na film - ať už zábavný nebo umělecký, nebo jakýkoliv.

    Taky silně pochybuju, že je možné "jinou kulturu" vůbec poznat a pochopit - možná emigranti, ale i ti se stanou spíše zvláštními multikulturními hybridy... možná tak ještě bilingvní děti ze smíšených rodin, jsou schopné pohybu ve více kulturách...

    Každopádně použil jsem výraz sociálně-kulturní programování a za tím si stojím (to "socio-" mě nějak uklouzlo, to je takový divný newspeak). Prostě každá knížka, kterou měli rodiče v knihovně, každý obraz v nějakém kostele či galerii, kterou mě rodiče či prarodiče či škola protáhli o dovolených či výletech, každý film který dávali v TV - to vše je součástí sociálně-kulturního programování.

    BTW, o "postmodernismu" jsem se poprvé doslechl už někdy v 80. letech (matka dělá do architektury, takže ten pojem označoval konkrétní postmoderní architekturu - což v podmínkách končícího socialismu mohlo znamenat prakticky cokoliv, co bylo osvobozením od striktně funkčních a potřebám stavebního průmyslu zcela přizpůsobených panelákových sídlišť - ale i tak se tušilo, že má jít o citaci nějakých minulých, existujících slohů ). Až později začalo vyplývat na povrch, že jde i literaturu, filosofii, apod. Cca v polovině 90. let převládal pocit, že postmoderna je cokoliv, co bude dostatečně přiznaně kýčovité a bude to jakýmkoliv způsobem citovat minulost.

    Tedy postmoderna = citace, okázalé přiznání sociálně-kulturního programování toho konkrétního autora. Akorát že v dnešní podobě to dojde tak daleko, že postmoderní sci-fi cituje klasické brakové sci-fi z 50. let, Tarantino jakožto postmoderní akční film cituje klasické béčkové krváky a horory, apod. - od Umberta Eca citujícího a parafrázujícího Aristotela se to prostě posunulo poněkud někam jinam, na což jsem narážel už v dřívějším příspěvku, který teď buď nemůžu najít, nebo ho někdo vymazal.

    Ten posun, ke kterému došlo, je tedy nějakým přiznáním toho sociálně - kulturního programování - lidé si více uvědomují, že je ovlivňuje, to co četli, to co viděli, apod. Snaží se nebýt otroky kultury, ale nějak se do toho procesu kultury zapojit a podmanit ho svým potřebám - a tady bych odbočil k současným aktivitám pražské "kulturní scény", které hezky komentují třeba anarchisté tady: http://www.a-kontra.net/povstane-praha-kulturni (což je vzácný příklad nějaké polemiky z jiných, než liberálních pozic) - tady se oklikou vracím k tomu, že pro mě kultura hodně široký pojem, který rozhodně zahrnuje i zábavu, i umění, i "boj o koryta" - tzn. ten proces, kdy se na svoje "umění" či "zábavu" snažíte sehnat státní či obecní grant, nebo sponzora, nebo se snažíte nějakého spekulanta přesvědčit, aby váš výtvor koupil.

    Prostě kultura je pro mě proces, a tohle všechno součást toho procesu - např. to, že někoho přesvědčujete, že vy jste umění, a někdo jiný ne, apod.
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    XCHAOS: tak to mi teda definuj, co myslíš pod pojmem kultura, co myslíš pod pojmem společnost a co je to socio-kulturní.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam