MR_MITCH: souhlasím, že z tohoto typu studia stěží může být nějaký výstup směrem ven, mimo to médium. ale nejsem si jistý, jestli argumentace tím, že internet mě umožňuje ponechat si původní pohled na věc a pouze ho zpřesnit, není spíš argumentace VE PROSPĚCH wiki. podle mě je wiki přesně nástrojem umožňujícím "konec velkých vyprávění" uvést do praxe.
V poslední době (rok ? předtím jsem byl rok psychicky zhroucený a nečetl jsem nic) je u mě poměr knih přečtených v PDF na monitoru počítače a knih přečtených na papíře určitě min. 2:1. Ano, není to tak pohodlné - ale šetřím tak naše lesy. Výběr je samozřejmě zatím trochu omezený, to je pravda.
Co ale týče toho "něčeho dosáhnout", mít nějaký výstup - tak tam samozřejmě vždy nakonec jde o to zvednout se a jít něco dělat. (a je jedno, jestli se člověk zvedne od knihy, nebo od netu...). Podle mě ale není důvod, aby nostalgické/romantické lpění na konkrétním starém dobrém médiu někoho vedlo k plošnému odmítání médií nových. Jsou média "ušlechtilejší" a "brakovější", to ano - pro mě je třeba relativně podřadným médiem CD a všechny jeho mutace - ale konkrétně za akademickým odmítáním Wiki vidím právě strach ze ztráty určitého elitního postavení.
Já se třeba s univerzitními knihovnami nikdy pracovat nenaučil - ale na druhou stranu, prostě nevěřím, že zrovna v tomhle století jsem tím nějak výrazněji diskvalifikovaný. Google nebo Wiki jsou jenom předobraz věcí, které přijdou - a já doufám, že se mi podaří mít nějaký vliv na podobu toho, co přijde (přemýšlím o tom jako IT profesionál - takže řeším i věci jako zálohování, autenticitu = podepisování, důvěryhodnost, historii změn, apod.). Samotná Wiki je BTW pouze implementací toho, jak si fungování Internetu představoval jeho zakladatel - on si to ale představoval podobně jako já daleko decentralizovaněji.
Současná rovnováha sil je taková, že nad textem má větší kontrolu jeho autor, než čtenáři - ale tato asymetrie je možná právě zdrojem hierarchie a autority ve společnosti. Jako anarchista-teoretik musím uvažovat, k čemu dojde, pokud autor kontrolu nad textem ztratí...