GOBERS: To si pleteš se středověkou teo-filosofií, za Platóna nic takového ve filosofii neexistovalo.
GENERALLZ: Jak moc se objektivismus Ayn Randové v současné době rozvíjí? Já jsem o něm doteď ještě vůbec neslyšel...
Jak moc je tento směr významný, když ho nezmiňují prakticky žádné "dějiny filosofie"?
Se soudobou filosofií je zcela určitě něco v nepořádku, ostatně jako s jakoukoliv jinou.
Dle mého soudu je objektivismus v auditku o postmoderní filosofii na pravém místě, ovšem za předpokladu, že neočekáváš seriózní diskuzi :)
"Já myslím, že se zde jistě najde nejméně jeden člověk, který je ještě natolik otevřený, že neodsuzuje a priori vše, o čem mu autority pověděly, že je to hodné odsouzení. Jsem si jistý, že nejméně jeden člověk, který sem do tohoto klubu chodí, si ten článeček (no, je to spíš jen takový teaser) Leonarda Peikoffa přečte a objektivně zhodnotí."
Inu, zkusil jsem to.
Osobně se považuji za to, čemu všichni ti "post" nadávají do metafyziků a viní je ze všeho zla, co po světě chodilo a chodí... a taky je posílám občas do prdele, to asi proto, že si s nimi za a) nemám co říct a za b) jejich názory opovrhuji (předpokládám že u nich to bude podobné) - to jen pro ujasnění pozic :)
Nedalo mi to podívat se i na Wikipedii, kde je o Ayn Randové pár zmínek a dovolil bych si malé shrnutí toho, co snad onen objektivismus znamená, abychom měli výchozí pole, na kterém se můžeme shodnout (námitky jsou tedy nejen vítány, ale nutné):
1. "The essence of Objectivism, according to Rand, is "the concept of man as a heroic being, with his own happiness as the moral purpose of his life, with productive achievement as his noblest activity, and reason as his only absolute."
2. Zamítnutí víry společně s mystikou, nadpřirozenem a náboženstvími vůbec.
3. Filosofický realismus
4. Racionální egoismus jako jediný správný morální princip
5. Z toho plynoucí zastávání laissez-faire
6. Kant je monstrum a největší zlo v dějinách filosofie
A k tomu lze napsat následující: v čem je proboha tahle filosofie tak originální??? Vždyť je to jen soustava pár naprosto průměrných a dávno známých myšlenek, snad oděných do nového hávu???
Závěrem nutno dodat, že Randové doporučení tří áček - Aristotela, Akvinského a Ayn Randové je sice plně v souladu v racionálním egoismem, ale plně v nesouladu s postavou Hannah Arendtové.