• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAATHAPostmoderni Filosofie
    SIDNAK
    SIDNAK --- ---
    NEBULA: ty si jeho tajemnik? ale to je fuk, me to neurazi od cloveka, kterej argumentuje tim, ze mu to rikal kamarad.
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    SIDNAK: nebo tak odpovídají lidi, co už neví jak by někomu jeho debilitu ukázali, ale mluví zbytečně, to nelze...
    SIDNAK
    SIDNAK --- ---
    VIR_KENNY: takle vetsinou odpovidaj lidi ktery nemaj co rict, viz treba s_tejk. a taky dost jednoducha odpoved na takovou intelektualni kapacitu jako jsi ty, co precetl vsechny knizky a ma kamarady na univerzite a to jako neonacista smekam, ale jako normalni clovek se smeju :))
    stejne si levicak (ja osobne to nepovazuju za spatnou vlastnost, ale ty asi jo)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    SIDNAK: na blbou reakci blba odpoved, dite blaznive! Kdyz vyseres hovno, nemuzes cekat ze ti nekdo za to zacne racionalne argumentovat a veledulezite vsecko objasnovat.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    VIR_KENNY: kdepak, ty nejsi levicak. ty jsi idiot (pardon, pravicak) :-)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    GENERALLZ: asi stejne, jako nazor ze nabozenstvi te ohrozuje na svobode a individualite - i kdyz chapu, ze zbosteni vlastniho ega a vytvareni vlastni moralky (smrdej z toho nadcloveci) je nejaka pokora nebo milost, uceni o milosrdentsvi ci humanismu a toleranci nutnou prekazkou. At ziju ja!

    Buch ochranuj prezidenta.
    SIDNAK
    SIDNAK --- ---
    VIR_KENNY: Kenny promin, ale ted mluvis dost iracionalne, coz me dost prekvapuje, nebot ses kasal tim, ze premyslis racionalne :)
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    GENERALLZ: ....akorát je ta myšlenka potřeby filozofie zřejmě odtžená od reality, umí bejt šťastná a poznávat věci, aniž bych potřebovala filozoficky objasnit, že právě docházím poznání, to poznám asi z toho poznání ne? Kdo to nevnímá tak ani nemůže takový konstrukt -jako je filozofie- použít...
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    SIDNAK: nechapu, kde jste, vy idioti (pardon, pravicaci) na nyxu k temhle zaverum ze jsem kovany levicak dosli - teda asi to vim, ale nemel bys svym neonacistickym kamaradum taky verit kazdou blbost.
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    LUBOB: jistě
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    JAKKILLER: to je právě ta falešná představa, že filozofie je naprosto od reality a života odtržená věda, která je dobrá jen na to, aby se diskuzí zabil čas při posezení u kávy. Že je dobrá jen pro nepraktické podivíny, pro intelektuální elitu, ze které si však stejně všichni dělají srandu. Že pro život se nehodí.
    To jsou samozřejmě nesmysly. Ano, platí to pro mnoho filozofických směrů - jsou záměrně složité, a skutečně naprosto iracionální a odtržené od reality. Ale pro účel filozofie jako takové to neplatí. My vidíme filozofii jako vědu která má najít pravdu o nejzákladnějších otázkách - co je realita, jak ji poznáváme, jak víme že naše poznání je platné, co je člověk, jaká je jeho podstata, jak má člověk žít, co je dobro, co je morálka, jaké jsou společenské implikace morálky, teorie státu, teorie estetiky.. A další konkrétnější obory, třeba metodologie vědy nebo informační teorie, filozofie vzdělávání a učení,atd... Vidíme tyto otázky jako naprosto klíčové pro lidský život - například proto, že aby člověk mohl žít štastným životem, v dlouhodobém horizontu, prostě musí být schopný vědět, jaké jednání je dobré a jaké ne. Musí vědět, co jeho životu prospívá a co ne. A aby to mohl poznat, musí vědět, jaká je podstata lidské bytosti, čili co lidský člověk vyžaduje. A aby mohl poznat toto, musí vůbec vědět, jak člověk poznává, jaká je podstata poznávání reality, zda člověk může poznat realitu nebo zda vnímá jen jakýsi iluzorní svět jevů..

    Nevidím v tom žádný mesianismus.

    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    LUBOB: Opravdu.

    Ale navrhuji hru: Kdo nebude schopen odpovědět na nějakou filosofickou otázku, nechť si prožene hlavu kulkou.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Filosofii nikdo nepotřebuje jak k životu, tak ani k tomu aby mohl fungovat jako lidská bytost.


    opravdu?

    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    GENERALLZ: To je ten mesianismus, který je zcestný, otravný a zbytečný.
    Filosofii nikdo nepotřebuje jak k životu, tak ani k tomu aby mohl fungovat jako lidská bytost. Nikdo tady přece nikomu nemusí cpát nějakou soustavu pouček a přikázání, rozhodně ne lidem, kteří studují filosofii. Takže proč to sem píšeš? Chceš argumentaci, kritiku nebo souhlas?
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    JAKKILLER: stručně jednou větou řečeno, ten odstavec znamená, že člověk potřebuje filozofii k tomu, aby mohl v realitě existovat a fungovat jako lidská bytost.

    Proč sem něco čas od času hodím? To je zajímavá otázka. Proč sem něco čas od času hodíš ty?



    JAKKILLER: času spousta, ale plat mizerný. navíc já nemám s knihovnictvím takřka nic společného, studoval jsem informační obor.

    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    GENERALLZ: ty zase nevíš nic ani o osvícenství ani o Kantovi... ehm, nic, co nenapsali objektivisté. evidentně jsi nečetl jediný Kantův text.
    JAKKILLER: Leibniz, prosila bych příště...
    GENERALLZ: zpatra charakterizovat v kostce Platóna, Aristotela nebo kohokoliv jiného, kdo za sebou zanechal podobně velký objem díla (a během života prošel určitým filosofickým vývojem) nedokáže nikdo (kdo má jen trochu k těmto autorům úctu... žádná charakteristika zpatra zde totiž možná není. něco takového vysloví jen člověk, co si filosofii představuje jako soubor otázek k maturitě z humanitních věd.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROM:
    odmitas se seznamit

    proste popadni aspon ty dve knizky, precti si je. utvor si svuj nazor, ktery bude autenticky & ne prevzit nazor nekoho tretiho na neco, o cem nic nevis & odmitas vedet.

    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    GENERALLZ: to je škoda, za knihovním pultem je jistě spoustu času číst.
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    GENERALLZ: ne tak to není, filosof chápe filosofii jako nekončící proud v kterém je třeba se nějak orientovat. Především by se nemělo opakovat nebo přicházet na to co již bylo řečeno. To je ztráta času, proto se v podstatě filosofie studuje.

    A já nemám právo tady banovat, jenom to navrhuju. :)

    Hele řekni mi proč to sem vždycky čas od času hodíš? Za jakým účelem. Já např. ještě nemám dostudováno, ale z toho co jsem přečetl usuzujum že to je jednoduché mě nepříjemné myšlení.

    Co například podle tebe znamená tohle: "A philosophic system is an integrated view of existence. As a human being, you have no choice about the fact that you need a philosophy. Your only choice is whether you define your philosophy by a conscious, rational, disciplined process of thought and scrupulously logical deliberation — or let your subconscious accumulate a junk heap of unwarranted conclusions, false generalizations, undefined contradictions, undigested slogans, unidentified wishes, doubts and fears, thrown together by chance, but integrated by your subconscious into a kind of mongrel philosophy and fused into a single, solid weight: self-doubt, like a ball and chain in the place where your mind's wings should have grown."
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    JAKKILLER: nepracuju v tomto oboru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam