• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAATHAPostmoderni Filosofie
    Ma postmoderna koule? (c) Zdenek Vasicek :)
    Anzenbacherova definice: filozofie zkoumá neempirické předpoklady empirického.
    postmodernism: a term coined by jean-francois lyotard to label certain features of contemporary western society 'after modernity'; as a successor to modernism in the arts; and finally, as a philosophy which shares much common philosophical ground with poststructuralism;

    Tento klub by mel slouzit k diskuzim o postmoderni filosofii obecne, autorech, nazorech, myslenkach, a kritice postmoderny (to predevsim :)
    Vice info na home.

    flamy se toleruji :)) uplny offtopicy nikoliv..

    Osobni inzultace a vubec vyjadrovani mimo ramec rozumne diskuse vedene mezi inteligentnimi bytostmi NEJSOU tolerovany, po jednom napomenuti ktere se mine ucinkem bude takovemu ID pravdepodobne omezen pristup do tohoto klubu
    Pokud bude mit nekdo pocit, ze byl takto inzultovan a ja nestihnu zareagovat, at se ozve do posty :)
    rozbalit záhlaví
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    GENERALLZ: to je škoda, za knihovním pultem je jistě spoustu času číst.
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    JAKKILLER: nepracuju v tomto oboru.
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    BALVAN42: ne knihovnictví, to bylo jiné zaměření. já studoval informační vědu.

    jinak, my se známe?

    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    BALVAN42: A pracuje v oboru? :O
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    JAKKILLER: včetně morálních principů? JAKKILLER: to je asi to samé jako bych tě chtěl teď nachytat na švestkách a poukázat na to, že jaksi podivně nazýváš objektivistickou filozofii hloupostí, aniž sis přečetl třeba Introduction to Objectivist Epistemology....
    jinak, pokud mi doporučíš si něco přečíst, a usoudím, že to bude přínosné, rád si rozšířím obzory - i když se momentálně věnuju spíš ekonomii (hlavně teoriím cyklu) než filozofii...
    jinak ale myslím, že se zde předpokládá určité filozofické vzdělání, takže se jaksi počítá s tím, že člověk má něco načteno, a například vy tady jistě neznáte jen Derridu, ale jste schopni spatra aspon v kostce charakterizovat Aristotela, Platóna, Locka nebo Kanta... Protože od lidí kteří prošli nějakým filozofickým vzděláním by se to mělo očekávat. Stejně jako bych si myslel, že filozoficky vzdělaný člověk bude schopný Objektivismus zhodnotit ne jen poukazováním na překroucené informace získané z druhé nebo třetí ruky...

    (ale nad tím, že jsem naivně tady čekal filozofii a ne plácání rádoby elitářských nesmyslů o nesmrtelnosti chrousta, jsem si už tady povzdychl...)

    tady prostě každý povýšený filozof, cítící se jako intelektuální smetánka lidstva, prostě jasně ví, že Objektivismus je " filosofický primitivismus nejhrubšího zrna zahalený do tautologických formulek formální logiky", a že je zajímavý jen pro lidi s "nulovou filosofickou průpravou" (napsal Ján Pavlík), ale přitom když se zeptám, jestli se zkusili seznámit s Peikoffovými tezemi o DIM Hypothesis nebo Analytic-Synthetic Dichotomy (nikdy ty práce nevyšly v češtině, tak se nezlobte že se to neoběžuju překládat), tak mi odpovědí bude jen trapné mlčení, nadávka (kterou bych čekal na Mageu ale ne zde), anebo hrozba zabanování :-)

    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    JAKKILLER: neblbni, banovat? aspoň se tu něco děje :) ...a bacha, Generallz má knihovnictví na FFUcK, takže se ve filosofii vyzná! Na to jako bacha! Kdo z nás to má!
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    GENERALLZ: na první větu jsi přišel jak? Osvícenství právě naopak přišlo s přesvědčením, že člověk je svými poznávacími schopnostmi odhalit všechny zákonitosti kosmického soustrojí. Descartes, Leibnitz, co myslíš, že bylo encyklopedistické hnutí?
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    LUBOB: jenom k věci, pokud to tu obhajuješ, pak je tvoje argumentace taky dost slabá prozatím.
    KOMATSU:
    tady měl pomerně pěkné námitky, chceš-li diskutovat obhajuj a nekvákej, že si někdo něco nepřečetl.

    Taková malá osobní vložka: Nechápu, že už posté tu musí někdo vytahovat tuhle hloupost, když by se tu mohlo diskutovat o zajímavějších tématech. Generallze bych zabanoval nebo tvrdě cenzuroval, dokud si nepřečte něco jiného než jen Randovou.
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    KOMATSU: no, ani v osvícenství se člověk nepokládal za bytost schopnou poznávat celou realitu. minimálně vždy byl ponechán určitý prostor pro náboženství...


    samozřejmě, Kant pak náboženství - tedy spoléhání se na mysticismus v morálních otázkách - obešel orientací na společnost... ale to už je jiný příběh.


    anti-lidskost: tak například u Kanta je to mimo jiné kvůli altruistické morálce, u pragmatismu kvůli absenci principů jednání. altruistická morálka je samozřejmě anti-lidská proto, že jde o principiální obětování hodnot. absence principů je absence dlouhodobých vodítek jednání v živodě, absence pevných hodnot, z čehož plyne orientace na momentální situaci bez ohledu na kontext - takto, důsledně vzato, by člověk nemohl fungovat.

    ROM: nevíš o Objektivismu vůbec nic.

    ROM: ne, ty nediskutuješ, pouze plácáš svoje domněnky převzaté z druhé a třetí ruky... sám ses nikdy nepokusil ani o náznak studia filozofie. prosím, táhni zase na Mageo, tam je to spíš takové kratochvilné, a přestaň vadit zde...

    BALVAN42: na tento text reagoval Jiří Kinkor na webu aynrand.cz

    VIR_KENNY: kantovství nebo marxismus je též náboženství? zastávání nějaké filozofie je náboženství. nikolivěk. zkus si udělat obrázek sám, a ne od kamaráda religionisty. hlavním aspektem náboženství je odvrhnutí rozumu, orientace na božské vnuknutí, předepsání morálních pravidel z pozice božské autority, nikoliv rozumu. průvodním krédem náboženství je altruismus, minimálně v nutnosti obětování své svobody jednání a své racionální kapacity. Toto Objektivismus samozřejmě odmítá.

    ROM: ač byl Murray Rothbard skvělým ekonomem a zastáncem laissez-faire kapitalismu, což ty nemůžeš vědět protože ses nikdy neobtěžoval si od něj cokoliv přečíst, což je mimo jiné i důvod, proč jsi docela prachsprostý socialista, tak tento pamflet má hodnotu bulvárního článku. Mezi Rothbardem a kroužku kolem Randové byly docela osobní spory a nevraživost, a sám Rothbard z osobních důvodů neměl Randovou rád. Mimochodem, Rothbard si ve svých dílech docela rád vymýšlel co do citací, dopouštěl se plagiátorství a překrucování, přebíral citace bez uvádění zdrojů. Napříkald ve své knize Etika svobody zcela jistě v určité míře z myšlenek Ayn Randové čerpal. Podobnost jeho odvození svobody jednotlivce je velmi podobná, a vzhledem k tomu, že se s Randovou znal, je celkem nemožné, že by její definice neznal. Přesto ji, narozdíl od mnoha méně významných teoretiků práv jednotlivce, v knize ani jednou nezmínil. To je přinejmenším podivné. Nicméně i kdyby se v kruhu Objektivistů dělo cokoliv, nevypovídá to vůbec nic o filozofických principech Objektivismu. Maximálně to vypovídá o určitých lidech.

    ROM: ano, pan Peikoff má pravdu. Jak poznamenal kdosi v diskuzi pod videem, kdyby po roce 2001 Amerika jednala tak, jak navrhuje Peikoff, byl by problém islámského terorismu z velké části vyřešený a američtí vojáci by už byli dávno doma. Ale to sem nepatří.

    ROM
    ROM --- ---
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Sekta

    Jednou z hlavních příčin, vedoucím ke vzniku sekt, je lpění na doktrínách nebo názorech, bez ohledu na jejich spojení se skutečností. Ale také proto, aby se zajistilo spojení se skutečností - jak ji vnímají zakladající a jejich členové.
    ROM
    ROM --- ---
    LUBOB: neziskal sem sve nazory na objektivismus od mnou uznavane autority :) O objektivismu vim od generallze a dlouha leta s nim "diskutuji", jestli se teda da diskutovat se svedkem jehovovym.

    odmitas se seznamit s pravou podstatou veci. prosim, tak me s ni seznam, touzim po tom :)
    SIDNAK
    SIDNAK --- ---
    "&" to je znak osvicene mysli?
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    LUBOB: a no?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    BALVAN42: no &?
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    taky nečtu Strážnou věž, ale dám na názory odporníků, že Jehovisti vykazujou znaky sekty :)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    VIR_KENNY: tak se s tim seznam. takhle jenom potvrzujes to, co uz o tobe temer kazdy vi. ze tvoje hrani si na anarchistu je jen pubertalni poza.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROM: sekta je skupina lidi.

    to, ze se "sofistikovane" vyjadrujes k necemu co jsi necetl vypovida nejvic o tobe. (& jestli jsi to nepochopil, tak polopate -:
    na vec nemas vlastni nazor, protoze s tim nejsi obeznamen.
    tudiz se spolehas na nazory postoje predzvykane & administrovane tebou uznavanou autoritou.
    tyto postoje nekriticky prijimas & odmitas se seznamit s pravou podstatou veci.
    ergo, chovas se jako clen sekty.)

    ROM
    ROM --- ---
    A jeste pro pobaveni, Leonard Peikoff (nastupce mesiase Ayn Randove) na FoxNews :)
    http://www.youtube.com/watch?v=JoAWCwm-UXw
    ROM
    ROM --- ---
    SIDNAK
    SIDNAK --- ---
    rekl kovany levicak :DD
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    nekdo ma hold gramatiku a syntax a nekdo jiny schopnost myslet, rozumet souvislostem a pracovat s informacema a byt racionalni, jsme jen lide, nemuzeme mit vsechno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam