• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAATHAPostmoderni Filosofie
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    Nevím, jestli jste zaregistrovali:

    Filozof zanechal na rozloučenou dopis o 1905 stranách

    Zde jeho stránky: Suicidenote
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---


    google napoví víc
    GHONZALES
    GHONZALES --- ---
    DONWANT:
    The body without organs is an egg: it is crisscrossed with axes and thresholds, with latitudes and longitudes and geodesic lines, traversed by gradients marking the transitions and the becornings, the destinations of the subject developing along these particular vectors.
    :))
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Frieze Magazine | Archive | The Art of War
    http://www.frieze.com/issue/article/the_art_of_war/
    DONWANT
    DONWANT --- ---
    Jeste to pochopit, to jenom takovej detail ,) Jaky se daj pod pojmama jako "desiring-machines" nebo "body without organs" predstavit konkretni jevy z realnyho sveta? Spravna hadanka
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    DONWANT: :)) cte se to dost blbe, ale jde to.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    T8M: vo jaky revoluci to zase blabolis?
    DONWANT
    DONWANT --- ---
    Zkousel nekdo cist Anti-Oidipa od Deleuzeho a Guattariho? Zamerne se ptam "zkousel", je to prece jenom dosti hardcore zalezitost.
    T8M
    T8M --- ---
    VIR_KENNY: To bys, ale Kalouska a Jocha zklamal. Čekají celí natěšení, jak proti nim někdo bude dělat revoluci, aby mohli patřičně utáhnout šrouby, a oni se ti "levičáci" zmůžou tak akorát na to, zahrát na varhany.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    to jsou moudra, mam chut to doprovodit na varhany
    T8M
    T8M --- ---
    XCHAOS: Pro mě za mě, ať si antipsychiatrické hnutí kritizuje diagnózu jakou chce. To ještě neznamená, že se musím bavit s někým (třeba s neoluddity), koho považuju za blázna.

    RUDOLF: Jistěže někteří "odpůrci" neoliberalismu jsou paranoidními schizofreniky (bez ohledu na to, jestli je to psychiatrická diagnóza, nebo jen extrémní případ bytí zmanipulován a sebezmanipulován).

    Sebemanipulace vs. shoda. No to bychom se museli vydat dál - k tomu, nad čím vlastně ta intersubjektivní shoda vzniká a k tomu, co je to fenomén. Opět velmi zjednodušeně řečeno intersubjektivní shoda vzniká nad věcmi samozřejmými - věcmi, které se samy ukazují, tj. fenomény. A ještě jinak, sebemanipulace nikdy nevzniká sama o sobě, na počátku je vždy manipulace někoho někým jiným. A ještě manipulace a sebemanipulace se vyznačuje právě tím, že říká o samozřejmých věcech, že samozřejmé nejsou, že se jedná o "jevy" hlubších "podstat", které zná jen manipulující. Manipulovaný pak získá přístup k těmto "podstatám" přijetím víry manipulovaného. (Samozřejmě tento "proces" není vždy na první pohled zřejmý, velmi často bývá umně "za-krýván".)
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    Pokud někdo nezná:



    Tak ke stažení zde
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUDOLF:
    T8M: antipsychiatrické hnutí kritizuje celou diagnózu schizofrenie v podstatě jako společenský konstrukt. společnost si tím vynucuje kognitivní uniformitu.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    T8M: jsou odpůrci neoliberalismu paranoidními schizofreniky?;-)

    A jakou uděláš čáru mezi sebemanipulací a intersubjektivní shodou?
    T8M
    T8M --- ---
    RUDOLF: Já o Kaczynskim nic podrobnějšího nečetl, takže to, že je neoluddita jsem nevěděl. Ale vůbec mě to nepřekvapuje. Takový Zerzan je podobný blázen. Neoluddité jsou v podstatě :) "paranoidní schizofrenici", jen ta schizofrenie není indukována poruchou mozku, ale sebemanipulací. :)

    Jasně, že chci udělat další krok (nejen to, troufám říci, že jsem ho nikoliv zde, ale v jiném hovoru již udělal) - tím, že škrteme i generální skepsi, škrtneme i jakoukoliv sebemanipulaci - a je jasné, že toto nedokáže udělat ani náhodou každý. Ale těm, kdo to dokážou, to otevírá prostor k nalézání nezakrytých příčin současných problémů právě v tom intersubjektivním hovoru. A z toho pak zase vyplývá možnost najít v témže hovoru reálná řešení těch problémů. Řešení opravdu reálná a nikoliv zase fiktivní, sebemanipulativní a manipulativní.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    T8M: John Zerzan s ním vedl rozhovor a Kaczynski měl své názory srovnané. Stejně tak diagnóza soudního svědka: paranoidní schizofrenie, byla v následujících letech vyvrácena, ničím takovým Kaczynski netrpěl a pokud vím netrpí. Stručně do bludů měl daleko, je to názorově neoluddita, činy terorista.

    primárně reaguju na tohle: "Problém postmoderní filosofie pak je, že sama o sobě je sice krokem důležitým, ale nikoliv dostatečným. Je totiž třeba cíleně škrtnout metafyziku nejen pozitivní, ale i negativní. Tj. jakékoliv tázání u celků světa a generální skepsi a dále se držet v hovoru pouze hledání shody nad samozřejmými (tj. ne-jistými ale i ne-pochybnými) fenomény. A to v hovoru inter-subjektivním a soukromém. Žádný "veřejný" hovor již totiž bohužel není možný."

    přišlo mo že chceš udělat další krok, ale nějak mi nebylo jasné kam.
    T8M
    T8M --- ---
    VIR_KENNY: jj, Lenin, a se špetkou strouhaného Stalina navrch :D :D

    RUDOLF: A došel k nějaké shodě vůbec? Nevylíhlo se mu to v jeho pominuté hlavě? "Boj různých shod"? Ne, tak to bych opravdu neřekl, že nabízím. Ba co víc, neřekl bych vůbec, že tady něco nabízím. Spíš se pokouším o intersubjektivní soukromý hovor s cílem nalezení shody, ale zdá se, že z toho vyjde spíš to plácání do větru.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    je to velmi stare, dyt je to lenin....
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    T8M: kaczynski došel ke své shodě intersubjektivně, o soukromé shodě nelze mluvit. Jelikož různé shody nejsou navzájem tolerovány, chápu to tak že nabízíš boj různých shod, ať intersubjektivních, soukromých či veřejných? To je popis sil. Je to snad něco nového?
    T8M
    T8M --- ---
    RUDOLF: Docela by mě zajímalo s kým se o těch bombových útocích unabomber shodnul v hovoru. A neříkám, že nikdo takový by se nenašel. Samozřejmě, že může nabýt jakýchkoliv podob, to ještě neznamená, že taková podoba musí být tolerována někým, kdo se hovoru nezúčastnil. To nikde netvrdím.

    Příklad z jiného soudku - to, že se systémoví kapitalističtí vlastníci shodli ve svém soukromém hovoru na tom, že už nepotřebují sociální stát, a že jediná cesta, jak si udržet svoje systémové vlastnické postavení, je postupná totalizace systému, ještě neznamená, že já se s někým nemohu shodnout na tom, že je to pro nás nepřijatelné a že budeme hledat prostředky, jak tomu zabránit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam