• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAATHAPostmoderni Filosofie
    Ma postmoderna koule? (c) Zdenek Vasicek :)
    Anzenbacherova definice: filozofie zkoumá neempirické předpoklady empirického.
    postmodernism: a term coined by jean-francois lyotard to label certain features of contemporary western society 'after modernity'; as a successor to modernism in the arts; and finally, as a philosophy which shares much common philosophical ground with poststructuralism;

    Tento klub by mel slouzit k diskuzim o postmoderni filosofii obecne, autorech, nazorech, myslenkach, a kritice postmoderny (to predevsim :)
    Vice info na home.

    flamy se toleruji :)) uplny offtopicy nikoliv..

    Osobni inzultace a vubec vyjadrovani mimo ramec rozumne diskuse vedene mezi inteligentnimi bytostmi NEJSOU tolerovany, po jednom napomenuti ktere se mine ucinkem bude takovemu ID pravdepodobne omezen pristup do tohoto klubu
    Pokud bude mit nekdo pocit, ze byl takto inzultovan a ja nestihnu zareagovat, at se ozve do posty :)
    rozbalit záhlaví
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    T8M: kaczynski došel ke své shodě intersubjektivně, o soukromé shodě nelze mluvit. Jelikož různé shody nejsou navzájem tolerovány, chápu to tak že nabízíš boj různých shod, ať intersubjektivních, soukromých či veřejných? To je popis sil. Je to snad něco nového?
    T8M
    T8M --- ---
    RUDOLF: Docela by mě zajímalo s kým se o těch bombových útocích unabomber shodnul v hovoru. A neříkám, že nikdo takový by se nenašel. Samozřejmě, že může nabýt jakýchkoliv podob, to ještě neznamená, že taková podoba musí být tolerována někým, kdo se hovoru nezúčastnil. To nikde netvrdím.

    Příklad z jiného soudku - to, že se systémoví kapitalističtí vlastníci shodli ve svém soukromém hovoru na tom, že už nepotřebují sociální stát, a že jediná cesta, jak si udržet svoje systémové vlastnické postavení, je postupná totalizace systému, ještě neznamená, že já se s někým nemohu shodnout na tom, že je to pro nás nepřijatelné a že budeme hledat prostředky, jak tomu zabránit.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    T8M: Ted Kaczynsky = unabomber. jelikož neexistuje veřejný hovor, intersubjektivní shoda může nabýt jakýchkoliv podob?
    T8M
    T8M --- ---
    XCHAOS: Pleteš si shodu v hovoru (který je vždy intersubjektivním) s identitou jeho účastníků. To nejsou jen hrušky s jabkama ale hrušky v lepším případě se žížalama. :) Pokud chci jako v tvém případě něco směnit, musím se předtím v hovoru shodnout na tom, co směním za co, jinak se nejspíš nebude jednat o směnu, ale o krádež. :)

    RUDOLF: Není, tu shodu není možné nikomu dál "vyprávět", právě z tohoto důvodu je na třetí "osoby" nepřenositelná.

    VIR_KENNY: Díky za krásný příklad.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    XCHAOS: otcové zakladatelé (darrida aj.) jsou už kaput.


    T8M: a vnitnřní shoda snad není ve finále další vyprávění, další positivní metafyzika? viz. třeba Ted Kaczynsky
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    T8M: co to meles za picoviny, ty kundo debilni?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    T8M: ale proč by shoda měla být hodnotou ? proč by cílem diskuze nemělo být, že si chceme vyjasnit, že každý máme svojí identitu, že jsme jiní, že se odlišujeme, a že je mezi námi třeba potenciál provést nějakou směnu - směnu toho, co jeden z nás umí líp, za to, co umí líp ten druhy ?
    T8M
    T8M --- ---
    RUDOLF: Pochybnost nad samozřejmým tě nedovede jinam než k postmoderní filosofii. (A eventuelně do toho blázince, jak píše xChaos.) Ono by asi bylo potřeba ujasnit si, co je to "samozřejmé", i když jsem to už níže v hrubých rysech řekl. Samozřejmé je to, na čem stavíme předchůdnou shodu v hovoru. V hovoru, který, jak už jsem výše napsal, musí být nutně soukromý, vedený za nějakým reálným-věcným "cílem". Jedině smyslem takového hovoru totiž je shoda. A jedině na základě shody v takovém hovoru lze pak stavět dál své reálné jednání, které má šanci něco změnit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUDOLF: samozřejmě, že jde. ale pokus o dekonstrukci samozřejmého tě může i v dnešní době snadno dovést do blázince (a případně následně ovšem do některého z těch antipsychiatrických podzemních odbojových hnutí...)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    T8M: Co si mám představit pod shodou nad samozřejmým? Samozřejmé už nejde dekonstruovat?
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    LUBOB: mel bys lepe chranit svet a bile rodiny prede mnou, zlym rudym nebezpecim co se spolcuje s islamisty, zidy a feministkami.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    VIR_KENNY: polovzdelany blb, ktery to mysli s celym svetem dobre, kdyby mela krev strikat. podivej se do zrcadla :-)
    T8M
    T8M --- ---
    XCHAOS: Ano, to je velice postmoderní text - jaký jiný by také měl od pana profesora Bělohradského, postmoderního filosofa, být. Problém je v tom, že je třeba jít ještě o krůček dál a podle toho, že ve společnosti spektáklu se vše veřejně vyslovené mění ve "spektákl", se patřičně zachovat. A tedy přestat se marně pokoušet o veřejný hovor a začít soukromě konat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    T8M: já prostě pokládám pojem "neoliberalismus" za zneužitelný nesmysl... takhle je každý liberál hned automaticky podezírán, že je "neoliberál", ačkoliv to neznamená skoro nic.
    T8M
    T8M --- ---
    XCHAOS: Ne, ne, to, co děláš např. ty na tečce, není "veřejný hovor". To je mluvení do větru. To samozřejmě provozovat lze za všech okolností.

    S druhou větou ale víceméně souhlasím. Filosofický postmodernismus je dotažením liberalismu do důsledků. Ale to nemá nic společného s neoliberalismem. Snad leda by se dalo parafrázovat, že neoliberalismus je dotažením plakátové "postmoderny", ale to by nebylo ani tak moc přesné.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    to neni odpoved
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VIR_KENNY: např.
    [ XCHAOS @ Postmoderni Filosofie ]
    [ XCHAOS @ Postmoderni Filosofie ]

    - prostě podle mě "levicový intelektuál je pojem", který si zaslouží být bezodkladně dekonstruován, no :)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    kde?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VIR_KENNY: vždyť jsem ti to už 2x říkal.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    T8M: Ok, takže protože Žádný "veřejný" hovor již totiž bohužel není možný. tak mě rozhodně těší, že dělám cosi nemožného :-) to já vždycky rád.

    jenže právě v tom "odmítnutí pozitivní metafyziky" je vlastně postmodernismus rozvinutím původních liberálních idejí, které znamenaly relativizaci hodnot do té doby absolutních a nezpochybnitelných. jenže s tím ideologové všech barev nakonec budou mít problém, že někdo pochybuje o jejich dogmatech...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam