• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAATHAPostmoderni Filosofie
    Ma postmoderna koule? (c) Zdenek Vasicek :)
    Anzenbacherova definice: filozofie zkoumá neempirické předpoklady empirického.
    postmodernism: a term coined by jean-francois lyotard to label certain features of contemporary western society 'after modernity'; as a successor to modernism in the arts; and finally, as a philosophy which shares much common philosophical ground with poststructuralism;

    Tento klub by mel slouzit k diskuzim o postmoderni filosofii obecne, autorech, nazorech, myslenkach, a kritice postmoderny (to predevsim :)
    Vice info na home.

    flamy se toleruji :)) uplny offtopicy nikoliv..

    Osobni inzultace a vubec vyjadrovani mimo ramec rozumne diskuse vedene mezi inteligentnimi bytostmi NEJSOU tolerovany, po jednom napomenuti ktere se mine ucinkem bude takovemu ID pravdepodobne omezen pristup do tohoto klubu
    Pokud bude mit nekdo pocit, ze byl takto inzultovan a ja nestihnu zareagovat, at se ozve do posty :)
    rozbalit záhlaví
    MAFO
    MAFO --- ---
    _BENNY: kdyz JA vidim, ze neco, o co se otrela kocka a mravenec to obesel, tak z toho plyne, ze to OBJEKTIVNE existuje?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MAFO: rekl bych ze pri pozorovani te zpropadene objektivni reality nemuzeme zustat jen u myslenkovych konstruktu (ty nam pomohou jen vyloucit pripadnou chybu/neexistenci, ale zaruku existence nam neda). je potreba provest experiment, ktery otestuje zda napr. vsechny formy zivota nejak stanoveny objekt vnimaji (clovek ho vidi, kocka se o nej otre, mravenec pres nej nepreleze). neda nam to sice jistotu ze i existence techto zvirat neni jen nejaka haluz, ale myslim ze tento problem nam resi prave ten occamus.
    MAFO
    MAFO --- ---
    _BENNY: ja jsem nerekl, ze to vim, nebo, ze to neexistuje!!! (BTW, bez carek je ta Tva veta fakt desiva ;-)

    ale occamova britva veli nezavadet neco zbytecne navic, ne?

    reagoval jsem jen na LUBOBovo "neco vidi, tedy ze to neco pred nimi je. to neco je tou objektivni realitou. protoze to existuje" a zajimalo me, jak to vi...
    ja totiz nevim nic o tom, co ostatni vidi - oni mi sice muzou dat nejaka slova, o tom, co vidi, ale k cemu ta slova pro ne refereruji, to nemam jak zjistit, muzu jen usuzovat z kontextu - o nejake "realite" mimo subjekt se tak nedozvim vubec nic, ne?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MAKROUSEK: jednoduse - vsichni jej budeme svymi smysly vnimat nezavisle na tom jak moc na existenci toho cloveka budeme nebo nebudeme verit. nebavime se o yettim ani o jezisovi.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    _BENNY: A jak vis, ze do reaktoru zavrete nekoho, kdo existuje? Jak vis, ze existuje domorody kmen z amazonskych pralesu?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MAFO: jak ty vis ze to co si on mysli ze existuje neexistuje?

    ja to napriklad zjistim jednoduchym testem - zeptam se ostatnich jestli vidi to stejne co ja, popr. se ten fenomen pokusim zmerit. napriklad nikomu se jeste nepodarilo vyresit problem tim, ze zavre oci a strci hlavu do pisku.

    jak napriklad ty vyloucis objektivni existenci radioaktivniho zareni? ja muzu udelat test - ty na to zareni nebudes verit, to slovo si vymazes ze slovniku, zavreme te do jaderneho reaktoru a schvalne jestli se nerozteces. popr. rovnou vyhledame nejaky domorody kmen z amazonskych pralesu, ktery zadny symbol pro jaderny reaktor nema a nikdy nemel a muzeme otestovat jestli se radioaktivni realita objektivne tyka i tech, kteri na ni neveri.

    jaky test na dukaz neexistence radioaktivniho zareni ktere existuje nezavisle na nasi vuli navrhujes ty?
    MAFO
    MAFO --- ---
    LUBOB: a jak vis, ze to existuje?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    AMBIENTIUM: to je prece uplne jedno, co ti dva vidi. to je pouze subjektivni interpretace. dulezite je, ze neco vidi, tedy ze to neco pred nimi je. to neco je tou objektivni realitou. protoze to existuje.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    OJIRIO: goodman navíc dodává že existujou pravdivé a přitom protichůdné popisy, protože popisují s odlišnými cíli.
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    „Pravda není tam někde venku — neexistuje nezávisle ne lidské mysli,— protože věty takto, tam někde venku, nemohou existovat. Tam někde venku je svět, ale popisy světa ne. Ale jenom popisy světa mohou být pravdivé nebo nepravdivé. Svět sám o sobě — bez popisu lidmi — nikoliv. ” - Richard Rorty
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    svět stejně nikdy nespatřím jako čistý nekonceptualizovaný prostor, tj. bez toho aby jsem jej vlastním myšlením přetvořili.. a konec konců nentí to ani zásadní téma. Mnohem zábavnější je Goodman: http://i.nyx.cz/files/00/00/03/65/365607_4b2cf3c511a080ef0cf3.pdf - ten už rovnou a prakticky řeší dynamiku jak různé pohledy na svět spojujem, oddělujem a jak je konstruujem.
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    Nejak na nastence chybi v seznamu autoru muj oblibenec - Richard Rorty
    Taky tam v postate chybi celkem postatna postava - Wolfgang Welsch
    LOOK
    LOOK --- ---
    objektivni realita je teoreticky konstrukt, soucasti jeho definice je nezavislost na jakemkoliv subjektu, a jeho vnimani

    protoze nedokazeme prekrocit omezeni sve subjektivity, nedokazeme zjistit nic o 'skutecne' objektivni realite, vcetne toho, jestli vubec existuje nebo ne



    AMBIENTIUM: imho je popreni logiky ve filosofii jednoduse off topic :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a jestli vyrokova logika nema platnost a je to jen nejaka habadura jak nad nekym vyhrat v diskuzi, pak muzeme zrusit cele soudnictvi a zavest vesteni z olova.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    AMBIENTIUM: spis mi pripadne ze zacina fatalne selhavat tvoje argumentace.

    uz bylo jasne receno, ze neco muze existovat i bez ohledu na to jestli ty to dovedes poznat. dale byl rozporovan vyrok "objektivni realita neexistuje" kterym jsi v podstate rekl ze vis co existuje a co ne a to objektivne (tedy ze tento vyrok plati i pro nas ostatni). pro tebe muze byt logika nejakym smradlavym nastrojem jak neco odmitnout, pro ne je to bezvadnym nastrojem jak poznat chybu. a v tvem tvrzeni byla chyba jak vrata.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GEORGE175: to nedokazu a priznavam to - rozum ma svoje hranice a nemuze obsahnout to, co jej presahuje. rozumove tedy napriklad neni sance dokazat nebo vyvratit existenci Boha (definujme jej jako entitu, ktera je mimo nas svet, resp. nad nasim svetem).

    ale rec byla o tom ze objektivni realita pry neexistuje. toto tvrzeni je neplatne, a to po formalni i po vecne strance.
    GEORGE175
    GEORGE175 --- ---
    I když ty samozřejmě nedokážeš,že objektivnost existuje.Jelikož ji vnímáš ty,svou myslí a "dotváříš" si ji,nemůžeš to stějně posoudit.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    AMBIENTIUM: objektivni v tom smyslu, ze ta realita existuje prestoze ty bys byl rad kdyby neexistovala, i kdyby ses stavel na hlavu, i kdybys tricet let trenoval ohybani lzicky myslenkami a treba i kdybys umrel a tvoje telo se rozpadlo na prach, ta realita nam tady zustane, bude respektovat prirodni zakony a ten prach bude hmatatelny, prestoze ty si o tom uz nebudes myslet nic.

    nebo z jine strany - nemas jak dokazat ze objektivni realita neexistuje, na to neexistuje zadny postmoderni prostredek (a tedy validni postmodernisticky nazor je "nemuzeme to vedet", nikoliv "naprosto presne vime, ze to neexistuje", na coz uz upozornoval Lubob nize). muzes se o to pokusit myslenkami mou realitu zmenit, ja se muzu pokusit o totez, ale vsadim boty ze s realitou jako takovou to nehne.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    já přece nikde netvrdím, že co se neděje v mé mysli, neexistuje


    to co se deje, ale nikoliv v tve mysli, je prave ta objektivni realita.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    AMBIENTIUM:
    ... nemuzes ani Ty popirat me tvrzeni "objektivni realita neexistuje".
    muzu, ale nemusim. to tvrzeni se popira samo.

    ale ano, vratme se k tomu pocatku. tak me napada jeden priklad. nejake takove zarizeni na virtualni realitu je schopno v tve mysli zaridit pocit bolesti, treba ze ti hori ruka. ale uz to zarizeni nedokaze zaridit, aby tento pochod vyvolany v tve mysli dosahnul toho, ze dojde k materialni degradaci & nevratnemu poskozeni biochemicke struktury pokozky tve ruky.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    AMBIENTIUM: definici slova 'objektivni' jsem navrhl. pokud mas nejakou lepsi, klidne sem s ni.


    V podstate rikas, kdyz pripoustim ze existuje "asr32rsdfsdfwq3dsf", pak muze existovat i "fgh436534re2345gd".


    ne, nic takoveho nerikam. nerikam, ze existence necoho implikuje existenci neceho dalsiho. to ne. rikam jen, ze pokud neco existuje, tak to neco spolutvori tu objektivni realitu. tot vse.


    nevim, proc se nemuzeme shodnout na tom, ze to ze je neco nepochopitelne myslí, nevylucuje to existenci tehoz, & to tim spis, kdyz z definice je prave to ono (objektivni & realne) na mysli nezavisle.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam