• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    MERLINKA
    MERLINKA --- ---
    Da se rici, ze JA je utvoreno vedomim, ktere se utvari z nevedomim? Matematicky: kolektivni nevedomi ---- nevedomi ---- vedomi ---- ja ?
    MERLINKA
    MERLINKA --- ---
    EILIL: Znam. Jedna divcina(19) chodi s klukem (32), ktery se k ni casto nechova pekne, ji to dost trapi, ale vsechno to trpi. Nekolikrat se mi sverila, ze vi, ze je na nej zavisla, ale nedokaze s tim nic nedat. Jeho chovani neni vyrovnane-miluje ji a ublizuje ji, ponizuje,... ale ona to trpi. Neda se nikdo odsuzovat. Jeji otec je alkoholik, co bije jeji mamu. Nekolik let takhle ziji, sice ne uz spolu, ale v jednom dome. A ta holcina utika z domu pryc k tomu klukovi. Myslim, ze i on neni takovy. Ale porad s tim bojuji. Az se nekdy divim, ze je to jeste bavi. Mozna si uvedomili a poznavaji hranice, kam muzou zajit. Mozna je to cesta k poznani sama sebe, uvedomeni si osobnosti, najiti sebevedomi... mozna spolu zustanou a mozna ne, je to prace na sobe, vztahu...
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: jo Jung umi veci skvele ujasnene formulovat...

Nad tim, co je (jsem) jeste ja, jsem taky dost premyslel a hodne se mi libi, jak tohle vysvetluji budhisti - ze zadne stale pevne JA vlastne neni, je to jen iluze, asi jako kdyz se koukame na svicku a vidime PLAMEN - mame pro to slovo, ale plamen vlastne neexistuje, je to proces, neco nestaleho, neustale se meniciho, ale preci ma jakesi "stale a pozorovatelne vlastnosti" - barvu, velikost, intenzitu atd. To je paralela nasich "vlastnosti" - jako vlastnosti a zdanlivou stalost plamene urcuje treba material svicky, tak zdanlivou stalost naseho Ja (treba opakovane podobne reakce na opakovane stejne podnety) urcuje obsah celeho naseho nevedomi.... snad je to trochu pochopitelny, jak jsem to napsal (nejsem holt Jung:)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Huh, tak jsem našel tohle:

Důležitou skutečností na vědomí je, že nic nemůže být vědomé bez já, k němuž se to vztahuje. Jestliže není něco ve vztahu k já, pak to není vědomé. Proto můžeme definovat vědomí jako vztah psychických faktů k já. Co je to já? Já je komplexní danost, jež sestává především z celkového uvědomění si svého těla, své existence a za druhé z dat paměti; máte určitou představu o tom, že jste byli dlouhou řadou vzpomínek. Tyto dvě podstatné složky tvoří to, co nazýváme já. Proto můžeme nazvat já komplexem psychických faktů. Tento komplex disponuje velikou silou přitažlivosti, jako magnet; přitahuje obsahy nevědomí, z oné temné říše, o které nic nevíme. Přitahuje též dojmy z vnějška a když vstoupí do spojení s já, stanou se vědomými. Jestliže se tak nestane, nejsou vědomé.

Zase jsem objevil Ameriku, chjo...
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Třeba. I když v tom to asi úplně není. Momentálně se potýkám s problémem hranic Já. Tj. co jsem ještě já a co ne (a to jak psychicky tak fyzicky- kdy se potrava stává mnou? Jsou vlasy co si odstřihnu já nebo už ne?! A co probůh sperma?!?!?!?!? A psychicky - věci, pocházející z nevědomí, které jsem dříve vnímal jako externí se náhle stávají součástí mne samotného, všechny ty projekce, vize, sny a pod...) Teď se nesmějte, ale nějak docházím k jakémusi prožitku a uvědomnění si, že vesmír i já jsme de facto jedno (a zároveň nejsme, ale obě tato fakta jsou jaksi zároveň). A ne, nejsem na tripu ani holotropně ortáven kyslíkem... a do cvokhausu zatím taky nemířím:o) (doufám:o))))))

Podobně vědomí - říct, že když jsem bdělý jsem při vědomí nelze. Při čem jsem když sním, nebo naopak, kolikrát se mi stalo, že jsem někam položil klíče aníž bych na to myslel (a pak je zuřivě půl hodiny hledal:o) Nebo všechna ta "řeč těla", hádky či jakékoli jiné emočně vypljaté situace, na které si pak nepamatuji a nechápu jak jsem se choval a pod. Napadlo mne, že být vědomí má nějakou spojitost s prožitkem, že jsem to právě já tady a teď kdo tu činnost vykonává. Jenže nějak cítím, že tahle definice je strašně úzká... všechny ty zautomatizované činnosti atd.

No stručnš řečeno, mám v tom bordel:o)
    LOOK
    LOOK --- ---
    Carl Jung - Wisdom of The Dream
    http://www.mininova.org/tor/147655
    (torrent)
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: jako myslis vymezit je vuci sobe? V cem se lisi vedomi od ja?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    JAHRABAGAN: Sorry za rejp (a ostatním za OT), ale třeba je to tim, že se stále koukáš na horu zeleného slizu míst aby jsi se podíval za sebe...:o)))))))

Já bych měl na Vás jednu otázku. Jak byste definovali vědomí a já?!?!?!
    INANNA
    INANNA --- ---
    JAHRABAGAN: Klidne pipej. Jestli jsi ptak zpevavy, radsi zpivej;) Pro mne to celkove jiste bylo prinosem...
    EILIL
    EILIL --- ---
    KASTA: jo s timhle nelze než souhlasit... :o) ale je možné, že Merlinka to myslela skutečně jen jako jeden z aspektů.. z těch nevědomých..
    KASTA
    KASTA --- ---
    MERLINKA: kdyz si ted zkousim predstavit tu celkovou odezvu muze na zenu a zeny na muze - zacnu od te nejvnitrnejsi vrstvy, instinktivni, ciste sexualni, kde jde o vzajemnou telesnou pritazlivost, feromony, pachy, telesnou konstituci atd. Pak je to korigovano animou/animem - tedy jejich nejniternejsimi castmi jako psychickymi prapredstavami muze (muzskosti) a zeny (zenskosti) a pak to pokracuje smerem k osobnimu nevedomi a projevuji se takove veci, jako rodinne stereotypy, zazitky z detstvi, vzor otec, matka.... pak urcite osobni zkusenosti z minulych vztahu a dalsich veci a na konci je vedomy pristup, ktery se to pokousi vicemene korigovat hlavne na zaklade ziskanych zkusenosti, predstav, ocekavani ..... a u kazdeho prevazuuje jina cast te osobnosti jako ta nejvic dominantni, ktera "rozhodne" a navic se to vsechno meni s vekem.... atd atd....
    KASTA
    KASTA --- ---
    MERLINKA: ahojky, ja bych se trochu bal takovyhleho jednoznacnyho hodnoceni, podle me je to prilis velky zjednoduseni - hledani si partnera je tak komplexni zalezitost, ktera se tyka cely struktury duse, ze vytahnout jeden (mozny a treba v nekterych vztazich prevazujici) motiv a udelat z nej vseobecne platny princip - to proste nejde
    EILIL
    EILIL --- ---
    MERLINKA: muze byt... v tom pripade bud se nauci potrebnych vlastnosti.. nebo zacne svou divku pronasledovat za to co podvedome na sve matce nesnasi.. (a nemusi to byt jen negativa, mohl svou matkou pohrdat za prilis mekke srdce, nebo ochotu.. cokoli)
    Ty mas nejakou takovou zkusenost s takovym parem?
    MERLINKA
    MERLINKA --- ---
    Myslis, ze zakriknuty,jemny chlapec,ktery skryva nesmlouvavost a mozna i krutost vyhledava kategoricke zeny, protoze byla jeho matka takova nebo se potrebuje vzor,jak upevnit svou osobnost?
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Nejde to. Anebo já to prostě neumim. Vzhledem k tomu, že negativní animus je ve vědomí velice těžko postřehnutelnej, anketu ve stylu nabízených odpovědí prostě nejsem schopen zplodit. Chtělo by to měsíce či roky studia projektivních testů apod., pak možná...

Sorry.

Děkuji. Aspoň vim, že nejsem takovej borec, jak si občas myslim.;-)
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    INANNA: Stydim se. Hádat se o Hesse. Fuj! Už nepípám...;-(
    EILIL
    EILIL --- ---
    MERLINKA: Zajimava myslenka.. asi to funguje, kdyz je clovek zdrave sebekriticky a dost prosty predsudku.. najde si partnera od ktereho se nauci to co potrebuje... ve chvily, kdy mu uvedene vlastnosti (nebo schopnosti?) chybi, vztah se stane nesnesitelny, protoze ony nevedome dimenze vehementne popirame a u druheho cloveka kritizujeme... aby sme se mohli citit radoby dobre a lepsi nez ten druhy..
    MERLINKA
    MERLINKA --- ---
    ...hledame partnery, kteri maji ty vlastnosti, ktere potrebuje ziskat, abychom se priblizili sami sobe.
    Casto potrebujeme, aby se ten druhy prizpusobil nasi nevedome dusi?
    MERLINKA
    MERLINKA --- ---
    Cetla jsem jen neco malo z Junga, tak snad nebude vadit pripojit par postrehu:-)
    Lidsky jedinec je spojeni muzske a zenske casti,geneticky je bud muzem nebo zenou.
    Animus a anima spolecne vytvareji v kazdem cloveku nevysvetlitelny zazrak lidskeho jedince. Kdyz se jednoho nedostava, vyhledavame partnery, kteri ztelesnuji nevedome dimenze nas samotnych, abychom se naucili lepe poznat sebe sami.
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    INANNA: Eště mě napadá: myslíš, že dítě vychovaná dvěma homosexuálama má jako archetypovej obraz animy toho "ženštějšího" tátu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam