• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Áááá už jsem na to přišel! Tak ta kindeří deutschebande se jmenuje Tokio Hotel a styl je EMO! A ta identifikace fanoušků s nimi je opravdu silná:-D
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    STEPNI_VLK: "odfiltrovat negativní emoce" řekl bych že je trochu nešťastné použít to slovo "odfiltrovat". Negativní emoce jsou realita a leckdy i přínosná. Stejně tak realita lesa když z něj vylezeš (já používám příměr bouřky v údolí a hory:-) zůstává stále stejná (neboli "zakoušená") jen člověk získá ten tolik potřebný nadhled. Doslova:-) (ó tyhle jazykové hrátky mne vždycky překvapí a pobaví:-)))

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YMLADRIS: Vládou nad komplexem získáváš relativní jistotu, že nebude on vládnout tebou, resp. hlavním komplexem, kterýmžto je Já. ;)

    SPIELMANN: A teoreticky by ti to mělo umožnit odfiltrovat negativní emoce s tím spojené, které samy o sobě nemají žádný přínos. Prostě oprostit se od bezprostřední zaujatosti, jež nevidí vlastní zaujatost, a získat nadhled podobně, jako když vystoupíš z hlubokého lesa na vysoký kopec a namísto jednotlivých stromů vidíš konečně celý les vcelku (Jungova - a i moje - oblíbená metafora). :)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: Spíš ten ekl pocit bude diferencovanější, budeš vědět proč je to ekl, dokážeš přiznat hlavnímu zpěvákovi, že nezpívá úplně falešně atd. a zároveň vidět, co všechno je v tom laciné...:-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    no kastova pise, ze komplexy chteji byt uvedomeny. nevim sice proc to chteji, ale zrejme je to pak fakt lepsi, resp. cely system se muze posunout o krok = dejme tomu ze priste pri setkani s nemeckou vylkakulovanou kapelou te nezahlti ekl pocit, ale nejaky dalsi, na ktery dosud nebyla pozornost/energie, pac vsechno zabiral ten silnejsi komplex?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: Všechno je komplex!:-) Dá se říci, že za jakoukoliv emocí, nebo-li za jakýmkoliv ohodnocením čehokoli stojí nějaký komplex. Třeba jáský komplex (nelíbí se mi německé vykalkulované kapely mi přijde jako docela uvědomělý názor:-) Je fakt, že je tady ještě i odkaz na jistou neuvědomovanou (nebo spíš méně uvědomovanou, ve smyslu, když se na to zeptáš, tak po chvíli dostaneš odpověď:-) část - proč se nelíbí němčina a proč se nelíbí vykalkulované kapely. A pak můžeš jít samozřejmě zase dál a dál - když se dozvíš, že se nelíbí němčina protože se nelíbí uřvané skupinky německých turistů v metru, můžeš pak jít po tom, proč je řvaní v metru fuj, co znamená bezohlednost, jak souvisí s vnímáním svobody, self-efficacy atd. atp. no a nakonec ale stejně zjistíš, že vše je nějak spojeno se vším a že když budeš chtít takhle dojít k kamkoliv, ať už k bohu či k rozmnožovacímu pudu, tak tam dojdeš... :-) Nicméně, tohle hrabání, tahle integrace do jáského komplexu, jak jsme se bavili onehdá, je celkem fajn a mám pokázané, že se pak člověku žije o něco lépe:-)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STEPNI_VLK: mne prave prijde zajimavy obcas badat kde se ta silna emoce ve mne bere.. s cim to treba souvisi, k cemu mi to slouzi atd. IMO vetsina jevu ("nemecka klukovska kapela") je naprosto neutralnich takze pro mne je zajimavy, co je to za mechanismy z neceho ucuravam blahem a neco se mi hnusi... mohli bysme jeste dal hazet youtube videa obou pripadu ;) mne z toho vychazi ze to ma kazdej fakt naprosto jinak, neb s nicim z toho co jste postli jsem se neztotoznila
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YMLADRIS: V tom případě ani já sám nevím, jaký že komplex konkrétně se ve mně aktivuje. ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STEPNI_VLK: toz ja to chapu tak ze kazdej opakovanej emocni uzel typu urcita zkusenost = urcita silna emoce je komplex. komplex je to, co ti dela ten postoj 'nemusim' a 'fuckt sila'

    psychika je slozena z obrovskeho mnozstvi slabsich i silnejsich komplexu

    ne?

    jak to chapete vy?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YMLADRIS: To zase neber až tak doslovně. ;) Neřekl bych, že se aktivuje nějaký komplex. Zkrátka a dobře nemusím němčinu a nemusím mladé vykalkulované skupiny - v kombinaci je to fuckt síla, a tak se tomu pokud možno vyhýbám. :)

    YMLADRIS: Hehe, od plic jsem se zasmál..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    YMLADRIS: me v posledni dobe z asijskych filmu hodne nadchnul Obcan pes .) ten by te urcite taky presvedcil, ze asiati nejsou jen studeni cumaci, vlastne drzky .)
    http://www.csfd.cz/film/221600-obcan-pes-mah-nakorn/?text=46602

    k tomu bozskemu archetypu nazivo, se mi vybavily improvizujici koncerty bobbyho mcferrina, uzasnej chlapek .)
    http://youtube.com/watch?v=PgvJg7D6Qck&mode=related&search=
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SPIELMANN: to je fakt, vlastne
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: chm... vidělas někdy manga?!:-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tak jeste dalsi odkaz...

    http://youtube.com/watch?v=by8oyJztzwo

    tento chlapik si to taky pekne dava, mrknete se od 4. minuty a to gesto co udela kolem 4:12 ;-)
    asiati jsou pekne rezervovane studene drzky, ale myslim ze pod povrchem to taky pekne vre

    budu rada za vas nazor


    STEPNI_VLK: "hrůzu neposlouchám, resp. nemůžu ani slyšet" ja teda nevim o co jde, ale co ti to konkretne pri poslechu dela?? jaky komplex se aktivuje, ze je to takova sila ;)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    STEPNI_VLK: Nemůžu si pomoct, ale nějak mi z toho vychází, že je nějak propojena muzika emoce a numen (což je ale vlastně taky emoce:-)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak jsem našel jen údaje o tom, ve kterém čísle se onen článek objevil, pokud by vás to někoho zajímalo.
    Miloš Knob - Archetyp stínu v Pánovi prstenů. Psychologie dnes, 5/2003.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SPIELMANN: A víš, že přesně na ty jsem myslel? :) Ale poněvadž tu hrůzu neposlouchám, resp. nemůžu ani slyšet, tak si ani název té kapely nepamatuju. Nicméně mi je jasné, že záznam z jejich koncertu by byl asi též dost dobrým materiálem ke studiu "náboženského vytržení" posluchaček, resp. fanynek. ;)

    SPIELMANN: Jo, tak pod tohle se ti také podepíšu! Mám to doma na cd, a vždycky, když si to pustím, postaví se mi chlupy úplně všude a mráz mi běhá nejen po zádech.. A podobný účin má na mne ještě Te Deum (tohle je bohužel jen část) od Arvo Pärta. No a když už jsem u mého oblíbence, jeho Cantus in Memory of Benjamin Britten je taktéž mrazivě přitažlivý..

    A ohledně Pána prstenů jsem kdysi četl docela zajímavý článek o archetypech v něm obsažených, a sice v Psychologii DNES. Mám ji doma - na webu to asi bohužel nebude. Pamatuju si, že Glum byl vylíčen jako stín Froda, jako jeho neodlučitelná část, která nakonec dokončila jeho úkol, byť nechtíc..
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: vyzenit prachy jeste porad muzeme.... proc myslis ze sem furt svobodnej.... pod sto melounu nejdu....:-)))

    u toho Pana prstenu sem mel na mysli prave to filmovy zpracovani... a taky mi prislo ze krome ty archetypalnosti uz nemaji co nabidnout.... ale ta tam zase byla zdarila, vsechny postavy byly jednoznacny, dobry, zly, odvazny, podly, atd... a vzdycky tomu na stopro odpovidal zevnejsek....

    Harry Potter jde zase uplne mimo me - nikdy sem to nevidel ani necetl a ani vlasten nevim o cem to je, snad krome popisu tak na pet vet, kterej sem nekde cetl....
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Jo a taky scéna z 13th warrior (česky vikingové) kdy se místní gerojové postupně přihlašují na výpravu. Ta byla též mocná:o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam