• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SPIELMANN: A víš, že přesně na ty jsem myslel? :) Ale poněvadž tu hrůzu neposlouchám, resp. nemůžu ani slyšet, tak si ani název té kapely nepamatuju. Nicméně mi je jasné, že záznam z jejich koncertu by byl asi též dost dobrým materiálem ke studiu "náboženského vytržení" posluchaček, resp. fanynek. ;)

    SPIELMANN: Jo, tak pod tohle se ti také podepíšu! Mám to doma na cd, a vždycky, když si to pustím, postaví se mi chlupy úplně všude a mráz mi běhá nejen po zádech.. A podobný účin má na mne ještě Te Deum (tohle je bohužel jen část) od Arvo Pärta. No a když už jsem u mého oblíbence, jeho Cantus in Memory of Benjamin Britten je taktéž mrazivě přitažlivý..

    A ohledně Pána prstenů jsem kdysi četl docela zajímavý článek o archetypech v něm obsažených, a sice v Psychologii DNES. Mám ji doma - na webu to asi bohužel nebude. Pamatuju si, že Glum byl vylíčen jako stín Froda, jako jeho neodlučitelná část, která nakonec dokončila jeho úkol, byť nechtíc..
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: vyzenit prachy jeste porad muzeme.... proc myslis ze sem furt svobodnej.... pod sto melounu nejdu....:-)))

    u toho Pana prstenu sem mel na mysli prave to filmovy zpracovani... a taky mi prislo ze krome ty archetypalnosti uz nemaji co nabidnout.... ale ta tam zase byla zdarila, vsechny postavy byly jednoznacny, dobry, zly, odvazny, podly, atd... a vzdycky tomu na stopro odpovidal zevnejsek....

    Harry Potter jde zase uplne mimo me - nikdy sem to nevidel ani necetl a ani vlasten nevim o cem to je, snad krome popisu tak na pet vet, kterej sem nekde cetl....
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Jo a taky scéna z 13th warrior (česky vikingové) kdy se místní gerojové postupně přihlašují na výpravu. Ta byla též mocná:o)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    A pak mý sny. Ale to už je jiné kafe:-)))
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: Tywe, víš jak rád bych? Jenže já už nějak hrozně dlouho nic opravdu "rajcovního" nenašel. I když... http://youtube.com/watch?v=Vlci-kCEaKE
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SPIELMANN: chapu a dekuju za rozbor ;) no jo ty jsi ten psycholog.

    vyman se ze sve profi role a posli odkaz, ktery _tebe_ dostava, ktery tobe dela pohadku nazivo. Mas?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KASTA: Já vyženit prachy jak on, tak si taky stavim hrad:-)))

    Pán prstenu, nevim proč ale ten mne vlastně nijak zvlášť neoslovil. A četl jsem ho dvakrát:-) Sem tam mi probleskne záchvěv archetypu v Gaimanovi (ať už knížka či komiks), ale vždycky tomu jakoby něco chybí.
    A když už jsme u toho, takový Harry Potter...:-)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    STEPNI_VLK: Kdyby jen brouci, to byla aspoň kvalitní muzika:-))) Jak se jen jmenujou takoví ti třináctiletní pohlavně nediferencovaní hoši z německa...
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: Tak jsem si právě smazal brilantní rozbor toho jak jsem to myslel s tím archetypem. Tak znoval ale ve zkratce:-)

    Znáš ten fór jak poznáš ve společnosti do které vejde blondýna psychologa? Tak, že všichni čučí na bloncku zatímco psycholog čučí na ostatní jak čučí na bloncku:-)

    Podobně to mám s tím Paulem Potsem - mně jeho výkon nijak zvlášť neuchvátil. Mne dostalo, jak to uchvátilo to publikum plus to, jak to dramaturgie nebo prostě ti maníci od vysílání tohle museli minimálně tušit a jak se na tom dokázali svézt a využít to.

    Když se na to koukneš - on vykazuje zcela jasné znaky takového loserovství, stojí tam jak vycpaný paňáca, šišlá, vypadá jako kdyby vylez ze základky, naducané tvářičky, de facto přerostlé děcko. Když řekne, že bude zpívat operu, myslím, že podle reakcí je vidět, jak je to těm lidem trapné. Jenže - trapnost vlastně naznačuje ten fakt, že se s ním vlastně publikum již nevědomě identifikovalo. Každý z nás má v sobě takové děcko, každý z nás si pravděpodobně podobnou situaci prožil (případně každý z nás má v sobě kus rodiče, který chce to děco ochraňovat a soucítí(doslova!) s ním). No, a pak ten prodejce mobilních telefonů... zazpívá operu. De facto, to publicum zazpívalo operu s ním, trapnost zažehnána a musí (nelze jinak) být nahrazena pravým opakem, dotykem božím, numen, výtrysk geniality. (On je teda dost průměrný zpěvák, ale to, jak jej spousta lidí adoruje a srovnává s Pavarottim a pod. jen dokazuje, jakou stopu v lidech zanechal) Oni - to publikum - vlastně netleskají jemu, ale sami sobě. Pohádka na živo:-) Myslím, že něco podobného se musí dít i při náboženských obřadech (až na to, že tam je to významově posunuto o několik řádu jinam. Ale v principu je to podle mne ten samý mechanismus)

    Shrnuto - archetyp nemusí být jen testosteronový Beowulf škrtící Grendela;-) I když nakrásně teplej:-)))))
    KASTA
    KASTA --- ---
    ja bohuzel s mym pomalym internetem YOUTUBE nezvladam, ale jako "archetypalne nabuseny" mi, co si ted vzpominam, nejvic prislo kdyz jsem poprve videl v kine Pana prstenu - co postava, to archetyp. A pak navsteva madridskejch muzei s obrazama ze stredoveku - samy pany Marie=animy ve vsech jejich podobach....:-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: jo.... ja ani jeste necetl tu zivotopisnou knizku od Junga (Vzpominky, sny..... jak se to jmenuje...:-)) ale chystam se na ni

    Na tom webu me vcera nejvic zaujalo,co psal Jung o Freudovi - uplne jinej pohled, nez na kterej sem "zvyklej".... a pak ten jeho hrad..... vubec ho shledavam jako osobu me az neuveritelne blizkou.....
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YMLADRIS: Tak když už jsme u tohoto thématu, tj, hudba a (božský) archetyp, první skupina, která mne napadla, byli The Beatles - a z jejich živého vystoupení ve Francii archetyp dle mého přímo teče, a to dost možná zčásti i díky tomu nekvalitnímu záznamu.. popř. Ready Steady Go!, kde dámy prakticky nepřestávají pištět.. Ale takových příkladů "živých brouků" jsou na YouTube mraky..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SPIELMANN: chlapek mne nezaujal (natoz archetyp nazivo), ale prihodim sveho favorita

    http://youtube.com/watch?v=IGUdjHUVd18

    a to jeste teplej!! ;-) no je to buh...

    jinak mi to prijde moc zajimave... nahazejte svoje ukazky, kde se vas dotyka nejaky archetyp kdyz to konzumujete! ;) ... a zkritizujte ostatni...

    spielmannuv operni zpevak mi na inkarnaci archetypu prijde malo "sebevedomy" ci co; archetypalni postavu vnimam jako neco fakt svym zpusobem monumentalni, nevim jak to presne vyjadrit
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KASTA: Až teď?! :o) I ty jeden...

    BTW. Znáte tohle? http://www.youtube.com/watch?v=1k08yxu57NA ... mám z toho takovej strašně zvláštní pocit - jakoby archetyp naživo:-) Plus to jak to showbiz dokáže bez sebemenšího zaškobrtnutí využít...

    Ostatně - mám ten dojem, že (pro mne dříve ne dost dobře pochopitelné) ony dřívější projekce božstev do postav panovníků de facto v principu zůstaly, jen se dneska jedná o zpěváky:-))) (vzpomeňme např. extatické vytržení náctek na koncertech jistých kapel)
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: hele zajimavej web...... sem zase neco objevil.... dik:-)
    TOOM
    TOOM --- ---
    Nedávno jsem doma narazil na publikaci " Zvíře v nás" ( J.D. Glass), kde je od úvodu skloňován " behaviorální imperativ" jako určující složka individuálního konání, odvislá jak od genetických, tak hormonálních predispozic. Pokud bych měl provést jakousi syntézu s Jungovým pojetím nevědomí, připadá mi to zatím jako hardvér/ softvér jednoho systému. Přičemž systém si neustále vyrovnává obé proti sobě, tak aby byl životaschopný, resp. konkurenční& efektivní na základě vědomých podnětů- laicky řečeno...
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak jen poznamecka z my strany - nevedomi do psychologie zavedl Freud, ale vicemene pouze ve smyslu osobniho nevedomi (nebo podvedomi, to je jedno). Jung to rozsiril na jakousi geneticky danou strukturu psyche z ktery vyrusta vedomi - narozdil od Freuda tvrdi, ze v nevedomi nejsou pouze "uz jednou kdysi vedome a nasledne vytesnene veci" a pouze "individualni zisky" ale ze jsou tam veci, ktere nikdy vedome nebyly a na nasem stupni vyvoje ani nebudou a nemuzou byt - a ze tyhle veci pusobi a produkuji ve vedomi detekovatelne vlivy, obrazy ap ktere jsou do urcite miry univerzalni u vsech lidi na celem svete a ve vsech dobach a nejvice se projevuji v nabozenstvich, mytologii a podobnych vecech v cele historii lidstva - o Jungove pojmu nevedomi se tezko mluvi (a chape) bez toho aniz by se mluvilo soucasne o mytologii.

    Yml: to jak si popsala "archaicnost vedomi" to si podle me popsala spis nevedomi - vedomi ktery z nej vyrusta uz tyhle vlastnosti nema.
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: ok; ja nastesti nejsem nejaky vlivny vedator, takze toho svymi nazory ovlivnim minimum :)

    jen me jeste napada, ze kvalitne interdisciplinarne pracovat s tematem nevedomi je mozno az ho clovek plne pochopi, coz znamena dlouhe studium Junga a s tim i jeho metafyziky :)

    jina vec je zjednodusit si ten pojem a pracovat s nim takto, a toto se deje, aspon ja to vidam napr. na webech jako spirala, osud, jitrni zeme, nebo rovnou v prispevcich tady na nyxu.

    a vubec, myslenka neceho jako nevedomi uz tu byla pred Jungem - viz http://en.wikipedia.org/wiki/Akashic_records
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    zverejnila jsem tento klub. pro vas to znamena, ze kdyz vyplodite neco, co byste treba chteli nekde odkazovat jinde v internetu, kdyz uz jste si s tim dali tu praci, muzete. kliknutim na --- za jmenem autora ziskate odkaz na ten prispevek - je stejny jako v autentizovane verzi.

    dale by to mohlo mit pozitivni efekt pokud znate nekoho kdo by i tim zde provozovanym stylem pokecal a byl prinosem, ale neni na nyxu - poslete mu odkaz na diskusi, at si to procte a pak pozvanku na nyx.

    dekuji tem co se vyjadrili v ankete
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam