YMLADRIS: imho to jde asi takhle:
1, v urcitych situacich cl. proziva emoce, kt. nejsou adekvatni, coz mu prinasi nespokojenost
2, cl. pochopi, ze jde o zalezitost hlavne jeho nitra a z mensi casti vnejsich pricin
3, cl. ten dany soubor psychickych jevu zkouma ze vsech stran a ruznych uhlu pohledu
4, cl. hleda v jake poloze bude dany komplex zbaven sve sily
5, cl. trenuje tuto pozici
6, cl. se ma rad i presto, ze ne vzdy se mu povede komplex do teto pozice dostat, prijima to jako soucast sebe, smiruje se s tim
imho v casove posloupnosti to prichazi nasledovne: nejprve prichazi introspekce, pak musi ziskat clovek nahled a pak integrovat...
cil je v bode - kdy komplex bude prevazne neutralni (jakoby cl. vi, ze tam je, ale kociruje ho ale chape, ze nekdy se proste objevi s vetsi intenzitou...jenze tohle vedomi mu uz nesnizuje kvalitu zivota ....)
vymyslet priklad mi dalo zabrat, ale neco me napadlo, tak doufam, ze to neni uplne mimo ;)... : vzdycky kdyz kuprikladu chce zena muze obejmout, ma muz tendence jeji ruku odstrkavat. Prinasi jim to potize ve vztahu: zena si pripada nemilovana, muz je nastvany sam na sebe. Chape, ze situaci musi resit od sebe, protoze mu tenhle stav odstrkavani taky nevyhovuje. Kdyz ho zena chce obejmout, premuze se a necha ji. Pritom sleduje, proc a z jakych pricin mu v nitru vznika ta nevole. Mozna si mysli, ze musi byt porad velmi tvrdy a nedat najevo zadny cit. Mozna si mysli, ze si nezaslouzi prizen zadne zeny, protoze jeho matka ho preci porad kritizuje a nikdy ho neobejme, apod. Tyto pocity konfrontuje s opacnou situaci: on prece chce prijimat lasku a byt objiman a milovan. Predstavuje si, ze mu objimani prinasi prijemne pocity sounalezitosti a sam se snazi svou zenu jen tak nekdy obejmout. Vi, ze na to casto zapomina a dava mu to hodne zabrat, ale mysli na to, pracuje s tim a chce to zmenit..chape, ze ji jeste nekdy tu ruku odstrci, jenze vi, ze uz umi taky prijit a obejmout ji sam....
imho cesta integrace je pro kazdeho specificka, tezko to ukazat na jednom prikladu... ja to ze svy strany umim popsat jen na obecny rovine (viz bod 1 az 6)...