• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    FIDEL: ...tak by mě zajímalo, odkud se vždycky berou ta hodnocení jako "svébytná a svéhlavá interpretace" či "zbabělé opisování starých mýtů" :o)))

    Jinak, filosof by měl nejdřív něco zažít a pak tuto zkušenost reflektovat (se všemi omezeními které jsou s tímto spjaté, nicméně je to to nejlepší co zatím máme. Asi:). Myslet si totiž můžu úplně cokoli a pohříchu čím víc se myslí tím větší kravinimum se vymyslí (toliko má a nejen má zkušenost:).

    Jungiánská zbabělost mě taky zajímá, sem s ní!:o)))

    Můj převládající dojem z Junga je takový, že dokud člověk neprožije něco z toho, o čem mluví, tak si sice může udělat představu, polemizovat, vyvracet atd. ale stále nebude jaksi vědět, o čem Jung hovořil. Něco podobného se stalo teď mě, osobní hluboká zkušenost a prožitek, který mi umožnil "pochopit" proč se Jung tak drsně opíral do myšlenky Privatia boni a co ho asi vedlo k sepsání Odpovědi na Jóba. Je to jako kdybych nikdy neochutnal banán a někdo se mi snažil popsat jak chutná (schválně si to zkus představit) a po čase ten banán doopravdy ochutnat.

    FIDEL
    FIDEL --- ---
    jinak este k Zozkovi, sam se odvolava predevsim na Lacana...
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    look:v eseji Prachcani a pravzorec, jez je svebytnou(a svehlavou) interpretaci knihy Totema tabu a vtip ("Zatimco Jung zbabele opsal stare myty, Freud napsal mytus vlastni")..Sternova analogie "mlynku na cukrovi" se mi tam desne libi( i kdyz je trochu pritazena za vlasy)...

    Look: ja nevim tenhle tvuj nazor mne v rovine filosofie prijde uplne scestny, vlastne mu vubec nerozumim a sam pro sebe si jej vykladam tak, ze od filosofa pozadujes mystiku(apriori), myslim, ze to je z velke casti nesmyslny pozadavek a kazdy takovy "filosof" mne spise odrazuje...co ma delat spravny filosof? zrat halucinogeny? vyhlizet ufo? co je to "duchovni"? myslel jsem vzdy , ze ma predevsim myslet... Zizek mysli a velmi pronikave, i kdyz je to ve skutecnosti popova postava se vsim vsudy(vsak zije dnes, tak bojuje dneskem)... jen nevim, zda jde najit jeden jediny text , jenz te presvedci..takove texty, jez jsou takhle evidentni, mne desej, vetsinou to totiz byvaji vyznani viry!
    ARFEA
    ARFEA --- ---
    LOOK: Na youtube je toho spousta, treba tady http://www.youtube.com/watch?v=ogh7sFPLvnw :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    FIDEL: Jungianska zbabelost, to zni slibne! V jake praci tohle rozebira (nejak se mi to nedari najit)?
    LOOK
    LOOK --- ---
    Zizka az tak moc neznam, ale me obecne vadi, kdyz kdokoli filozofuje a evidentne nema poznani hlubsich urovni reality (psychologicke, nebo treba 'duchovni'). pak zustava [pro me] na povrchu, i kdyz z dostupnych informaci postavi zajimave teorie.

    kdyztak nahodte link na video nebo text, ktery je podle vas od Zizka z kategorie 'nej', mozna se pletu (rad bych) :)
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    darjeel: ted jsme o nem delali cislo A2, tak ja ti trochu zamorim postu, ale az po uzaverce;)zajimavej rozhodne je, je to takovy filosoficky showman a provokater(kam se hrabe Stern;)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: luxus! tobudeš hodnej----
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: ja je stahnul u kamose via torrent, ja su fcil v praci, ze bych ti ten torrent poslal, nemam tu svoje data... ale zkusim na tebe myslet a vzit to sebou. nevim z hlavy, jak se ty bychle menujou...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: ....slavoj je opravdu zajimavej! nemohl bys mi prosim dat odkaz na ty e-booky (jsou-li teda v češtině), moc rád bych si je přečetl. předem dík .)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FIDEL: Slavoj Zizek??? nahod mi o nem plz par slov, stahnul sem naky jeho e-booky, tak esi ma cenu to cist, jen prolistovat, nebo jak??? =)
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    LOOK:slibil sem na ni recenzi, je dobra, ale zda se mi (jsem tak v pulce) byt horsi nez Media , psychoanalyza a jine perverze, jakoby po vzoru Slavoje Zizka videl skrze analyticky ramec uplne vse a to co se mu do kramu nehodilo pro zmenu prehledl, i tak je to ale to nej(z ranku esejistiky) co zde vychazi...strasne se mi libil ten jeho vyklad Totemu a naprosto brilantni vysvetleni Jungianske zbabelosti(ve srovnani s Freudovou odvahou) co se archetypu tyce, skoro bych rekl, ze ac o rozchodu Junga a Freuda byly napsany tisice stranek, tak ty Sternovy jsou jedny z nejlepsich;)vubec jeho odstup od Junga je vice nez zdravy(coz ovsem tak uplne neplati o jeho vyslovene otcovskem sepeti s Freudem!) trochu skoda, ze sam nema zkusenost s psychoanalyzou a tak se venuje jen te kulturni, ale bravurne tedy..knihu mam uz ted opoznamkovanou takrka na kazde prectene strance, obcas me ty jeho provokace(nikoliv ty levicacke;) serou, ale on by si ho asi jinak nikdo nevsiml a uz je to takova jeho image(vetsina recenzi se nese ve stylu je to blazen a provokater, ale je dobre ho cist;) a tak trochu asi nejaka narcistni porucha(to jeho vyrovnavani s recenzenty knihy minule na strankach knihy soucasne je mirne receno usmevne, ale spise trapne)
    LOOK
    LOOK --- ---
    Ctete nekdo novou Sternovu knizku? Zatim jsem dal cca 4 nahodne kapitoly a vsechny excelentni. Muj znamy jungian ma na Sterna nazor, ze to zbytecne okecava a casto rozviji myslenkove vyhonky nesouvisejici s tematem (a nedokoncuje je), misto aby sel primo k veci. Me to prijde jako velice ctiva postmoderni psychoanalyza :)
    ENTER
    ENTER --- ---
    SPIELMANN: skvele
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: super, umisteno na nastenku
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    kdysi jsem cetla v nejake knize od Junga o tom, proc egocentricti lide maji stastny zivot a ze nekteri lide zivi "ve svem vlastnim stinu", nic se jim nedari atd. nemate k tomu nekdo neco?
    uznavam, ze muj popis neni zrovna nejpresnejsi, ale ona vzpominka na tu knizku je na tom podobne ;)
    predem diky
    LOOK
    LOOK --- ---
    LOL :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NOITA: mě se děje spousta synchronicit, ale nikdo mi v tom necvičil... mám to sám od sebe, resp. asi z toho že jsem moc let hulil...
    NOITA
    NOITA --- ---
    Má tady někdo jungiánský výcvik? Pošta prosím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam