FIDEL: napis mi kdyztak nazev ty knizky, rad si ji prectu celou (pokud je to teda zivotopis Junga)
Bohuzel nevim zadny podrobnosti o tom kdy a jak Jungovi nabizeli psychoanalyzu a kdy a jak ji odmitl... z knizek mam naopak prevladajici dojem ze hlavni "silna stranka" Junga byla, ze od mladi vedel, ze "neni panem ve svem dome" - viz ten pribeh s hovnem bozim padajicim na oltar - a ze dokazal tuhle svoji psychickou dispozici vyuzit ve svym zivote, stejne jako ty svoje "prusvitny prepazky" ktery mu umoznovaly vetsi kontakt s tim, co se deje v nevedomi - a to ze tyhle veci prijimal a snazil se zit a ridit se podle nich a jeste to dokazal rozumne zpracovat do vedeckyho dila, to je podle me to nejuzasnejsi - navic pokud neuroza je vysledkem konfliktu nevedomi s vedomim, tak tohle je vlastne pravej opak - on si svoje nevedomi poustel do zivota az moc.
Jung byl rozhodne ZVLASTNI (= nenormalni pro spoustu lidi) jako ostatne vetsina "tvurcich duchu", ale oznacit jeho psychickej stav za neurozu mi prijde fakt divny..... Zatimco na Freuda neuroza naprosto sedi - ty jeho mdloby na verejnosti, kdyz se mluvilo o nejaky "citlivy" veci, strach o ztratu autority, a vlastne i to jak se s Jungem rozesli a celej jejich vztah.... jasne ze Freud to mel tezsi, byl prvni kterej ukazal cestu, sel za svoji pravdou, ale Junguv rozhled mu proste chybel....
Ale zacina mi dochazet ze ten "konflikt" ma tolik ruznejch rovin..... ted me napadlo, ze ja bych vlastne vlastni analyzu taky odmital - nejsem teda budouci terapeut, ani nemam zadny vazny problemy, kterej by byl duvodem pro "sezeni", ale hlavne pro me je fakt inspirativni zit tak, ze nejvyssi autorita je moje "nitro" nebo jak to nazvat a jedinej pro me spravnej a naplnujici zivot muzu zit tak ze objevim a budu nasledovat to, co po me chce a co mi rika nevedomi... a rozhodne nepotrebuju, aby se mi v nem nekdo stoural a nejak to podle sebe interpretoval a rikal mi jak mam zit - a je jedno, jestli je to cirkev (jakakoliv), spolecnost, nebo psychoanalytik..... takze mozna i skrze tenhle subjektivni pocit se citim s Jungem spriznenej....