LOOK: no, tohle uz je na me moc teoreticky, tady uz mi prijde ze ta namaha premyslet nad tim vazne do detailu a stvorit si pro sebe nejakou konzistentni teorii, kterou bych mohl oponovat, ze uz je moc velka a zbytecna. Tak jenom par nesouvislejch poznamek....:-))
Je znamy, ze treba Grof videl prvni detsky trauma primo v porodu, kdy jsme se vsichni dusili pri pruchodu delohou... a "lecil" to znovuprozitim na LSD, ev holotropnim dychani. Do jaky miry jsou ty zazitky skutecny a do jaky miry se znovuprozitim vyleci, to fakt nevim.
dalsi vec je ze dite v brise reaguje na vsechny reakce matky a podle me muze uplne klidne prozivat trauma - jen nevim jestli od 3., 6. 8. mesice..... to fakt netusim, jen si uvedomuju ze to proste neni tak jednoduchy najit "prvni detsky trauma" - navic opet je to individualni vec....
Co se tyka my zkusenosti a veci odpozorovanych z okoli, tak pri vyrovnavanim se s vlastnim nitrem je potreba veci "zvedomet" - k tomu muze dobre vedena psychoanalyza urcite pomoct. Jenze skutecny uvedomeni si nejakyho problemu, traumatu, komplexu ap. se poji s jeho "prozitim", nevim jak to lip popsat - proste tohle poznani neni citove neutralni, clovek se v tom musi citove angazovat, casto je to hodne neprijemny prijmout, ale stane li se to, vysledky jsou.
Nekdy se ale psychoanalyza zvrtne do klasifikace, popisovani, intelektualizovani ap, coz je vlastne psychicka obrana, a bez prolomeni tyhle obrany muze clovek chodit k psychoanalytikovi celej zivot, mit presne popsany a klasifikovany vsechny svoje symptomy, vytvaret spousty brilantnich teorii, ale vnitrne se nikam nepohne, protoze se boji si to "odzit" naplno.
A nadruhou stranu, ted mi napada, zase takovy ty ruzny prozitkovy seminare (treba to holotropko), kde se apriori predpoklada, ze prozitim si neceho neprijemnyho se automaticky nekam posuneme, to taky casto nevede dobrym smerem - v tomhle zase citim takovy to podvedomy posunuty "krestansky" videni sveta - ted budu trpet a za to si v budoucnu zaslouzim stesti....:-)))
no sou to jenom moje nazory...:-)))