• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    LOOK
    LOOK --- ---
    K ankete jako takove, prijde mi divna. mozna je problem uz v 1.vete, proc do toho tahat deti? To zakonite zkresli odpovedi respondentu podle jejich vztahu k jejich (teoretickym) detem.

    Obecne by mi samotnemu na sobe vadilo, pokud bych jednal vedomne spatne, z hlediska hodnoceni co je spatne a dobre jednani v dane konkretni situaci. A protoze si dokazu predstavit situace, ve kterych by kazda anketni moznost mohla byt podle okolnosti spravne jednani (mozna az na veverky:), nehlasoval jsem vubec.
    LOOK
    LOOK --- ---
    XCHAOS: s tim all- jakoze dobry, ale ke vtipum se slusi pripojovat smajliky...

    s kolektivnim stinem se musi vyrovnat kazdy sam za sebe, stejne jako s osobnim. kolektivni tady znamena proste spolecne pro vetsinu lidi v dane spolecnosti.

    a nedelej si vubec iluze ze kecanim v tomto klubu neco (vy)resis :)

    TOOM: a ja te vnimam jako zabavneho poukazovace na zabavnost diskuzi a diskuteru :)
    DAW
    DAW --- ---
    Ja mam zas ve stinu utrpeni.. proto ty veverky :-).. zatim to ale nemam nejak konkretne pojmenovany.. stale to zpracovavam..
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: :-0 Tohle je pro me taky nepredstavitelny peklo :-) Ale myslim, ze ti lide, kteri tak ziji (pokladni v tesku) muzou byt ve skutecnosti uplne v pohode a proste nic vic od zivota nechteji...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAW: Dobre, no. Rozum je pro mne nastroj jak byt osobita, netuctova, coz je zaklad moji identity. Takze mam ve stinu vsednost, nudnost, obycejnost, prumernost, fuj ty vado byt treba pokladni v tescu, dotahnout domu lahvace, obsakovat tlustocha v obyvaku a pak se kouknout na telenovelu. Ovsem v lete Chorvatsko.
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Ja myslim, jak uz tady asi vyplynulo, ze mame ve stinu uplne vsechny tyhle vlastnosti.. (a zaroven nemusi jit jen o stin.. mohou v rozumne mire byt stejne tak nezbytne pro celkovou osobnosti dynamiku a fungovani v tomto svete jako vlastnosti pusobici "pozitivne").. neco proste jen plave po povrchu a neco je hluboko na dne.. ale vsechno v nas je a vzdycky bude.. imo..

    Ale rikam si, copak asi souvisi s otaznicky u blazna a blbce? ;-) Copak to ta Ymladris nechce videt-vedet? (jen tak rejpam, neber to vazne :-))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAW: Otazka je, kdyz ti nektera moznost nevyvola emocni odezvu zadnou, zda to neni tim, ze dany aspekt mas tak hluboko ve stinu ze proste o tom nevis vedome nic.

    Archetyp Stinu jsem nikdy nepochopila, ale treba casem neco vypadne z pritomnych jungianu.

    co se tyce tech vlastnosti, taky mi to v jednom momente trochu blesklo, ale mozna trochu jinak, mozna vsak je to jen druha strana mince

    zabiti: agresivita
    veverky: krutost
    zahybani: podvod, fales, klam
    udavac: podraz, necestnost?
    drogy: odmitnuti zodpovednosti - vnitrni dite ale z druhy strany, ze moc vladne ;)
    mafie: bezcitnost, pragmatismus, ne-humanismus
    slaboch: zbabelost
    blazen: ??
    mrzak: bezmoc
    blbec: ??

    ohledne tohoto neni zadna 'pravda' jen osobni asociace. Ja treba neumim popsat proc ztrata rozumu (vrozena nebo ziskana) je hrozna, ale je moc hrozna (pro mne)
    DAW
    DAW --- ---
    TOOM: Ale jo.. v podstate mas taky pravdu :-) A ted si jeste to samy muzes taky rict sam sobe.. :-))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Oukej, pridala jsem xchaosovi, toomovi a spielmannovi prava na (starou) anketu, tj. kliknete nahore v liste na anketa a muzete dopisovat svoje moznosti. Nove ankety v zahlavi takhle upravovat nejdou.

    Pokud nekdo chce taky prava, at si rekne.

    Ad psychologicky vyzkum: no ja nemam zadny presny cil nebo zamer.. akorat ze kdyz bych se zeptala 'ceho tak myslite ze se lidi nejvic boji ze by mohli spachat' tak zas odepisou 4 lidi co sem pisou, anketou lze poridit (trochu) vic dat, aspon. Ale klidne to rozbijte dle libosti, zadny problem nevznika
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    K tý anketě (byť nápad to není špatný:-) se dá říct jen toto:

    Ján Ferjenčík, Úvod do metodologie psychologického výzkumu, Portál 2000

    A teď ho mám nejdelšího já, kluci! Chachá;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOOM: to že něco jíš ještě neznamená, že to musíš i týrat...
    TOOM
    TOOM --- ---
    XCHAOS: Asi taknějak

    DARJEEL: Ano, pokud pocházíš ze země, kde je tolerováno zabíjení, národním jídlem jsou veverky a rozvody jsou zapovězeny :o)

    DAW: Čili sis ke každému heslu vyprojektoval emocionální superpozici, ke které si zaujal nějaký subjektivní postoj. Prima, a co jako ?
    DAW
    DAW --- ---
    To, ze tohle prijde nekomu smesne, nebo prazdne je samozrejme zcela logicke vyjadreni neznalosti.. Cemu nerozumime, co je nam cizi, to odsuzujeme, posmivame se tomu a branime se.. Samozrejme, jsme preci jenom lide ze :-))

    Ale ted o cem cela ta anketa vlastne je? -IMO- Kazda moznost odpovedi v ankete ukryva podprahovy klic k necemu uvnitr v nas.. muze to byt strach, muze to byt nejaka vnitrni nebo rana zkusenost, to uz at si kazdy rozlusti sam.. Nicmene - a je to velice jednoduche :-) :
    Zabit cloveka : smrt (strach ze smrti, thanatos...)
    Vivisekce veverek: utrpeni (a nas vztah k nemu...)
    Zahybani zene: nevera-neduvera (k zene, k matce, k sobe...)
    Policejni udavac: manipulace (skryta touha po moci a kontrole...)
    Podnecovani deti k drogam: vnitrni dite v sobe (neprijeti, podvedoma snaha mu ublizit...)
    Mafian: fales, podvod, moc (byt mocny sam o sobe, nikoliv nutne moc nad konkretnim clovekem...)
    Slaboch a zbabelec: narcismus (neprijeti vlastni slabosti...)
    Blazen: svazanost konvencemi (superego, svoboda vs. podvoleni se...)
    Mrzak: bezmocnost (strach byt odkazan na druhe...)
    Klinicky blbec: opet narcismus

    Znovu podotykam, ze tohle je muj osobni pohled, psal jsem to tak, jak mi to prislo na mysl a nemusi to byt vse pravdive...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TOOM: to je tvuj system hodnot, imho mame kazdej unikatni... ja to treba takhle nevnimam, proto sem zaskrt, co sem zaskrt....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOOM:
    YBUKO: problém je, že ta anketa je k smíchu.

    skutečný stín je něco daleko horšího.
    TOOM
    TOOM --- ---
    Jak říkám přátelé, vnímám to jako zábavný kvíz. Naštěstí množina reálně vivisekovaných veverek, jakožto žen co " neunesly" zahybání je v podstatě prázdná. Zajímavé jsou akorát ty fantazie, které jsou někteří jelimani na takto vyfabulované zadání vyprodukovat. Jung by si na takové projekci jistě smlsnul... přiznám se, že já též :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: no to by mne taky zajimalo, treba nejakej jungian neco nadhodi
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: no, altruismus mi trochu zavání podobností s anglickou předponou "all" ... hesla jako "co je doma, to se počítá", nebo "kdo nekrade, okrádá rodinu" mi nepřijdou extra altruistická - a přitom jde o vyjádření "tradičních rodinných hodnot" (alespoň co se ekonomických vztahů týče)

    každopádně, zpět k Jungovi. kolektivní stín tedy máme. tak co teď s ním ?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: no vsak sebeobetovani je altruismus, ale.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LOOK: tohle s altruismem souvisí jen volně. já to interpretuji tak, že muži mají strach, že nedokáží prosadit tradiční rodinné hodnoty, vč. sebezapření a případně sebeobětování.

    přiznám se, že já neplánuji stát se vojákem ani policistou, ba ani lékařem - takže zabití člověka je pro mě vážný problém.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam