• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

    Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

    83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    LOOK
    LOOK --- ---
    TOOM: na tohle je odbornik B2SPIRIT ;)

    YMLADRIS: proste to jsou (imho) ruzne archetypy. rozdil mezi cim? to je bud na par stranek (k cemuz nemam motivaci) nebo na odkaz na literaturu, kterou si stejne neprectes...
    TOOM
    TOOM --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: ty ctes ted nejakou tu knizku, ze? napis o tom kdyztak vic, v fem vidis rozdil
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: spis nez anima si pri cteni tech prispevku vybavuje archetyp šibala, tarotová karta blázen.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tahle pisnicka je pro mne o tom, jak zenska v sobe potlacuje animu

    http://www.youtube.com/watch?v=0jftFhb0xnU&feature=related

    tori obecne je spravnej magor
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nejradsi bych se vratila zpet k tematu stinu, ktere mne extremne zajima, ale precetla jsem si dnes auditko o salveji a rozbehly se mi myslenky o archetypu Animy. protoze s tamnima si o tom asi nepokecam, prosim vas komu se chce, abyste se mrkli na

    [ KERRAY @ Salvia Divinorum ]

    [ REAP @ Salvia Divinorum ]

    [ INK_FLO @ Salvia Divinorum ]

    [ KOLOUSEK @ Salvia Divinorum ]


    anebo i

    [ KERRAY @ Salvia Divinorum ]

    nejvyrazneji to tematizuje ink_flo. Nevim jestli se o tom da smysluplne bavit, ale myslim ze snad jo. Znate ve svem zivote pocit ze se manifestuje Anima? Pokud jo, co se vam pritom deje, jake to ma atributy?
    Mne celkem oslovuji ty popisy je je to mocne a naprosto nekontrolovatelne - salvej si udela co chce, salvej ti da na prdel kdyz se to snazis nejak pochystat, nebo naopak se nestane vubec nic...

    Znam z literatury, ze muzi maji tento pocit vuci "zenske logice" atd. - ze je to neuchopitelne, silene, ze to cloveka prevalcuje a rozum v tom nic nezmuze...

    napiste jak znate Animu, nebo co si tak obecne o tom myslite
    TOOM
    TOOM --- ---
    YMLADRIS: Nějak jsem to celé exposé svým způsobem vztahoval k tvé reakci na DAWA [ YMLADRIS @ Jung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ... ] Možná jsem si to ale celé reinpretoval ke své potřebě :)
    Čili sumasumárum k věci : mít pochybnosti = býti zdravého rozumu.
    TOOM
    TOOM --- ---
    TOOM: Teď tu svou haluzi ještě prověřím zenovou optikou:)
    Dejme toomu, že vykonáš tzv." dobrý skutek"- celým systémem se valí vlna +energie. Složité systémy ( jakznámo ze zákonů robotiky) vnejprv reagují na takovou akci reakcí opačné polarity. Tudíž tě za to asi nejspíš někdo rychle nakopne do pr.... ( viz. také ono lidové " každý skutek budiž po zásluze potrestán).
    Jelikož však reakce systému zákonitě přichází později, jednak už člověka nezastihne na místě, kde by se mu to nejvíc vymstilo ( v epicentru)- druhak velmi pravděpodobně dochází někde hlouběji ( u jádra) ke kumulaci pozitivní energie ( bylli onen skutek opravdu dobrý), čimž se v nějakém ohledu změní ( v budoucnu) celé prostředí. Čili ta vydaná energie se nevrátí v plné míře konajícímu subjektu ale rozloží se později v celém systému=> konejte děti dobro a bude nám všem dobře. Nakonec to říkal už sám Jéžišek :)
    A teď to jalové mudrování klidně smažte- jen se producíruju :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TOOM: noo ja to beru tak, ze "vypocet budoucnosti" je jedna z funkci, na kterou lze psychiku pouzit. Nevedomi to dela samo (jako vsechno), vedomi to dela zamerne. Nevedomi na to ma nejake nastroje, vedomi zase jine. Amygdala netusim. 'Logicke' pro mne znamena "vyplyvajici dle urcitych pravidel z priciny smerem k nasledku", logicky funguje jak nevedomi tak vedomi v usuzovacich procesech.

    Proc je kvuli tomu pocinani marne nevidim.

    Cili asi nerozumim.
    TOOM
    TOOM --- ---
    YMLADRIS: Čéče ještě k těm aktivum- pasivum, akci- reakci nebo jak to nazvat. Napadlo mne, že to nevědomí nějak " zrcadlí" možné dopady zamýšlené akce, tak že samosebou se někde- nejspíš v amygdale vytvoří předobraz výsledku, jestli rozumíš. A ten je zas logicky " 0" ( zákon akce& reakce). Tudíž jakoby veškeré počínání bylo opravdu marné.
    Přičemž reálně se tak neděje, jelikož mezi akcí a reakcí existuje časový posun, jehož vliv je zásadní. Imo klíč je tedy v toom, brát v úvahu časové konsekvence, resp. naučit nevědomí s nimi pracovat.
    PS. Je to čirá spekulace :o)
    LOOK
    LOOK --- ---
    XCHAOS: dobre, ale fakt by me zajimalo, jak se ti zasociloval muj prispevek se synchronicitama? ja tam souvislot nevidim.
    ze si ulitavas na synchronicitach jsem si uz vsim, ale fakt to je jen marginalni cast Jungovske psychologie... kolik toho Jung napsal o Anime a kolik o syn.? to bude pomer tak 20:1...
    ad narozdil: ja archetypy potkavam na ulici dnes a denne (resp. projevy archetypu, pokud by chtel nekdo slovickarit)
    TOOM
    TOOM --- ---
    XCHAOS: Ani kdybychom Boha determinovali třeba jako megagalaktické energetické pole schopné formovat složité kauzality na atomární, resp. buňěčné úrovni? :o)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: Jde o to, ze vedomi je az sekundarni psychicka struktura. Miliony let tu zadny nebylo a psychika slozite fungovala i bez nej. Junguv point je, ze psychika te ridi i nadale, .... vedomi je jen takovej vrcholek.

    To, co te v podstate ridi a nese, se nazyva v ruznych civilizacich ruzne. Nemusis pouzivat zrovna slovo buh, podstatny je, zda sam sebe zazivas jako nekoho kdo "neni panem ve svem dome", anebo si myslis, ze jsi nezavislej a rozhodujes se vyhradne vedome a tak.

    Jak furt naznacujes ze svet kolem sebe vnimas nejak desive, temne, synchronne, whatever... vsechny tyhle silne pocity signalizuji ze se zrovna kontaktujes s necim, vo cem to tady opravdu je = kolektivni nevedomi, nazvi si to jak chces
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOOM: ne, s tím nesouhlasím. tenhle pojem neuznávám.
    TOOM
    TOOM --- ---
    DARJEEL: Plkáme vo ničem. Naposledy říkám, kdyby tu anketu YM v úvodu vymezila třeba aspoň : " nejtezsi by pro mne bylo, kdyby se moje mlade deti jednou dozvedely, ze jsem svévolně, ze sobectví, z opilosti, z hlouposti, atd. ... pak by měla většina hesel nějakou vypovídací hodnotu. To že sis vyprojektoval příběh např. k toomu heslu s matkou je jen tvůj " přenos".

    XCHAOS: ... to není jen "trochu jiný způsob propojení". je to něco zásadního - akorát já teda fakt netuším co...
    A co kdyby jsme to pracovně nazvali Bůh? :o)

    YMLADRIS: No jasně. Zdravá rozvaha. Pasiva-aktiva= 0.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: poslední dobou nepromlouvá. no, taky jsem přestal být v rozporu s tím, čemu věřím... např. jsem začal jezdit do práce na kole a tak. (když se člověk kouká, aby ho nesrazilo auto, nemá nevědomí čas vymýšlet synchronicity :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    XCHAOS: podle me michas dve veci dohromady: mechanismus a aktualni citlivost, uvedomeni, vsimavost je tedka vlastne modni tomu rikat....
    vsimavost, tj. nakolik je clovek citlivej je dana stravou, odpocatosti, aktivitama jedince a neustale se meni.... na druhou stranu mechanismus je tu porad, i kdyz si ho nevsimame... otazka, zda se nam deji synchronicity i kdyz si jich nevsimame je otazka typu: "ozve se zvuk padajiciho stromu kdyz neni nikdo pobliz, kdo by ho slysel?"
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: mluvi k tobe tvoje nevedomi. to je ten pocit 'zasadnosti'
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TOOM: no super no. Pokud jsem fakt jako Jung, neni uniku ;-)

    ... Lituji mnoha hlouposti, ktere vzesly z me svehlavosti, avsak kdybych ji nemel, nebyl bych dospel k cili. A tak jsem zklaman a nejsem zklaman. Jsem zklaman lidmi a jsem zklaman sebou samym. Zazil jsem od lidi leccos poivuhodneho a sama jsem vykonal vic, nez jsem ocekaval. Nemohu si vytvorit zadny definitivne platny usudek, nebot fenomen zivota a fenomen cloveka jsou prilis velke. Cim jsem byl starsi, tim mene jsem se chapal, poznaval nebo se znal.
    Zasnu nad sebou, jsem ze sebe zklaman, sam se ze sebe tesim. Jsem zarmoucen, zkrusen, nadsen. Jsem tro vsechno zaroven a nedokazu to shrnout. Nejsem s to konstatovat definitivni hodnotu nebo nehodnotu, nemam usudek o sobe a svem zivote. Nicim si nejsem zcela jist. Nemam definitivni presvedceni - vlastne o nicem. Vim jen, ze jsem se narodil a existuji, a je mi, jako bych byl nesen. Existuji na zaklade cehosi, co neznam. Pres vsechnu tuto nejistotu citim spolehlivost toho, co existuje, a kontinuitu sve takovosti - sveho zivota, jaky je. (...)
    Ano, pripada mi, jako by se ona cizota, ktera me tak dlouho oddelovala od sveta, prestehovala do meho vnitrniho sveta a odhalila mi, jak neoekavane neznam sebe sama.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DARJEEL: není to je "trochu jiný způsob". když to někdy zesílí více, než kolik se běžně děje průměrně citlivému průměrně psychicky zdravému člověku, tak ti dojde, že to není jen "trochu jiný způsob propojení". je to něco zásadního - akorát já teda fakt netuším co.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    XCHAOS: ne jako nepsal nebo ne na neco jinyho??? esi je tam nekde mezera, tak sem s ni....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam