• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    LOOK
    LOOK --- ---
    XCHAOS: dobre, ale fakt by me zajimalo, jak se ti zasociloval muj prispevek se synchronicitama? ja tam souvislot nevidim.
    ze si ulitavas na synchronicitach jsem si uz vsim, ale fakt to je jen marginalni cast Jungovske psychologie... kolik toho Jung napsal o Anime a kolik o syn.? to bude pomer tak 20:1...
    ad narozdil: ja archetypy potkavam na ulici dnes a denne (resp. projevy archetypu, pokud by chtel nekdo slovickarit)
    TOOM
    TOOM --- ---
    XCHAOS: Ani kdybychom Boha determinovali třeba jako megagalaktické energetické pole schopné formovat složité kauzality na atomární, resp. buňěčné úrovni? :o)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: Jde o to, ze vedomi je az sekundarni psychicka struktura. Miliony let tu zadny nebylo a psychika slozite fungovala i bez nej. Junguv point je, ze psychika te ridi i nadale, .... vedomi je jen takovej vrcholek.

    To, co te v podstate ridi a nese, se nazyva v ruznych civilizacich ruzne. Nemusis pouzivat zrovna slovo buh, podstatny je, zda sam sebe zazivas jako nekoho kdo "neni panem ve svem dome", anebo si myslis, ze jsi nezavislej a rozhodujes se vyhradne vedome a tak.

    Jak furt naznacujes ze svet kolem sebe vnimas nejak desive, temne, synchronne, whatever... vsechny tyhle silne pocity signalizuji ze se zrovna kontaktujes s necim, vo cem to tady opravdu je = kolektivni nevedomi, nazvi si to jak chces
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOOM: ne, s tím nesouhlasím. tenhle pojem neuznávám.
    TOOM
    TOOM --- ---
    DARJEEL: Plkáme vo ničem. Naposledy říkám, kdyby tu anketu YM v úvodu vymezila třeba aspoň : " nejtezsi by pro mne bylo, kdyby se moje mlade deti jednou dozvedely, ze jsem svévolně, ze sobectví, z opilosti, z hlouposti, atd. ... pak by měla většina hesel nějakou vypovídací hodnotu. To že sis vyprojektoval příběh např. k toomu heslu s matkou je jen tvůj " přenos".

    XCHAOS: ... to není jen "trochu jiný způsob propojení". je to něco zásadního - akorát já teda fakt netuším co...
    A co kdyby jsme to pracovně nazvali Bůh? :o)

    YMLADRIS: No jasně. Zdravá rozvaha. Pasiva-aktiva= 0.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: poslední dobou nepromlouvá. no, taky jsem přestal být v rozporu s tím, čemu věřím... např. jsem začal jezdit do práce na kole a tak. (když se člověk kouká, aby ho nesrazilo auto, nemá nevědomí čas vymýšlet synchronicity :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    XCHAOS: podle me michas dve veci dohromady: mechanismus a aktualni citlivost, uvedomeni, vsimavost je tedka vlastne modni tomu rikat....
    vsimavost, tj. nakolik je clovek citlivej je dana stravou, odpocatosti, aktivitama jedince a neustale se meni.... na druhou stranu mechanismus je tu porad, i kdyz si ho nevsimame... otazka, zda se nam deji synchronicity i kdyz si jich nevsimame je otazka typu: "ozve se zvuk padajiciho stromu kdyz neni nikdo pobliz, kdo by ho slysel?"
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: mluvi k tobe tvoje nevedomi. to je ten pocit 'zasadnosti'
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TOOM: no super no. Pokud jsem fakt jako Jung, neni uniku ;-)

    ... Lituji mnoha hlouposti, ktere vzesly z me svehlavosti, avsak kdybych ji nemel, nebyl bych dospel k cili. A tak jsem zklaman a nejsem zklaman. Jsem zklaman lidmi a jsem zklaman sebou samym. Zazil jsem od lidi leccos poivuhodneho a sama jsem vykonal vic, nez jsem ocekaval. Nemohu si vytvorit zadny definitivne platny usudek, nebot fenomen zivota a fenomen cloveka jsou prilis velke. Cim jsem byl starsi, tim mene jsem se chapal, poznaval nebo se znal.
    Zasnu nad sebou, jsem ze sebe zklaman, sam se ze sebe tesim. Jsem zarmoucen, zkrusen, nadsen. Jsem tro vsechno zaroven a nedokazu to shrnout. Nejsem s to konstatovat definitivni hodnotu nebo nehodnotu, nemam usudek o sobe a svem zivote. Nicim si nejsem zcela jist. Nemam definitivni presvedceni - vlastne o nicem. Vim jen, ze jsem se narodil a existuji, a je mi, jako bych byl nesen. Existuji na zaklade cehosi, co neznam. Pres vsechnu tuto nejistotu citim spolehlivost toho, co existuje, a kontinuitu sve takovosti - sveho zivota, jaky je. (...)
    Ano, pripada mi, jako by se ona cizota, ktera me tak dlouho oddelovala od sveta, prestehovala do meho vnitrniho sveta a odhalila mi, jak neoekavane neznam sebe sama.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DARJEEL: není to je "trochu jiný způsob". když to někdy zesílí více, než kolik se běžně děje průměrně citlivému průměrně psychicky zdravému člověku, tak ti dojde, že to není jen "trochu jiný způsob propojení". je to něco zásadního - akorát já teda fakt netuším co.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    XCHAOS: ne jako nepsal nebo ne na neco jinyho??? esi je tam nekde mezera, tak sem s ni....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    XCHAOS: mozna sem to tady uz psal, tak sry esi se opakuju, ale vysvetluju si synchronicitu, podobne jako kauzalni jevy jako koincidenci, jejiz spojeni je vytvorene az mysli pozorujiciho subjektu... Proste si myslim, ze kauzalita je akorat zabehanej zpusob pouzivani mysli, mozku or whatever... synchronicita je akorat "trochu jiny zpusob" propojeni vnejsich udalosti....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DARJEEL: no tak pochopitelně, pokud se synchronicita děje "tam uvnitř", tak potom se ale úplně všechno děje "tam uvnitř".

    synchronicita je plně zdokumentovatelná (i když samozřejmě - ne vždy má člověk čas, chuť, náladu, zapomene na to... a něco z toho je subjektivní a nezdokumentovatelné - třeba tvrzení, že "včera jsem zrovna o tomhle četl"...). pokud připustíme vůbec nějaké dělení na "objektivní vnější svět" a "bohatý vnitřní život", tak synchronicita je zdokumentovatelná.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TOOM: no jasne, jen mam stale potrebu to naznacit, ale to za par let prejde....

    XCHAOS: a myslis ze na to JAK se da prijit... imho bude vzdycky clovek, ktery na to chce prijit soucasti toho myslenkovyho konstruktu... je to jev, kterej se deje vyhradne "tam uvnitr", ne neco jako "tahle zed je kamena, pane, muzete to vlastni hlavou otestovat kolikrat je libo...."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LOOK: no hele, synchronicita je dost zásadní, protože na rozdíl od archetypů jí můžeš běžně potkat na ulici. pro mě je bohužel podstatné nejen ŽE ji můžu zažít (i když samozřejmě, když člověk míň hulí a víc chlastá, tak si jich tolik nevšímá...), ale i JAK to asi funguje...
    LOOK
    LOOK --- ---
    XCHAOS: asi jsem ted zpomalenej, ale jak souvisi muj prispevek se synchro? :)
    osobne si vystacim s formulaci 3) synchronicity jsou pozorovane psychicke jevy,
    dokazu si predstavit model, kde budou synchronicity naprosto jasne a 'normalni', stejne jako model, kde budou 'patologicke'. ale proc? me syn. neprijdou zas tak zajimave a hodne pozornosti, jako jine veci z Junga a okoli.

    YMLADRIS: posta
    TOOM
    TOOM --- ---
    YM: Čili - jseš " nadprůměrně normální", pokud tě tedy tahle definice nějak nepohoršuje :)
    Imo tenhle stav bývá taktrochu dán tím, že vědomí čile komunikuje s nevědomím. Což mmch. u sebe zjistil i Jung. Já se k toomuhle stavu někdy horkotěžko prpracuji skrze thc, ale druhej den jsem zas vobyčejnej testosteronovej debil :o)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: nutkave zpochybnovani zpochybnuju, uz mne douho sere. Nevim jestli chapes, ze ja si to nevolim, mne se to deje.

    Utvrdit neco jako pravdive nedokazu.

    Kdyz to prevedu do jungianskeho diskurzu mozna by se dalo rict ze ve mne je najednou fakt nekolik velmi protikladnych komplexu/archetypu ci ceho, zaroven, ktere maji protikladne hodnotove systemy. Vsechny se rvou o procesor.

    Ale zase asi lepsi nez byt v zajeti jen jednoho archetypu, nuda ;-)
    TOOM
    TOOM --- ---
    Já bych tu synchronicitu zas tak nedramatizoval. Jako příslušníci jednoho živočišného druhu +/- na stejné evoluční úrovni, se shodnými behaviorálními imperativy by bylo naopak s podivem, kdyby při počtu několika mld. jedinců k takovým jevům nedocházelo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam