• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    TOOM
    TOOM --- ---
    YM. ad anima
    Shodou okolnosti o konceptu animy uz par tydnu medituji:) Napr. v Jungove/Wilhelmove Tajemstvi zlateho kvetu je krom jeji temne, zivocisne povahy zminena i jako podstatna " substance vedomi" na kterem vznik vedomi primo zavisi. A ano vidim take primou souvislost mezi svym " testosteronovym nutkanim" a projevy animy, tak jak je popisovana.

    PS. " archetyp tooma" je obzvlaste efektivni pri evokaci erota u osob r.ž. Prilezitostne muzeme probrat proc toomu tak je :)

    STRYX
    STRYX --- ---
    DAW: Jung mel problem se Zlem? Na to jsem u nej nenarazil. Mel bys nejaky odkaz? Uprimne receno, zni mi to docela nejungovsky.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RANGDROL: asi je otazka zda se mini potlacit ve smyslu "prohlasit za neexistujici" nebo ve smyslu "nedovolit se realizovat"

    jinak jo
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STRYX: jako ze ten impuls nerealizujes primo v realite (kde to ma dusledky), ale v nejake sekundarni realite napr. imaginarne v mysli (nebo ve world of warcraft?)

    tj. sice neco treba rozmlatis, pospinis, zneuctis, znicis, ... dopln dle libosti, ale nema to ty dusledky jako bys to udelal v realite. reaguju na toto: STRYX:

    mozna jsem te vsak pochopila blbe
    STRYX
    STRYX --- ---
    YMLADRIS: Jak virtualni realita? Nechapu.

    Jinak mne to docela funguje. Zase mam za to, ze nejsem nejak kriticky pripad, tudiz tezko rict, jak je to aplikovatelne v pripade lidi, co skutecne maji nejaky problem. Samo, ze to nejde raz na raz. Vetsinou si zpravdila vsimnu neceho, co dela bordel. Tak se na to zamerim. Pul roku to prevaluju v hlave a snazim se to potkavat. Kdyz to potkam dostatecne mnohokrat zformuju tomu 'tvar'. Ve smyslu To, co se deje tehdy a tehdy, tak a tak. Zpravidla zjistim, ze uz to davno ma nejake proflakle jmeno. Pak zkousim odstopovat, co to vlastne chce. Ono mi to samo vetsinou pomaha. Takze, kdyz tomu dam prostor, zpravidla skrze hromady synchronicit to naznaci nejake reseni. Pak zkousim zjistit jak to reseni zrealizovat. Napr. vnitrne nebo konfrontaci projekce nejakym cinem. Zpravidla se vsude kolem zacnou vytvaret odpovidajici situace, ktere se toho tykaji a rikaji si o to, abys do nich vstoupila. Atd.
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    YMLADRIS:
    hlavne asi nereknu-tu krutost potlacujte;)
    já bych s ní pracoval takto.zkusil bych ji v sobě najít a zjistit ty dílčí části a s těmi bych dál pracoval.
    pokud bych ale ty dílčí části potlačil,nic tím nevyřeším,naopak z nich udělám ještě většího"nepřítele" a dám jím tím sílu,cestou oddělení se vždy způsobí ještě větší rozštěpení.pokud je něco ve světle,můžeš s tím pracovat a uzdravit to.pokud to ale leží ve stínu,tam to roste a roste až potom vybuchneš krutostí
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STRYX: cili takova virtualni realita jako. tobe to funguje?

    RANGDROL: jo. kazdopadne nereknes asi proste tu krutost nepotlacujte, krutost je soucasti zivota, proste zdrave zpusobte nejake to utrpeni tu a tam, je to neco jako zlost, o nic nejde. To jsem v podstate chtela slyset ze ta cesta "prozivani impulsu" ma sve hranice.

    ?
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    YMLADRIS: to jo,ale proc jsem krutý,co me k tomu vede,kde jsou me motivace,jake v tom mam poteseni,kdo me zpusobil neco podobneho atd.problem i reseni je podle me v techto dilcich castech ne v nejakem baliku nazvanem treba krutost
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Tohle je spis Zlo.. Co ja vim, tak ani Freud ani Jung si s nim nedokazali moc poradit.. dosli k poznani, ze existuje, ze to je entita sama o sobe, cili nikoliv pouze absence dobra.. Myslim, ze ho ani jeden uz nedokazali vice zredukovat - rozclenit na hlubsi priciny a aspekty..
    STRYX
    STRYX --- ---
    YMLADRIS:No napriklad Ten, ktery ma erotickou rozkos z nesmyslneho zabijeni a pusobeni utrpeni. To je proste nejaka cast, ktere se stitis, kdyz te tu a tam zahlti touha neco takoveho provest, hned ji vetsinou potlacis a treba i okamzite efektivne zapomenes. Imho to je chyba. Uskutecnit neco takoveho take neni uplne v cajku. Imho muze pomoci tomu pocitu vyjit vstrict. Neodvrhnout ho, nechat se jim treba zahltit. Prozit si v mysli tu rozkos, porozvalovat se v tom pocitu, tak jak to chce on. Skamaradit se s Nim. On pak obcas pujde zase kolem. Stavi se, zamanifestuje si tohle sve pohnuti, ale ty ho prijmes bez odporu stejne jako proste jednoho z tech ostatnich, kteri se obcas manifestuji se svymi pozadavky na pohnuti.
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Koukam, ze uz ti pekne odpovedeli jini.. sam bych to lip nenapsal.. Jedine me jeste napdlo k te krutosti, ze nemusi byt vzdycky spatna.. Mnohokrat jsou lide, kteri dokazi byt kruti vlastne mnohem lepsi, nez lide, kteri se snazi byt za kazdou cenu jen dobri.. lide mohou byt kruti z lasky k tobe, i kdyz se to na prvni pohled treba nezda..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STRYX: aaale ne, je blbost aby ses omezoval kvuli tomu, ze ja mam ve stinu "pohoda jazz mirumilovna reseni" ;-), to je muj problem, nee tvuj

    cili ty se ke stinovym postavam chovas jako k malym zmatenym detem. Hmmmm.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RANGDROL: krutost je ze chces aby nekdo trpel. chces mu zpusobit utrpeni, opak laskavosti.

    asi nic neexstiuje samo o sobe, a?

    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    YMLADRIS: podle mě něco jako krutost neexistuje samo o sobě.je to souhrn různých příčin.není to vlastnost ani sklon,ani emoce.
    STRYX
    STRYX --- ---
    YMLADRIS: Tak to byl priklad od tebe s tou promiskuitou. Ja nevim, imho jsem docela v klidu a tak je mozne, ze jsem zadne skutecne speky ve stinu vlastne nekonfrontoval. Ale potkal jsem se s par osklivaky. A povetsinou mi vstricnost vzdycky pomohla. Neda se asi rict, ze je mam nejak obzvlast rad. Ale snazim se je chapat a vyjit jim vstrict, kdyz to jde. Odpustit jim. Je mi jich lito svym zpsobem jako je mi lito i me vedome casti. Imho co se tyce determinismu v chovani neni na tom oproti nim o moc lepe. Vsechny tyhle casti mi pripadaji jako taci nestastni robutci jedouci si podle nejakych svych nastavenich, vselijak do sebe nestastne bourajici.

    Jako sorry jestli te blahosklone slunickove seru. klidne si dam pauzu :o)
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    YMLADRIS: asi takhle:
    1)vídím rozdíl mezi problematickým sklonem a stínem
    2)zkusím to popsat např. na zlosti-zlost sama o sobě není špatná ani dobrá,je to prostě zlost a má své místo v našem životě,pokud ji nemáš ve stínu-tj.není u tebe potlačená na základě nějáké zkušenosti,nebo pokud nemaš v sobě nashromážděný tuny zlosti z různých zkušeností.potom se lechce může stát to,že tě někdo nasere a ty při své odpovědi na něho hodíš všechnu tu nashromážděnou zlost,která v tobě je.pokud ale ve stínu není,pokud tě někdo nasere,tak tvá reakce může vycházet z dospělého zdravého ega,budeš reagovat spontánně a když tě někdo nasere,tak tě nasere,když tě někdo rozesměje,tak tě rozesměje,ale tvá reakce bude zdravá celistvá a nepříjde ze stínu ale z integrovaného bytí.potom je zde prostor i pro tzv.vyšší já,pro opravdové pochopení celé situace a růst
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAW: promiskuita je blby priklad, protoze na ni nemusi byt nic destruktivniho, je jakoby pouze na tobe, zda ji budes potlacovat nebo ne.

    vezmi neco destruktivnejsiho, treba tu krutost, to mi pripada ze se snad shodnem vsichni, ze "prozivat ji naplno" je uchylnost
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: integrace je jen zvedomneni.. takze zmena je, ze pred tim si nevedela, po tom vis. pred tim si nemela moznost volby (volba byla zkratovite vykonana nevedomne), po tom mas. co dal? proste neco delas a neco nedelas dle sveho uvazeni.
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    DAW: ta druha cast me prijde dost zjednodušena,ale budiz;)))
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Individuaci si spojuji se spiritualnim prozrenim.. stavem buddhy.. neco, k cemu muzeme smerovat, pricemz je mozna smesne snazit se toho opravdu dosahnout..:-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam