• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    DAW
    DAW --- ---
    Chudak metal.. ten to schytal.. ;-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    http://www.youtube.com/watch?v=28GaKoCuobU

    nastolena "temna" temata jsou fajn. Premyslela jsem o tom, jak se ritualne v nasi kulture tak trochu lidi poddavaji jako ze "temnejsim vasnim". Mrknete na Iron Maiden a zahlasujte v ankete. dik
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

    ja a metal (viz dalsi prispevek)

    11 hlasy od 11 respondentů

    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Jo, ale to nevyvraci to, cos napsala.. to je taky pravda.. ja to vidim spis tak, ze vsechno je proste ze sve podstaty ambivalentni. Je priiima kdyz cloveku neco pomuze, ale ta sama vec se stejne tak muze stat zatezi na dalsi ceste.. jakoze ke stastnemu zivotu musim vysvobodit princeznu - k tomu potrebuju mec, kterym zabiju draka - ale ten mec zas pak musim byt schopen odhodit, protoze by mi branil v prvotnim ucelu (stastny zivot s princeznou)..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: ty jsi rekl, ze "to by si prece nedovolil", coz vyplyva z tveho osobnostniho typu "mit vse v poradku a pod kontrolou". o Sternovi to nerika nic ;-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    a ja ti rekl ze imho jo
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    proto jsem se ptala treba na toho Sterna, zda to zije
    LOOK
    LOOK --- ---
    Krishnamurti: "Přemýšlení o tom co je je únik od toho co je."

    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Jo jo.. vlastne si tim sami sobe brani se zivotu otevrit.. a taky pochopit hlubsi souvislosti, ktere se snadno pomoci mentalnich spekulaci schovaji pred opravdovosti.. stane se z toho obrana pred skutecnou konfrontaci se stinem..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAW: mam k tomu asociaci ktera nevim zda bude sdelna. Dneska jsem v knihkupectvi listovala knihou 'Kreativita a perverze' a pripadalo mi na prvni omak, ze psychoanalyticka hantyrka je zpusob jak se odvazit mluvit o libovolne strasnych vecech. Ze jako kdyz se clovek opasa naukou, muze se konfrontovat (nebo svemu pacientovi pomoci se konfrontovat) s leccim.

    Narazi ten Adolf na to, ze psychoterapeuti se vyhybaji zivotu tim, ze ho 'analyzuji' a tim se od svych vlastnich prozitku jako by oddaluji? To by byl ten samy princip, ale naopak

    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    DAW: dobrý;)
    DAW
    DAW --- ---
    Tak jeste neco od Adolfa Guggenbuhla-Craiga.. tentokrat o individuaci:

    "Jde o naplneni lidskeho zivota, rozvoj zivotniho konceptu jednotliveho cloveka, o prozitek individualniho smyslu. ... (C.G. Jung) zduraznoval napriklad, ze v tomto ohledu je nejdulezitejsi prozit rozporuplnost cloveka, nerusit ji, ale prece ji sjednotit na vyssi urovni. ... Individuaci je cizi strnulost, uzavrenost, nedostatecna otevrenost vuci sobe samemu a svetu. Cesty individuace jsou zvlastni a jedinecne, mohou vest pres nemoc nebo zdravi, pres stesti nebo nestesti. V individuaci jde o to dotknout se bozske jiskry v cloveku. Ja se podridi bytostnemu ja. ... Nekteri zaci C.G. Junga zasli jiste prilis daleko, kdyz se domnivaji, ze vlastni individuacni cesta musi vest pres analyzu. Ano, zasli prilis daleko i tehdy, kdyz veri, ze sice neni nezbytne potreba analyza, ale prece je nutne peclive podchyceni sebe sameho nastroji analyticke psychologie. Individuace se muze odehravat v analyze, v rodine, v denni praci, v umeleckych a technickych profesich, zkratka vsude. Se zakladnimi problemy lidstva a lidstvi se lze vyporadat tisici zpusoby. ... Pro chytreho analytika je vsak casto snadne to vsechno nejak vpravit do analytickeho schematu a vyzvam se vyhnout. ... A tak se vracim, v urcitem smyslu jako k posledimu vychodisku ze slepe ulicky, opet k erotickym vztahum, ke vztahum k bliznim. Slovem 'eroticky' nechapu specialne sexualni, ale v obecnem smyslu milujici. Pratele, pritelkyne, manzele, bratri, sestry, deti a pribuzni maji casto silu analytika vyzvat a nepodlehnout jeho obratnym pokusum o obranu. A ve styku s nimi se konsteluje stinove tema. Tito lide vyzyvaji analytika ze zcela jinych aspektu. Analytik vsak muze tyto vyzvy plodne prijmout jen tehdy, pokud je jeho postoj naplnen laskou - jen tehdy je zranitelny. ... vse zavisi na tom, vystavi-li se psychoterapeut svetu v milujicim vztahu k blizkym lidem, necha-li se zranovat a dovoli si prozivat na sobe nemoc a smrt."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    pokud se člověk konečně naučí vyrovnat se se svým niterným, čistě psychickým utrpením, přijde zánět trojklaného nervu.
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Nejsem zadnej psychous, tak rady ti davat nebudu.. ale prijde mi to jako uplne bezna lidska reakce.. Sam sebe bych se ptal spis proc citim utrpeni na prvnim miste? Proc ve me nejake vnejsi okolnosti vyvolavaji pocit utrpeni?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAW: ja moc nevim, co zlo je, takze neumim posoudit

    projevuje se to tak, ze kdyz trpim, prevezme vladu nejaka cast ktera jedna jako by mela dojem, ze nejak pomuze kdyz bude trpet nekdo dalsi.. ze treba pochopi ze ja trpim? (docvaklo mi to s tim pomstychtivcem )

    mozna je 'zlo' vedome volit to, o cem je clovek presvedcen ze je to spatne (at uz je to cokoliv)

    coz ja nejsem presvedcena o nicem. ó to jsem nevinny andilek
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Jasneze mam ve stinu veverky.. to uz jsem rikal hned na zacatku.. :-) Ja se opojuju od rozhovoru o zlu, ale krutost me z osobniho hlediska urcite stale zajima.. Zkus treba napsat, jak se to konkretne projevuje.. to o cem pises se asi stejne netyka zla, jako spis naucenych vzorcu chovani ne?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAW: dle tvoji uvahy se odpoj nebo nahod neco jinyho

    moje situace je ta, ze kruta jsem a potrebovala bych s tim prestat, cili zcela aktualni level

    mozna to mas ve stinu
    DAW
    DAW --- ---
    LOOK: Jo.. ano.. jde o archetypalni zlo.. ja mel tak nejak zato, ze to je propojene s pudem smrti.. mozna se pletu..
    Hele jestli se do te knizky podivas, tak napis.. moc rad si o tom neco prectu.. diky...
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Ani ne.. ;-) To je jedno.. Mam pocit, ze tohle je tema z nejvyssich (nebo spis z nejhlubsich) je to dost slozity a vlastne uz vzhledem k tomu, ze jsme tady abychom zili, musel byt pud smrti vytesnen uz na uplnem zacatku.. proto neni vubec jednoduche ho uchopit a porozumet mu a mam pocit, ze ted uz tady jen cerime vodu.. asi bysme to meli nechat bejt a venovat se zatim necemu, k cemu mame pristup ze sveho aktualniho levelu.. Peace and love sista ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam