• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

    Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

    83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    DAW
    DAW --- ---
    SPIELMANN: Mmmm ale tohle vypada dobre ;-)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    DAW: http://www.kosmas.cz/knihy/134971/katatymne-imaginativni-psychoterapie/

    Není to přímo Jung, ale co o tom vím, tak by to mělo být dobrý:-)
    DAW
    DAW --- ---
    Ted jsem na to koukal a z kratkeho popisu na internetu to vypada zase spis na dalsi 'uvod' do problematiky.. bych spis potreboval neco hlubsiho..
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: A je to dobry? Zatim jsem precet 'Aktivni Imaginace' a 'Imaginace a jeji patologie' a ani jedna me prilis neoslovila.. V kazde bylo nekolik zajimavych casti, ale zbytek byl takovej nijakej.. Prvni knizka byla hrozne melka, az ke konci se konecne propracovala k nejakym hlubsim vecem, ale pak najednou skoncila.. Ta druha byla zase sbirka fenomenologickych eseju a vetsina z nich mi pripadala docela 'mimo misu'..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    od junga nevim ale Verena Kastova : Imaginace jako prostor pro setkani s nevedomim
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Muzes mi doporucit nejakou jeho knizku, ve ktery se venuje konkretne imaginacim a praci s nimi?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAW: Mne pak jeste napadlo, ze terapeuticky on to asi resil tema imaginacema - to znamena setkavat se s tou komplexovou postavou nebo situaci vnitrne a nechat situaci se vyvijet = serie imaginaci, serie snu atd. Coz je v podstate zase to samy - snazit se otevreny pribeh, ktery se furt cykli, aby se nejak uzavrel a premenil v neco noveho.
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Dobry.. ;-) .. K tomu zaveru: mozna, ze Jungovi to takhle fungovalo, ponevadz uz mel nejakou praxi a jeste k tomu i znalosti ve spiritualnich oblastech, ale u obycejnych lidi to imho bude spis tak, ze kdyz se posunou o ten jeden stupen dal, tak se znovu zaseknou, protoze jednoduse nebudou vedet, jak pokracovat..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jo tak nejak to vidi gestalt psychologie (kontaktni cyklus), pricemz "nedokoncene gestalty" chteji byt dokonceny, takze se porad znovu cpou do vnimani. muze to byt v mikrourovni (dokud se neujistim zda jsem kamarada tou vetou v telefonu neurazila, porad se mi k tomu mysl staci), nebo na vetsi urovni nebo az na casove obrovske urovni (epizody kontaktu s otcem nedospivaly az do 'uspokojeni' a 'stazeni', takze cely zivot hledam nejake chlapy kteri by mi venovali pozornost aby se mi to uzavrelo).

    nedokoncene zalezitosti na sebe stahuji pozornost a energii. asociuje mi to treba s castanedou a jeho technikou rekapitulace, kde ma clovek vzpominat kde nechal co rozdelaneho a (vnitrne) to zakoncovat

    co na to jung ani presne nevim. On myslim predpoklada, ze komplexy ztrati silu jednoduse tim, ze si uvedomime jejich existenci.. ?
    DAW
    DAW --- ---
    Tohle taky neni spatny:
    "Psychobiologicka existence je zalozena na cyklech potreb; cyklech kontaktu s druhymi lidmi a vecmi ve svete, abychom uspokojili sve potreby, a naslednem stazeni. V tomto procesu existuje rytmus; potreby periodicky vyvstavaji, jsou uspokojovany, prenechavaji misto jinym potrebam a za chvili vyvstavaji znovu. Cyklus kontakt-uspokojeni-stazeni ma urcitou celistvost a muze byt povazovan za 'jednotku zivota'.

    Model kontaktu a stazeni:

    |--------------------------Epizoda Kontaktu-------------------------------|

    |--------Uvedomeni--------------| |---------------Vyjadreni-------------|
    Chteni -} Vzruseni -} Emoce -} Akce -} Interakce -} Uspokojeni -} Stazeni


    Psychopatologii definuji jako 'jakykoli vzorec navyklych zpusobu sebeprerusovani v cyklu kontaktu a stazeni' (Smith, 1979). Tyto navykle zpusoby sebeprerusovani zatemnuji vnitrni hlas sdelujici "moudrost organismu" a vedou ke stale narustajicimu sebeodcizeni.

    Sebeprerusovani v kontaktnim cyklu je mozne uskutecnit v jakemkoli ze sedmi bodu cyklu. Takove sebeprerusovani zpusobuje, ze tok psychobiologickych zivotnich procesu proudi v kratkem obehu. Otazka zni, zda umoznuji prirozeny tok svych energetickych procesu, nebo zda nedbam moudrosti organismu a toto proudeni prerusuji. Rozhodnuti prerusit sebe sama znamena ponechat potrebu ci preferenci bez naplneni a tudiz nahromadeni 'nedokoncenych zalezitosti'. Prerusit sebe sama znamena vyhnout se: vyhnout se dalsimu kroku v cyklu, a nakonec se vyhnout plnosti zivota."

    Edward W. L. Smith: "Telo v psychoterapii", Portal, 2007
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: No bude to asi to druhy.. dneska to je 17tej den, kdy jsem u klienta, kde ziju a staram se o nej, o dum a domaci zvirata.. (deda je po mrtvici) ..a tady se prirozene proste nic nedeje..
    Pocit ze snu jsem mel takovej nijakej.. jako ze je mi to uplne jedno..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAW: toz, jungian by se snazil propojit ten symbol nezucastnenosti "koukani na 3d film" s tvym beznym zivotem. Coz ale musis sam. Jaky mas v posledni dobe vztah/kontakt s nezucastnenosti? Angazujes se nekde nejak hafo ... pak to muze byt promluva tve casti, ktera ma nazor ze to prehanis a ze si mas dat oraz.

    Nebo naopak vytesnujes ze bys mel neco resit, mel by ses ucastnit, a sen te na to upozornuje - ze jen tak koukas ale nic z toho.

    Ptal by se te, jaky z te nezucastnenosti jsi mel pocit. Atd.
    DAW
    DAW --- ---
    Jak byste vysvetlili sen, ve kterem se deje spousta veci a objevuje se hodne znamych tvari, ale clovek sam pritom zustava naprosto nezucastnen a je to spis, jakoby se dival na nejakej trirozmernej film? No pro me to byla docela nudna noc ;-) Ale zajimalo by me, jestli i k takovemu snu je nejakej vyklad..
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: ja za sebe to vnimam tak, ze "stazeni projekci" je uvedomovani si jich. Pak vidime jak vznikaji a pusobi a tim na ne ziskame urcity nahled a tim i odstup..... treba ty v tom pribehu v autobusu si napsala, ze si to vnimala jako projekce, coz je ten spravnej pristup.... Ta projekce nezmizi, ale proste vis ze to je tvoje projekce.....

    U vetsiny kazdodennich projekci to asi neni (pro normalne inteligentniho cloveka...:-)) problem ODLISIT PROJEKCI OD REALITY (coz je asi pro me ten nejdulezitejsi vyraz, tak jsem ho napsal velkyma:-), ale pak jsou taky "energetictejsi" projekce, mnohem vice citove angazovany a tam je to obtiznejsi. Nejcasteji tam kde se aktivuje archetyp, kterej vlastne vyzaduje (a soucasne zesiluje) "megaprojekci".... Tam je ziskani nahledu nejobtiznejsi a taky nejdulezitejsi....

    TOOM
    TOOM --- ---
    RANGDROL: " všechno je jedno" není nic budhistického amigo. To je pouze dosti rozšířená dezinterpretace resp. nepochopení podstaty budhistického konceptu.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    DAW: Samozřejmě nemluvím o nějakém žití bez emocí... :-)

    YMLADRIS: Uvědomit si, že to, co vidíme na někom jiném, je v nás. Projektujeme zásadně to, co je nevědomé. Tudíž, stane-li se to pro nás vědomé, nemůžeme to již prokektovat. Takže cíl = zvědomění nevědomých obsahů.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SPIELMANN: jo. cili stahnout projekce znamena uvedomovat si projekce?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: nelze. viz. tavistocké přednášky
    DAW
    DAW --- ---
    ALBERTO: Vim, jak to myslis.. ale nebranil bych se prozivani emoci jako takovych.. Prijde-li za tebou nekdo, kdo ma v sobe smutek, muzes ho take pocitit.. vstoupi do tebe ... Stejne tak jako radost a jine dalsi pocity.. Spis bych rek, ze to poznas tak, ze v tobe ten clovek (a cokoliv, co ssebou nese) nevyvolava odpor..
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    "Stažení projekcí" poznáš tak, že v tvém každodenním okolí není nikdo, kdo by v tobě vyvolával silnou negativní nebo pozitivní reakci: nikdo ti nevadí, protože víš, že to, co nám vadí na ostatních je to, co nám vadí na ná samých. Stejně tak si druhé lidi neidealizuješ.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    a vi teda co k tomu rekl ten jung? jde mi o to, zda projekce vubec LZE uplne stahnout, anebo je to z principu nemozny -- protoze kdykoliv neco vnimaneho zacneme interpretovat ('vidim zenu, ktera je ...') tak uz do toho vkladame sebe
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam