• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KASTA: Četl a pro utvoření představy ti v případě zájmu mohu poslat své výpisky. Není to žádná bomba, ale ani ne píčovina, a za přečtení to dle mého názoru stojí. Autor se jmenuje Robert Bly..
    KASTA
    KASTA --- ---
    kdyz jsme u tech knizek tak moje osobni tema v soucasnosti je pochopeni, co znamena "zenskost" a " muzskost"... Jung o tomhle moc nepise, nebo aspon ne stylem kterej by me ted oslovoval, tak hledam neco alternativniho.... kdysi mi nekdo doporucoval knihu ZELEZNY JAN nevim jmeno autora... ten clovek byl ale dost ujetej tak mam strach, aby to nebyla desna pi....na... necetl ste nekdo? nebo neco jinyho o tematu....
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: zdarec, hele sem rad ze ses tu zase po delsi dobe objevil... aspon me nekdo podpori mj v mych nazorech na Sterna....:-))) (LOOK nic ve zlym, to jsou jen takovy moje vtipky..:-)

    hele, kdyz uz sme u toho btw (snad nam jungiani odpusti ze trochu odbocujeme), tak ja tu vetu o TAO vnimam jinak - TAO je proste nazev kterej pojmenovava neco co nelze uplne popsat - TAO je natolik presahujici zkusenost a vseobsazny, ze kazdej popis ho musi zakonite zredukovat - takze jak zacnes popisovat TAO uz vlastne mluvis o necem jinem - jen o nejaky jeho casti, nebo vlastnosti...

    podle me ta veta rika ze o TAO lze mluvit jen v naznacich kterejm porozumi zase jen ti co maji primou zkusenost...

    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK: Já teď na Sterna nějak nemám čas:-) Momentálně čtu takový věci jako Poruchy osobnosti, Psychopatologie, Kognitivní psychologie, Psychodiagnostika, Psychologický vývoj dítěte a tak:-) A Stern je pro mne spíš zábavné čtivo na dobrou noc, nijak extra objevné - pokud by se myslím kdokoli z nás rozhodl přijmout to jeho echt hardcore psychoanalytické vidění světa a aplikovat ho na jakékoli společenské téma, které ho napadne, tak to vymyslí taky - ale nedá se mu upřít dávka literárního talentu. Hmmm, koukám že se ze mne stává správně arogantní intelektuál, ještě chvílui a třeba budu psát taky podobný pohádky na dobrou noc v Jungovo duchu:-))) Kdysi jsem měl období, kdy jsem viděl archetypy snad ve všem. Bylo to hrozný. Fakt. :-)

    BTW. teď jsem narazil na podle mne nejlepší překlad do češtiny slova TAO -> TAJ (jako od slova tajemství:-)

    První věta Tao te tingu mi pak příjde tak nějak nejsrozumitelnější. Hrubý překlad:

    Tajemství, které se dá popsat slovy (vyzradí se), přestává být tajemstvím.

    TAky myšlenka že všechny věci co na světě jsou mají společný počátek, který je ovšem tajemstvím, mi přišlo kouzelný. No, ale dost již mé solipsistické (jsem se naučil nové slovo, kterým machruji na nezletilé pubescentky, heč:-) sentimentality...
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: dik. a kdyz uz jsem te takhle vyprovokoval ;) - cets neco zajimaveho v posledni dobe? napr tretiho sterna?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK: No, Paracelsica nemá smysl, pokud nemáš Junga v malíku. A taky pokud nemáš načteno alespoň trochu esotrické literatůry (tím nemyslím připitomnělý new age bo wicca). Možná by stále si přečíst něco od Karpenka.

    Grál je fajn, dalo by se říct, že je to typické aplikování Jungových teorií na Grálový cyklus, taková jedna z možných interpretací. Za přečtení to myslím stojí, přijde mi, že je to takový Jung v praxi:-)))
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: ...:) a co, dobry?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK: četli:-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    cool, chlapik tam ma kompletni Tavistocke prednasky: http://jung.sneznik.cz/knihy014.htm

    btw necetli jste nekdo Paracelsica? http://jung.sneznik.cz/knihy011.htm
    nebo Emma Jungová, Marie–Louise Von Franz - Legenda o grálu http://jung.sneznik.cz/knihy024.htm
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Tavistocke prednasky

    A nyní čtvrtá funkce. Vnímání nám říká, že něco je. Myšlení nám říká, co ta věc je, cítění nám říká, co je nás hodno. Tak co by tady ještě mohlo být? Člověk by se domníval, že má komplexní obraz světa, když ví, že něco je, co to je a čeho je to hodno. Ale je zde ještě jiná kategorie, a tou je čas. Věci mají minulost a mají budoucnost. Odněkud přicházejí, někam jdou a nemůžete vědět kam jdou, ale máte to, čemu Američané říkají "hunch", tušení. Například jste-li obchodník s uměleckými předměty nebo starým nábytkem, dostanete tušení, že určitý objekt je od velmi dobrého mistra z roku 1720, máte tušení, že je to dobrá práce. Anebo nevíte, co budou akcie dělat za chvíli, ale máte tušení, že stoupnou. To je to, čemu se říká intuice, jakýsi druh věštění, druh zázračné schopnosti. Například nevíte, že váš pacient má něco na mysli, něco velmi trapného, ale "napadne vás to", máte "určitý pocit", jak my říkáme, protože běžný jazyk není dosud natolik vyvinut, abychom měli patřičně definované výrazy. Ale slovo intuice se stává víc a více součástí anglického jazyka a jste velmi šťastni, protože v jiných jazycích toto slovo neexistuje. Němci nemohou dokonce jazykově rozlišit vnímání a cítění (v angl. originále: sensation and feeling, v něm. verzi: Empfinden und Fiihlen; pozn. př.). Ve francouzštině je to rozdílné: mluvíte-li francouzsky, nemůžete dosti dobře říci, že máte určitý "sentiment dans l'estomac", řeknete "sensation"; v angličtině máte též odlišná slova pro vnímání (sensation) a cítění (feeling). Ale můžete lehce zaměnit cítěni a intuici. Proto rozlišení, které zde dělám, je téměř umělé, ačkoli z praktických důvodů je nejdůležitější, abychom takové rozlišení ve vědeckém jazyce dělali. Musíme definovat, co míníme, když užíváme určité termíny, jinak hovoříme nesrozumitelným jazykem a v psychologii je to vždy neštěstí. Když člověk v běžné konverzaci řekne cítění, myslí možná něco docela jiného, než někdo jiný, kdo také mluví o cítění. Existuje řada psychologů, kteří užívají slova cítěni a definují ho jako druh zmrzačené myšlenky. "Cit není nic než nehotová myšlenka" - to je definice jednoho dobře známého psychologa. Ale cítění je něco opravdového, něco reálného, je to funkce, a proto pro ně máme slovo. Instinktivní přírodní mysl najde vždy slova, která označují věci, jež opravdu existují. Jen psychologové vynalézají slova pro věci, které neexistují.

    Poslední definovaná funkce -intuice- se zdá být velmi tajemná a víte, že já - jak říkají lidé - jsem "velmi mystický". Toto je tedy jedna část mé mystiky! Intuice je funkce, kterou vidíte za rohy, což ve skutečnosti nemůžete udělat, ale ona to udělá za vás a vy jí důvěřujete. Je to funkce, kterou normálně nepoužíváte, jestliže žijete pravidelným životem uprostřed čtyřech stěn a děláte obvyklou rutinní práci. Ale když jste na burze Tomtéž, definice 35. nebo ve střední Africe, budete používat svá tušení jako cokoli jiného. Nemůžete například vypočítat, zda-li - když zahnete v buší za roh - potkáte nosorožce nebo tygra, ale dostanete tušení, a to vám možná zachrání život. Takže vidíte, že lidé, kteří žijí vystaveni přírodním podmínkám, užívají hodně intuice a lidé, kteří něco riskují v neznámé oblasti, kteří jsou určitým druhem pionýrů, budou užívat intuici. Budou ji používat vynálezci a soudcové rovněž. Kdykoliv máte co činit se zvláštními podmínkami, kde nemáte žádné ustálené hodnoty nebo dané pojmy, budete závislí na schopnosti intuice.

    http://jung.sneznik.cz/tavistock_01.htm

    google je kamos
    LOOK
    LOOK --- ---
    EVAD: ne, jen zaslechnuto na blize neurcenem miste v blize neurcenem case :)

    a prislo mi to obohacujici. ta posloupnost, a pak ze jedine intuice ma presah do budoucnosti..
    EVAD
    EVAD --- ---
    LOOK: to je z nejakej prirucky? :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    psychologicke funkce:
    vnimani nam rekne, ze neco je
    citeni nam rekne, jakou to ma hodnotu
    mysleni nam rekne, co to je
    intuice nam rekne, jak se to bude vyvijet v case
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    Nevíte někdo něco o vydání Jungovy Červené knihy?
    KASTA
    KASTA --- ---
    KOMATSU: diky za objasneni... preci jen sem rad ze to Jung nepsal...:-)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KOMATSU: jsem si to myslel, ale neměl jsem zdroje k porovnání:-)
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    SPIELMANN: Daná citace pochází uz knihy Svatá krev a Svatý grál od autorů Michaela Baigenta, Richarda Leigha a Henryho Lincolna, ze které čerpal Dan Brown při práci na své knize Šifra mistra Leonarda; jedná se o závěrečnou pasáž. Jung s tím asi nemá nic společného.
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: hustyyyy..:-)

    ale mozny to je, kazdej si na necem ulitne (rikal to i sam Jung:)... nemel sem silu to cist cely podrobne, pro me sou to proste "blaboly", ale docela to sedi na to cim se zabyval.... chtelo by to videt ten original ze sebranejch svazku... zarazi me tam to mnozny cislo... "my jsme badali" trochu to na me pusobi jako vytrzeny z nejakyho sirsiho kontextu...
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    BRANA: celá kniha asi ne, alespoň jsem jí nikde nenašel.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam