Zkusím napsat dvě své příhody z posledního půl roku, které si myslím, že by se jungovskými synchronicitami nazvat mohly (???):
1. V létě se mi na dovolené stalo pár nepříjemných zážitků, vlastně hloupostí, o kterých si racionálně říkám, jak jsou bezvýznamné a že se jimi úplně zbytečně zabývám, ale nějak vnitřně mně vadily a zůstaly tam. No a když jsem šel poprvé po dovolené do knihkupectví, narazil jsem tam na knihu vydanou jako sborník k Halíkovým 60. naroz. a otevřel to zrovna na příspěvku od A. Grüna, kde rozebírá právě to, jak i jeho stále mohou rozhodit i různé „hlouposti“, že bývá „přecitlivělý“ a pak velmi zajímavě popisuje jak takové věci „předává Bohu“ a vyrovnává se s nimi. Vlastně je dokonce využívá. Neříkám, že bych si to přečetl a byl „vyléčen“, ale docela mi to opravdu pomohlo.
2. Nedávno nám bylo ukradeno auto a byl jsem z toho spolu s celou rodinou dost přešlej. Jak by také ne. Za pár dní jsem se dostal k tomu, že jsem slyšel úryvek četby v radiu, kde hlavnímu hrdinovi ukradl zloděj de facto celý majetek a on se hroutil, ale posléze se s tím velmi optimisticky srovnal. Bylo to poměrně prosté, ale ten pocit, který to ve mně vyvolalo byl velmi pozitivní. Zase neříkám, že jsem pak nad autem už jen mávl rukou…ale opět mi to pomohlo.
Toto by dle mého názoru mohlo být synchronistické působení dle C.G.J.
Nakonec se ale musím přiznat, že jsem velice skeptický k jinému než subjektivnímu výkladu těch událostí, že snad nás těmi konkrétními situacemi něco někam takto záměrně posouvá apod. Ovšem subjektivní dojem není nijak málo – on má nakonec pro mne jedině cenu.
Myslím, že člověk v určitém stavu mysli je prostě nějak naladěn a zapůsobí na něj silně a VÝZNAMNĚ něco, čeho by si jindy sotva všiml. Po své dovolené jsem toho četl patrně víc, než jsem vešel do toho knihkupectví a tam si to dobře pamatuji právě pro ten dopad. Ta druhá událost je podobná – na vnitřně rozjitřeného nad ztrátou na mne zapůsobila slova, která bych jindy sotva vnímal. Pořád se nám děje plno věcí a plno vjemů na nás působí. Je tak logické, že to občas do sebe zaklapne a hle: děje se mi něco mimořádného. Je to docela pravděpodobné.