• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

    Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

    83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    OTZ:
    LOOK:

    Nevím, jestli už není malinko pozdě, ale Váš spor my fakticky přihrál ve chvíli, kdy jsem potřebovala. Jen bych se ráda vyjádřila k tomu, že ve vědě (zlváště pak psychologii) odjakživa existují diskurzy dva. Přírodovědecký a duchovědný. A oba mají své místo v dějinách... Nedá se říci, že jeden či druhý je ten jediný správný. Já, stejně jako další lidé hledají cestu tam, kde cítí srdcem (podle svého zaměření), že by mohla být pravda. No a vlastně... a proč se nepokusit oba systémy sblížit? Splynout nikdy nesplynou, ale hledat podobnosti a pracovat na propojení (rozumějte jejich vzájemné doplňování se nazvájem), by bylo jen ku prospěchu... Ostatně, to je to, o co se Jung léta pokoušel (a za co si jej mimo jiné vážím)...

    Jak to vidíte Vy? Myslíte, že by to šlo?
    LOOK
    LOOK --- ---
    OTZ: pokud svet nejak objektivne je a chova se, veskere lidske snahy ho uchopit jsou pouze jeho interpretaci, tedy vymyslene, tedy podminene nastrojem, ktery je na zacatku toho uchopovani, tedy psychikou.
    KASTA: ovsem v tomto modelu se predpoklada existence psychiky, coz je take nejaka interpretace sveta:)
    OTZ
    OTZ --- ---
    KASTA: dobre, pozorovani a uvazovani je psychicka zalezitost. Ale vysledky toho pozorovani , ty objevy (napr. fyz. zakony, bunky, DNA, chem. vzorce)? To si clovek asi nevymyslel :)) No nic konec OT
    KASTA
    KASTA --- ---
    OTZ: to byla predevsim takova (mozna zbytecna) subjektivni vsuvka na tema jak si vybiram z mnoha tech ruznejch konstruktu ty uzitecny pro muj vlastni zivot...:-)

    ale jestli narazis na to co jsem napsal:

    -----
    "a cela veda (a vubec vsechny mentalni konstrukce) je vytvorena nasi psyche, ktera funguje urcitym zpusobem, ktery nutne celou vedu determinuje....:-))))"
    -----

    tak za tim si stojim - porad jsou vsechny ty teorie, metodologie vyzkumu a zpusob pozorovani i v exaktnich vedach produktem nasi psychiky a tim jsou determinovany - proste poznavame a uvazujeme urcitym zpusobem, protoze jsme tak nastaveny...

    ale to uz sem asi ani nepatri....
    OTZ
    OTZ --- ---
    KASTA: no clovece nevim ti..na psychlogii, filozofii, nabozenstvi a podobny absraktni vedy by se tenhle tvuj vyrok dal aplikovat celkem uspesne. Ale u matematiky, fyziky, astrologie, biologie, chemie atd. bych si dovolil teda velice nesouhlasit. To jenom abys daval pozor, cemu rikas "veda" :)
    ORLOCK
    ORLOCK --- ---
    LOOK: paráda!
    HUSOKACHNA
    HUSOKACHNA --- ---
    LOOK: diky moc!
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: hele to byl popis myho SUBJEKTIVNIHO filtru, kterak si ja pro sebe vybiram, co si ze vsech "konstruktu" vzit - proste podle toho co si sam overim. Spoustu jinejch (esoterickejch) teorii jsem si pro sebe vyradil presne z tech duvodu jak jsem napsal... byly mi prezentovany s ruzne velkym stupnem sebevedomi a sebepresvedceni a zaslepenosti od myho okoli, coz je asi vyznam ty vety.

    P.S. Je mozny ze KASTA je hluchej ci barvoslepej a ze jednou potka nekoho, kdo mu ukaze uplne novou fungujici konstrukci, ktera mu zmeni zivot... ale zatim se to nestalo (krome tech drive zminenych) a ze uz toho KASTA videl a slysel fakt hodne...:-))))

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KASTA: mne hlava nebere tady toto "esoterickych teorii je dle me jen sebeklam tech bytosti, co je rozsirujou (bez ohledu na to jak pevne jsou o tom ony samy presvedcene...".

    To si tam doplnujes nejak jako pro jistotu, e.g. KASTovi to nefunguje, neni mozny aby KASTA byl hluchej ci barvoslepej, takze to musi byt sebeklam tech bytosti...

    pripadne nejak rozved ;)
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: samozrejme... prece se sam nebudu ridit necim co funguje nekomu jinymu a me ne.... :-)
    ACKO
    ACKO --- ---
    YMLADRIS: Nikolivěk, arbitrem jsou úředníci, konkrétně u nás ve ČR Rada pro výzkum, experimentální vývoj a inovace. Ta říká, které discipliny se mají podporovat jako užitečné a které je třeba pěstovat jen jako koníček zádumčivých individuí.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KASTA: cili arbitrem toho, zda je nejaka nauka/teorie uzitecna je to, zda to funguje id KASTA?
    KASTA
    KASTA --- ---
    ARGANNAH: a cela veda (a vubec vsechny mentalni konstrukce) je vytvorena nasi psyche, ktera funguje urcitym zpusobem, ktery nutne celou vedu determinuje....:-))))

    ja za sebe pouzitelnost tech konstrukci posuzuju ciste z pohledu funkcnosti pro me - Jung mi "funguje" tj, co rika mi dava smysl, mam to potvrzeny vlastnim pozorovanim a pomaha mi to vyznat se sam v sobe, buddhismus mi funguje, opet se s tim muzu ztotoznit na zaklade vlastniho psychologickyho vhledu a dava mi smysl pro zivot, zapadni veda mi taky funguje, coz vidim vsude kolem sebe, zatimco spousta dalsich "esoterickych teorii je dle me jen sebeklam tech bytosti, co je rozsirujou (bez ohledu na to jak pevne jsou o tom ony samy presvedcene...:)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SCHWEPZ: Samozřejmě, a máš naprostou pravdu. :) Ona vůbec celá věda je v podstatě forma velmi diverzifikované mudrcké a esoterické tradice zasazená do kontextu náboženství jménem sekularita.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ARGANNAH: z "západního" pohledu třeba není (...princip falsifikace a podobná kritéria) - ale Daljláma tvrdí, že dhamma JE věda, věda o mysli, věda o emocích (mají je v kategoriích, všech těch stovek stavů mysli ap.) - a je pravda, že jak třeba disputuje tady - http://www.pknihy.cz/knihy/001268/Destruktivni-emoce-Rozhovory-vedcu-s-Dalajlamou.html - tak mi přijde, že racionální jádro tam je. Podobně i Fritjof Capra a podobní docela efektivně "propojují" (synergie, eklekticismus) empirickou západní vědeckou disciplínu a různé rozpracované tzv. esoterické systémy. Protože - dyžtak mě pouč, jsi odborník - "esoterické", je "skryté" - tedy poznání dřívě dostupné jen "elitě", minoritě, ať už v klášteře, nebo v jeskyni :) Dneska je většina těchto "učení", tradic, rozlyta do světa, lidé integrují, propojují. Ergo: i JUng integroval, vždyť pátral po gnostických spisech ap. -- nasával a integroval :) nemůžeš říci - i když ať si ve Volím brodě píšou do nějakého vademeccum co chtějí - že Jung není věda, ale esoterie. Je to oboje, stejně jako nic - ty dvě slova jsou jen nálepky s proměným obsahem, konotacemi. Snad mi rozumíš, nechci rýpat a slovíčkařit.
    NYA
    NYA --- ---
    ARGANNAH: na tenhle problém psychologie naráží od té doby, co je psychologií.. my to tady určitě nevymyslíme ..

    jasně, koncept animy/anima je pokus o popsání něčeho, co nemá jasnou podobu, ale pokud to chceš popsat, musíš tomu dát nějaký řád.. ale nazývat to konstruktem je imo škoda, v nevědomí se ukrývají dost konkrétní "jevy" (procesy, funkce), které jsou při bližším zkoumání stejně reálné, jako jevy vnější .. chyba je imo jenom v tom, pokládat tyto jevy za věci, které patří do vnějšího světa, snažit se na ně aplikovat "vnější" pravidla

    nicméně, věci vnějšího prostředí dostávají svůj objektivní kontext až po odsouhlasení svého významu větším množstvím lidí .. stejně tak procesy vnitřní, tudíž subjektivní může podobně sdílet větší množství jedinců ..
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    NYA: Buddhismus taky "funguje", ale proto to ještě není věda.
    NYA
    NYA --- ---
    ARGANNAH: o tom celou dobu nepochybuju, sorry za provokaci:)

    co přijímá celá vědecká komunita, která se skoro na sto let zasekla na freudiánství, mě nezajímá .. zajímá mě co funguje
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    NYA: Z toho, co jsem ti psala, celkem jasně vyplývá, že -já-osobně- si myslím, že psychoanalýza věda je.

    Ale že by byla jakožto věda automaticky přijímaná celou vědeckou komunitou, to se zase říci nedá. Ergo Jung možná není spisovatel sci-fi ani fantasy, ale podle některých renomovaných religionistů se zas tak moc neliší například od takové madam Blavatské.
    NYA
    NYA --- ---
    ARGANNAH: který psychologický směr tedy považuješ za vědecký? behaviorismus?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    NYA: Ne. Že jungovská psychoanalýza je ve skutečnosti za vědu převlečená moderní esoterická tradice.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam