ARGANNAH: z "západního" pohledu třeba není (...princip falsifikace a podobná kritéria) - ale Daljláma tvrdí, že dhamma JE věda, věda o mysli, věda o emocích (mají je v kategoriích, všech těch stovek stavů mysli ap.) - a je pravda, že jak třeba disputuje tady -
http://www.pknihy.cz/knihy/001268/Destruktivni-emoce-Rozhovory-vedcu-s-Dalajlamou.html - tak mi přijde, že racionální jádro tam je. Podobně i Fritjof Capra a podobní docela efektivně "propojují" (synergie, eklekticismus) empirickou západní vědeckou disciplínu a různé rozpracované tzv. esoterické systémy. Protože - dyžtak mě pouč, jsi odborník - "esoterické", je "skryté" - tedy poznání dřívě dostupné jen "elitě", minoritě, ať už v klášteře, nebo v jeskyni :) Dneska je většina těchto "učení", tradic, rozlyta do světa, lidé integrují, propojují. Ergo: i JUng integroval, vždyť pátral po gnostických spisech ap. -- nasával a integroval :) nemůžeš říci - i když ať si ve Volím brodě píšou do nějakého vademeccum co chtějí - že Jung není věda, ale esoterie. Je to oboje, stejně jako nic - ty dvě slova jsou jen nálepky s proměným obsahem, konotacemi. Snad mi rozumíš, nechci rýpat a slovíčkařit.