• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Druhá část
    Grafologie a Psychologie: C. G. Jung: Červená kniha. Liber secundus.
    http://ografologii.blogspot.com/2011/01/c-g-jung-cervena-kniha-liber-secundus.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Život nevychází z věcí, nýbrž z nás. Všechno, co se děje mimo nás, už bylo." (C.G.Jung)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, ten film je hodně přísný. Přiznám se, že jsem měl co dělat, abych ho dokoukal. A při odchodu z kina jsem opravdu nebyl v dobrém rozmaru..
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    hodně o tom, co se v němcích dělo před 1.sv. válkou pojednává kultovní film Bílá stuha - už před válkou v nich bobtnal protestantský sadismus a krutá, bezcitná výchova vůči dětem - právě tato generace dětí pak "spustila" 2. světovou.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ALBERTO: super, už se těším :) je to přeci jen pohodlnější než to louskat z angličtiny....

    jinak já se tý jeho vizi z r 1913 a ani tý "psychóze" vůbec nedivím, mě stačí vidět naše současný politiky a to je jen soubor relativně neškodných frustrací, komplexů a psychóz - to, co se muselo dít před první světovou, obzvlášť v německy mluvících zemích, to musel být nářez, jako že se celej národ kolem najednou zbláznil...
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    ano je tam hodně moc textu. toto jsou zatím citáty jen z první třetiny knihy. vypisuji nyní druhou část, kde je např. jeho rozhovor s ďáblem.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ALBERTO: tyjo to je mnohem zajímavější než jsem čekal!!! Já myslel, že jsou tam "jen" obrázky, což mi tolik neříkalo, ale tohle je hodně dobrý.... je tam hodně textu? Budu si jí muset aspoň půjčit od kámoše...
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    pár citátů z Červené knihy
    Grafologie a Psychologie: C. G. Jung: Červená kniha. Liber primus.
    http://ografologii.blogspot.com/2011/01/c-g-jung-cervena-kniha-liber-primus.html
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    BAGHICEK: Baghi, dostala jsem ji :o), takže zatím pročítala jen zběžně. Ale myslím, že mám doma skvost a zároveň podnětný materiál na mnoho dalších let. Do soustředěné četby se pustím, až se budu cítit naprosto vyrovnaná.

    A jinak, souhlasím s Darjeelem, že terapii tvoří především terapeut. Sama se chci jungiánství ve své praxi jednou věnovat a chci ke klientům přistupovat lidsky a také se inspirovat i jinými zdroji. Takto paušálně kategorizovat nelze.

    Kasta má vynikající postřeh. Opravdu je to tak. Lidé kteří hledají to, co jim skutečně sedí, musí střídat. U nás to zatím není běžné. Jde o velmi citlivou práci s intimním životem člověka, měl by tedy navštěvovat někoho, komu důvěřuje, kdo je mu sympatický, kdo mu sedne :o).
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    johny 115: prd na to a prodej mi ji:) stejne je to pouze dukaz toho, ze byl blazen a vydat tohle za zivota, tak si kompletene a nenavratne znici pracne budovanou karieru objektivniho vedce;) me to desne zajima, jako pohled do jeho vlastni psychopatlogicke kazuistiky(to je vpravde nedocenitelne;)... jo kdyby to tak mohlo byt s freudovym komentarem;))
    KASTA
    KASTA --- ---
    BAGHICEK: rozhodně neposuzuj školu podle jednoho terapeuta - každýmu sedne něco jinýho, jak terapeut jako člověk, tak psychol. směr. Nedávno mi říkal kámoš že třeba v USA v průměru klient vyzkouší 5-6 terapeutů než najde toho, kterej mu "sedne", tam jsou v tomto přeci jen dál :)
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    DARJEEL: jaky typ cloveka podle Tebe ma byt, aby mu sedlo jungianstvi? Ja bych treba rekla, ze by mel byt masochista ;-). Ale zpatky k symbolum, nejvic mam ted s jungianstvim diky terapii spojeny symbol - prasata, kterym se dava umely sladidlo pro zvyseni chuti k jidlu. Ale velmi rada se dozvim, ze jsem narazila jenom na nevhodnou osobnost terapeutky ;-)

    Stastny Novy Rok!
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    DARJEEL: nemyslim ze obskurni, spis zamlzovaci :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BAGHICEK: ne-ne :) Jen bacha na to, že terapii tvoří mnohem víc terapeut a jeho osobnost a teprve minoritně jeho styl a "škola", ze které vychází... A taky Ti nějaká práce se symbolama nemusí sednou, ono to jungiánství je hodně takové obskurní a rozložité, imho jen tak někomu nesedne :)
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    NICO_PSYCHE: cetla jsi tu knihu? :-) Ja jsem treba ted dost skepticka stran prognoz, ze by mel Jung a jeho dilo zustat neprekonatelne. Coz mam asi z urciteho zklamani jungianskou terapii, kde mi prislo, ze chybi skutecna lidska blizkost a tak se hodne nahrazuje utrpnosti bez skutecneho zajmu a soucitu. Ja jako uznavam, ze symboly maji velkou moc, uznavam, ze se jich lidi boji, prostor pro manipulace a dezinterpretace je to velky. Ikdyz i to by mohlo byt duvodem, aby zustal Jung neprekonatelnym :-)) (nemam v tom zmatek, ze ne? :-) )
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ORLOCK: ano jsem, jako rýpání nepůsobil.
    ORLOCK
    ORLOCK --- ---
    DARJEEL: Si si istý, že to bolo so mnou?
    Ten môj príspevok rozhodne nemal pôsobiť ako rípanie, skôr mi ten tvoj prišiel trocha príliš adoračný.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Jinak ale proč sem sem šel...

    Docela mě upoutal potenciál jungiánské (respektive teda archetypové) psychologie pro antropologii a vůbec práci s ne-západními etniky, i třeba většími a existujícími. Jungiánská archetypová psychologie se totiž dá docela zajímavě použít jako takový metarámec (reframe) pro náboženské systémy i zkušenosti a v podstatě adaptovat kulturně-náboženské představy dané lokality.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ORLOCK: ježíš, to už sme řešili i face-to-face... takže zpřesním deskripci.. první psycholog, který o tom potom podal podrobnou kazuistiku.
    ORLOCK
    ORLOCK --- ---
    DARJEEL: ako vieš, že bol prvý?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam