• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: Tak přechod z psychoporadenského auditoria:-)

Případ s tou sestrou si už moc nepamatuji, zkusim to najít a když tak sem přepsat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kurnik kdysi jsem neco takoveho cetla... vzdycky tam bylo o jejich mladi a pak vysvetleni toho, proc tim padem vynalezli zrovna takovou terapii, kterou vynalezli. adler ze furt bojoval o sourozeneckou pozici ci co... ale bohuzel si zaboha nevzpomenu, jak se to jmenovalo. imho zkus v nejakem vice navstivenem klubu o psychologii.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    prosim o pomoc:
    doporucili byste nejakou obsahlou knihu, kde by byli vyznacni psychologove, a vzdycky jejich zivot/dilo, ale nejak vic podrobne...
    Diky moc dyztak.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    trochu zkromnejsi prispevek: synchronicita - neprijde mi to jako nejake zjeveni, nebo jako nadpřirozeno, nebo nedej boze duchovno, uf, ale jako proste nejaky jev, se kterym cely novovek nepocita. Do junga byly vsechny deje kauzalni a hotovo.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kasta: tak to nevim. Pripada mi, ze 'mezi radky' lze u spousty autoru vycist spoustu veci ;-). Musel bys upresnit, co mas na mysli.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    r_u: mam podobne zavery z psychedelik. ze kdyz intoxikaci urcitou latkou se tak razantne meni psychicke pochody, ma telo ("molekuly", "neurony") (i strizlive) na psychiku tak zasadni vliv, ze v soucasnem momente nepotrebuju k jejimu vysvetleni zadne 'nadprirozeno'. Ale zaroven, ze to, ze neco vnimas/prozivas muze naopak byt produkt tve psychiky, nikoliv 'realita'. (Pripad se synovcem.)

Nicmene, at uz existuje nebo neexistuje 'nadprirozeno', lze se bavit o strukturach, ktere Jung popisuje. ty jsou na tom nezavisle.
    KASTA
    KASTA --- ---
    Chci říct: Jung úžasně popsal strukturu "duše" člověka - tedy vědomí a nevědomí atd. I já si myslím, že dost předběhl dobu, jak tu někdo napsal. A v rámci všech těchhle věcí se (podle mě) držel maximálně vědeckého a střízlivého přístupu. Ale pak se v jeho díle dají vysledovat náznaky toho, že mu nedával spát určitej "mystickej" rozměr toho, co objevil. Jasně, že se o tom příliš nerozepisoval, už takhle má mezi spoustou lidí nálepku "mystik" nebo "ezoterik". Jde o takovou tu mlhavou oblast kde se střetává "psýché" a "hmota". Na jedné straně jevy jako synchronicita a na straně druhé ten průnik archetypů a čehosi, z čeho vycházejí. Píšu to dost neurčitě, i on se o tom rozepisoval dost mlhavě, nedělal žádné jednoznačné závěry (narozdíl od spousty "psychotroniků" dešní doby, kteří mají v telepatii, telekinezi a podobných věcech naprosto jasno:-))), jen náznaky, co by mohlo být. No a do toho druhý "brouk nasazený do hlavy", kvantová fyzika, jako poměrně nová věda v té době, která boří hranice mezi hmotou, energií a informací a ukazuje nám lidem jak málo toho víme.... Rád bych o tomto diskutoval podrobněji, ale nevím, jestli to tady někoho zajímá, jestli se nad tímhle někdo zamýšlel, nebo má nějaké osobní zkušenosti.....
    KASTA
    KASTA --- ---
    Ahoj. Trochu změním téma diskuse, doufám, že se někdo přidá: Mě na Jungovi fascinujou právě ty přesahy. Jak i takovej člověk, kterej se snažil držet se maximálně objektivity a "nefantazírovat" jako např. Grof, jak ani on se neubránil po všech svých zkušenostech tomu, aby neviděl tu mystickou "hraniční" oblast vědomí. Mám na mysli jeho články o synchronicitě a pak to, co lze občas číst mezi řádky.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ty si to nevedomi asi predstavujes nejak divne. chce se ti jeste jednou vymezit, proti cemu protestujes?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Uvědomil jsem si, že jsem vlastně četl jednu zajímavou knihu, která se částečně dotýká tématu nevědomí - jmenuje se
    Chybějící okamžik. Jak nevědomí utváří moderní vědu.
    Napsal to Robert Pollack - profesor biologických věd na Kolumbijské univerzitě a v minulosti spolupracoval v laboratoři s Jamesem Watsonem, spoluobjevitelem DNA.

Nečetl jsem to tehdy moc pozorně, takže se na to podívám se zaměřením na to nevědomí, o kterém jsem pochyboval.
    BOXY
    BOXY --- ---
    ... jojo tak to jo, ja ze zacatku nerozumel "archetypalnim postavam", jako jejich definici... uz to chapu..todle uz mi zapada..
    EMBRYO
    EMBRYO --- ---
    ale tohle je prave podstata archetypu jeziskunakrizku ;]
    archetyp je obsahove a formalne nedefinovana zalezitost, umistena v z nevedomi
    teprve kdyz se ho snazis popsat, nabaluje na sebe tvoji kulturne civilizacni zkusenost a bere na sebe takovou ramcovou podobu ...
    co je na nem archetypalniho je jeho podstata princip .. to jak vypada je uz individualni ..
    BOXY
    BOXY --- ---
    A daj se do toho pocitat archetypalni obsahy? protoze, kdyz analyzuju svy sny, tak casto narazim na archetypalni pribeh/obsah, treba klasickej sv. Jiri, kterej porazi draka, jenze ten je situovany jinam a vystupuji jiny postavy, ale ten obsah byva kolikrat dost jasnej...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    no, tak ja jsem asi ten, komu se archetypalni postavy nezdaji. ledaze bych si ty sny s nimi nepamatoval (& nebo nevim, co je to archetypalni :-))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ;-) to je fakt, chybi moznost ne. to asi nemuzu ted dodelat, smazalo by to udelene body, tak sorry
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ad anketa: chybi moznost ne
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    YMLADRIS: to nejsou sny, to je trip :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nova anketa
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    dneska jsem mela samy symbolicky sny ;-) to mam z toho jak se tady snazim vysvetlit Junga...
    smecka psu kolem domu chce roztrhat cervenou lisku, kamaradka oblecena jako stripterka hraje na obri cizi saxofon, hori telefon a jeho okoli (prohorelo telefonni vede ze spodniho patra - telefon zvoni a na druhe strane je Paul McCourtnety, tak se s nim bavim zda is it on fire ;-))
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    pokud ses intous tak prozivas rozum, halt.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kasta: ja jsem totiz zase alergicka na 'proti-rozumovaci' pohledy, jako ze rozum akorat zamlzuje zazitek atd. imho oboji ma svoje a lze propojovat ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam