• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    TOOM
    TOOM --- ---
    Trochu bych se vrátil k synchronicitě. Nemyslím si, že je v přímém rozporu s principy kauzality. Podle mne jde jen o jiné kauzality ( a jejich důsledky), do kterých bezděky vstupujeme, aniž máme povědomí o toom, jaké děje je předcházely. Nemyslím si, že když vám na ruletě padne 5x za sebou červená a kdesi vykolejí tramvaj č. 5, narodí se vám pět dětí :)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Ještě jsem objevil, některé věci nejsou přímo Jungiánská literatura, přesto si myslím, že s analytickou psychologií dost souvisí:

M.-E. a G. Wollschläger: Symbol v diagnostice a v psychoterapii. Portál, Praha 2002
    A.STEVENS: JUNG. Argo, Praha 1996
    I.RIEDLOVÁ: OBRAZY V TERAPII, UMĚNÍ A NÁBOŽENSTVÍ. Portál, Praha 2002
    J.JACOBI: PSYCHOLOGIE C.G.JUNGA. Psychoanalytické nakladatelství, Praha 1992
    M. HYDEOVÁ, M. Mc GUINNES: JUNG. Portál, Praha 2001 (tohle je špica comics o Jungovi:o)
    J.HILLMAN: DUŠE A SEBEVRAŽDA. Sagittarius, Praha 1997
    J.HILLMAN: SNY A PODSVĚTÍ. Portál, Praha 1999
    H.HOPCKE: PRŮVODCE PO SEBRANÝCH SPISECH C.G.JUNGA. N.T.Janečka,Brno 1994
    D.FONTANA: TAJEMNÝ JAZYK SYMBOLŮ. Paseka, Praha a Litomyšl 1994
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Teda, Krále pannu mám, ale přišlo mi to hrozně blbý:o( Nicméně je fakt, že jsem se do ní koukl jen zběžně a v období, kdy jsem neměl na čtení oddychové literatortury moc čas:-)))

Jednou mi kamarád doporučil Tajemství dvou partnerů od J. Hefernanové - a nedalo se to číst, zvláště když začala popisovat ten krásný čas kdy ženy vládly mužům bo za časů atlantidy bylo všecko fajn:o) Aůůůů...
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    Nemůžu nepřidat Campbell, Joseph, Tisíc tváří hrdiny.
    A zrovna teď slintám nad Král panna, autoři Bly, Woodmanová
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    No vidiš to, a já ji kupodivu nečet:o)

Jinak errata, autorka se jmenuje Jaffé, nikoli Jeffé...

Jen tak mimochodem, nemáte někdo cokoli od H. Leunera?

A druhé mimochodem pro milovníky použití těžké techniky na jemnou psychiku:oD http://www.mujweb.cz/zabava/lycaeumCZ/lsd.htm
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SPIELMANN: což je mimochodem výborná kniha.. IMO hlavně pro ty, co s Jungem začínají.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Jo a ještě jsem zapomněl na Anielu Jeffé - Vzpomínky, sny, myšlenky C. G. Junga; Přízraky a zjevení
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK::-) Tohle je seznam věcí, co mám doma (krom asi tří knížek, ale o těch vím, že vyšly):

C.G.Jung - Výbor z díla I - VII; Aion; Mandaly. Obrazy z nevědomí; Analytická psychologie (tavistocké přednášky); Člověk a duše; Duše moderního člověka; Paracelsica; Sto dopisů; Předmluva k I-tingu ( http://www.honzaplsek.cz/i-ting/jung01.html ); Tajemno na obzoru;

Jung, Wilhelm - Tajemství zlatého květu

Jung, Kerényi - Věda o mytologii

E. Jung, M.L. von Franz - Legenda o grálu

M.L. von Franz - Věštění a synchronicita; Mýtus a psychologie; Psychologický výklad pohádek

V. Kast - Dynamika symbolů; Nebuďte obětí; Otcové - dcery, matky - synové; Imaginace jako prostor setkání s nevědomím

Paul Schmidt, Ang Lee Seifert, Theodor Seifert - Aktivní imaginace

Daryl Sharp - Slovník základních pojmů psychologie C. G. Junga

Hans Dieckmann - Sny jako řeč duše

James A. Hall - Jungiánský výklad snů
    KASTA
    KASTA --- ---
    k ty nedavny diskusi o kineziologii...ted jsem cetl na auditku "alternativni leceni" nebo tak nejak prispevek od lu_exe a nabizela tem kdo maji zajem s tim pracovat vsechno mozny.... kdyz nenajdete to auditko (sorry ale ma dlouhy nazev, nepamatuju si ho) zkuste to ID to sedi urcite....
    LOOK
    LOOK --- ---
    myslim, ze by bylo fajn mit na home vsechny u nas vysly knihy Jungovy a jungianu. kdo se toho ujme? :)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Kupodivu až teď jsem narazil na vynikající knihu: http://www.kosmas.cz/knihy/118293/Dynamika-symbolu/ - doporučuji:-)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    OT:
    Starý vtip ale docela dobrý:
    „Láska je disociace psýché spjatá s projikcí nevědomých obsahů obrazu syzygického archetypu anima či animy, kde ve vědomí vázaném na jáský komplex je vyvoláván pocit, že šukat je boží."
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    K tomu, abyste se v diskuzi dostali dál vám chybí několik pojmů:-)

Komplex, přenos/protipřenos (projikce), Selbst (Bytostné Já), libido, inflace já. Zkuste si o nich něco načíst, fakt to pomůže:-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    VELDRANE: ja se primarne nebavim o individuaci (o ktere mam zatim jen povsechne znalosti), moje 1.reakce byla na:
    YMLANDRIS: ehm co tim chces rict - archetyp je archetyp, je nevedomy a nevedomy zustane ;-) - pokud by nastalo to co tu popisujes s tou maminou tak bychom nebyly lidi ale obeti svejch archetypu - proste neco jako roboti a to nejsme ;-)
    (coz se mi ani trochu nepozdava)
    a tys pak do toho zacal tahat individuaci..
    VELDRANE
    VELDRANE --- ---
    LOOK: to ja samozrejme nepopiram jen si myslim ze osobni nevedomi hraje pri individuaci vetsi roli (prece jen kazdy sme jiny - mame jine zazitky, vyrustame v jinem svete, kdezto kolektivni vedomi mame vsichni.). Nicmene ted me napada ze kolektivni nevedomi vystupuje pri individaci hlavne pri hledani korenu sama sebe - proto lidi v urcitym veku zacnou chodit na jogu, prihlasej se k Jehovistum, zacina je zajimat esoterni vedy atd - coz nerikam ze je krok spravnym smerem - o to vsak ani nejde. Ale je to jen muj nazor - rozhodne nejsem zadnej psycholog ani jungian.
    LOOK
    LOOK --- ---
    VELDRANE: a co treba archetypove sny? osobni a kolektivni nevedomi nejsou uplne oddelene. lisi se to od cloveka k cloveku
    viz [ EMBRYO @ Jung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ... ]
    myslim, ze vedet vic o kol.nevedomi se muze hodit i pri individuaci :)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    VELDRANE: :-) Jednoduchou definici individuace napíšu klidně teď. Mě už jde o trochu víc...
    VELDRANE
    VELDRANE --- ---
    SPIELMAN: mno k te individuaci - zkus si precist neco z jungovy typologie - tusim ze to byl hnedka prvni svazek z vyboru dila tam je process individuace postaven trosku jinak ale srozumitelnejc
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    SPIELMANN: Není co dodat.:-)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    K té individuaci píšu článek. A strašlivě mi to nejde. Tak snad časem, až se mi to všechno v hlavě srovná:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam