• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    STRYX
    STRYX --- ---
    SPIELMANN: Myslis onen hypoteticky materialni svet? ;o))) No, nektere myslenkove konstrukce zni docela legracne.

YMLADRIS:Nejakou terminalni oblibu... ;o)) "pomilovat a zemrit' je spise naplneni vztahu k anime. Nutno dodat, ze je na nem neco nezdrave dekadentniho. Mozna, ze je to ale chyba jenom zdanliva, nebot je v tom zaroven neco bozsky sileneho. U tehlech veci clovek nikdy nevi.

Jinak co se tyce s tou integraci, vzasade souhlasim s hledas stripky bozskeho v sobe a ve vsem okolo, tak uz takovy narez nezazijes, asi, proste jen tim, ze pujdes na audienci. Musis se vic "snazit ten archetyp hledat a rozehrat", ale zase o to je to pravdivejsi. Nicmene si kladu otazku, zda-li tento postoj neni jenom falesnym ocekavanim z pozice lidskeho vnimani 'spravedlnosti/spravnosti'. Tedy, ze ztrata bude kompenzovana odmenou v podobe zatim netusene.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    TO ALL: jste na mne moc rychlí, než stačím odpovědět jsou tu 4 nové příspěvky...

Ech, ve zkratce - nezaměňovat individuaci s individualismem.
    Stažení projekcí je fajn, ale neznamená to, že by se ztratil jejich obsah. Naopak.
    Tím, že dokážu najít vztah sám k sobě dokážu najít vztah i k ostatním lidem.
    Howgh, jdu dom, těším se na zítra:o)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    STRYX: kolektivni nevedomi je. Projevuje se. Působí. Dokonce bych řekl, že je více reálné než onen hypotetický svět o kterém mluvíš ty. (no, přeci jen přidám to slůvko - možná:-)

Je to jak s kvantovou mechanikou. Částice ani mikroskopem nevidíš. Ale jsou...

ALISTAIR: ..stejně jako Pneuma není jen vítr:o) Nicméně, je to moc hezká hra, takřka Animální;o)))))))))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STRYX: ad 'pomilovat a umrit' - tak to teda nevim ;-). to mne nenapada, jak se to da rozvinout v sobe.. ze by jako clovek ziskal novou oblibu v masturbaci, to asi ne ;-).

ale predstavuju si, ze to 'pomilovat a umrit' je vyjadrenim tvoji touhy byt s animou v kontaktu. porad to neni popis toho, v cem je anima animou. jestli teda chapes, jak to myslim.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STRYX: to jsou fakt tezke otazky, co se stane se vztahem, kdyz stahnes ty projekce. ten kdo ma junga prectenyho treba odpovi.

napada mne jeste analogie s bozskym archetypem. pokud bys zil v kulrure, ktera veri na osobni vteleni boha a setkaval se s nim (tvuj faraon/Inka/nekdo), tak by ti tvoje projekce prinasela bezvadne zazitky - ty bidny cerv se setkavas s Bozskym. Verim, ze to byval tezky narez pro ty lidi. Kdyz ty projekce stahnes a rozpustis - hledas stripky bozskeho v sobe a ve vsem okolo, tak uz takovy narez nezazijes, asi, proste jen tim, ze pujdes na audienci. Musis se vic "snazit ten archetyp hledat a rozehrat", ale zase o to je to pravdivejsi... jen takova uvaha.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tak napred ten vtip: ale ja to tak myslim. znam nekolik uspesnych mladych zen, ktere chlapa na nic nepotrebuji nutne a tudiz se jim nechce investovat do vztahu (pecovat o chlapa, uklizet po nem, masirovat jeho ego, prizpusobovat se jeho hracickarstvi nebo nezodpovednosti, trpet pod jeho zarlivosti atd.). protoze tato spolecnost (vzdelavaci a pracovni system) jim umoznil v sobe rozvinout muzske kvality (obranit se, vydelat si na sebe, byt kreativni, ...) takze uz je chlapi proste nefascinuji. pripada mi to podobne jako kdyz rikas, ze kdyz odstranis tu fascinaci - co pak zbude.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    ALISTAIR: Co s Animou - těžko říct:-) Maluj, piš básně, romány, studuj etymologii, nech se inspirovat... já dělám muziku. A čtu věci o psychologii:-)

A pokud vezmeme za svou tezi, že obsahy, které jsou projikovány, jsou projikovány kvůli tomu, že chtějí být uvědoměny, integrovány do "já", být stvořeny skrze "já" tak je to o procesu individuace o kterém Jung psal víc a lépe než já... :o) Jupí já i jů
    STRYX
    STRYX --- ---
    YMLADRIS: Ok, ted bych pominul ty vztahy s jinymi lidmy. Tam docela dobre verim ze se mohou zkvalitnovat, nebot jou oprosteny od ruzne zbytecne priteze. Avsak muze byt potom muzuv vztah k zene jinaci (ted mluvim o te magii lasky) nez jako k cloveku obecne? (priklad muze)

ad anima) Nevim jestli se to da popsat, ale treba jista fascinace muze nabrat az nepekně skutecne podoby typu 'pomilovat a zemrit'.

Vtip je ten, ze to zni jako kdyby ty kamaradky muze nepotrbovaly, nebot ony uz jsou chytre a schopne. :o)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STRYX: vtip jsem nepochopila, rozved ;-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STRYX: verena kastova (ale ona je zenska) to vidi tak, ze individuace je vzdy dvou slozkova - stavas se nezavislejsim, rozvijis svuj potencial ALE ZAROVEN mas stale lepsi vztahy s lidmi. Varuje pred dvema uchylkami - zavrit se nekam do veze a zcela se tam zindividuovat, odriznout se od sveta, anebo naopak se rozpustit v potrebach jinych lidi, rezignovat na individualitu.

takze mozna kdyz se zbavis sve iluzivni animy, dostanes za to opravdovejsi vztahy s zivymi zenami (s jejich zenskymi castmi, ne jako nejak s asexualnimi kamaradkami) PLUS rozvinuti zenskeho potencialu v sobe.
    Cim te fascinuje anima? Jmenuj tri priklady ;-)
    STRYX
    STRYX --- ---
    YMLADRIS: Ehm, no a tedy? Jaky je tedy fakticky dusledek te integrace dle Junga?

Mimochodem.. tohle je vesela veta: na prikladu kamaradek, ktere opravdu k nicemu moc nepotrebuji chlapa - jsou chytre, schopne atd. :oD
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STRYX: no to ja nevim. jsou cele skoly (napr. rodinne konstelace), ktere prave tuhle cestu k samostatnosti (ze v sobe rozvines ruzne veci a nezavisis na vnejsku) povazuji za zasadne spatnou. "muz pak umi varit a tancit a zena vydelavat penize a navzajem se nepotrebuji a to je konec rodiny a rodina je zaklad statu". Ale Jung byl genialni, tak snad to nejak promysleny mel. Integrace veci, ktere zpocatku projikujes ven, je uplnej zaklad jeho psychoterapie, neee? Ale samotne mi to neni jasne. Ja to vidim spis z druhe strany - na prikladu kamaradek, ktere opravdu k nicemu moc nepotrebuji chlapa - jsou chytre, schopne atd.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALISTAIR: jo, asi je to nepopsatelny, prave pro to, ze je to konstelace archetypu, ktera ma byt zaplavujici a neuchopitelna. Jo. Ale mam na mysli, v cem je pro tebe ta anima animou (to co jsi popsal asi muze platit i na setkani s animem, bohem, ci ja nevim jakym dalsim archetypem) - pokud chces v sobe rozvinout to, co zatim zazivas pouze skrze holky, imo musis presneji chytit, co to vlastne je
    STRYX
    STRYX --- ---
    SPIELMANN:Individualismus je lidem vlastní od momentu, kdy si začali uvědomovat "JÁ" To ano, ale klut celozivotni exprese a realizace sebe sama tu je historicky docela kratkou dobu.

Co tvoří lidstvo než člověk Zeptal bych se obracene: co tvori cloveka? Lidskost! Lidskost je spolecna vlastnost vetsiny lidi. Nezalezi na tom, jestli ferda je cholerik nebo jarda kompezuje jakasi traumata bezohlednou jizdou v aute. Vsichni jsou lide a individualni charakter v tom preci nehraje roli, ne?

Jak je tedy definovano kolektivni nevedomi? Protoze koncepce sveta veci o sobe je vzasade kvazimaterialisticka. Nebot svet veci o sobe nejspis nekde je, kdezto kolektivni nevedomi vzasade nikde neni. Jedna se pouze o ideu. Je to tak?
    STRYX
    STRYX --- ---
    ALISTAIR: Take pohled. :o) Nicmene to, ze pri zmenem stavu vedomi nevnimas rozdil mezi pohlavimi jako zasadni, je sice mozna zpusobeno prekonanim onoho dualistniho schematu avsak to nic nerika o tom, kde se toto schema bere. To je jen poznamka na okraj. Svuj pohled legitimuji vagni predstavou, kterou jsem sebral buhvikde a to, ze jedine dve veci, ktere citim jako takove, ze si mohou narokovat jakousi skutecnou dualitu, jsou z pohledu cloveka ve vesmiru pouze muz a zena. Je to ale nejspis nedopatratelna skutecnost.

YMLADRIS: Co ma ale delat clovek snazici se oprostit od te iluze z projekce. (Tedy jakymsi zpusobem integrovat animu). Je takovy muz 'odsouzen' :o) k nepotrebovani vnejsich zen?
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    SPIELMANN: Máš pravdu. Ale logos není jen aktuální slovo vyšlé ze rtů, ale především slovo ustavující řád, řeč ve své plnosti, krájící chaos a pořádající ho v chaos...
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    YMLADRIS: Co mne dostava? Proste chiliasticke silenstvi, revolucni pocit: Odted uz bude cely svet jinak, prislo spaseni, "ona mi ukaze (cestu)", jsem tady a ted bez planu a vzpominek - vratil jsem se "domu", suspenduje se cas (vim, ze existuje, ale nejak se s nim mijim, nejsem "v nem") atd. je toho spousta, ale upozornuju, ze tohle jsou uz dojmy "po reflexi" - predtim je to stejne mimo slova, takze to nedokazu predat.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    ALISTAIR: Ale pomocí dechu vytváříme SLOVO:-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALISTAIR: a jeste ad 'videt animu v sobe': co presne je to, co te tolik dostava, kdyz se ti konsteluje anima v konkretni jine zene?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALISTAIR: No ja jsem to necetla, ale pripada mi, ze i projekce je dobra vec, kdyz se to s ni neprehani.. podle mne muzes videt animu ve sve zene, akorat si toho musis byt vedomy, ... jinak nastavaji problemy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam