• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EDISNParní mašinky
    VACA
    VACA --- ---
    A jestli to nevadí že to tady tapetuju, tak přidám i předchůce, Q1 Celkem pěkný dobový fotky...




    a ještě interiér:)


    ale zdaleka ne tak úspěšnej stroj. Mnoho problémů, prejže kola z osobní lokomotivy problém a ty obrácený písty vzadu u topeniště taky problém.
    VACA
    VACA --- ---
    Mě sem k vám vlastně přivedlo... Já nejsem vlaky kovanej, v povědomí jsem měl akorát takový ty "mainstreamový" mašiny profanovaný, co zná každej. Dílem náhody jsem teď ale narazil na stroje o kerejch jsem neměl tušení, a celkem mě to zaujalo:)

    Třeba tohle: 1944 PRR Q2


    280tun, s tendrem pak 475.. Wiki řiká, že to prej byla největší "neartikulativní" lokomotiva všech dob, a nejvýkonější co se podrobila statický zkoušce: 7,987 hp (5,956 kW)
    26kusů vyrobeno, 1951 všechny vyřazeny.
    Zajímavý mi přijde že to mělo nějakej anti-prokluzovej systém. Celkově to prej byla nejvychytanější duplexová lokomotiva. Ale kdo ví, i když aktivní antiprokluzovej systém....
    Dále prý dokázala utahnout 125 nákladních vozů rychlostí 80km/h (bohužel nemam tušení kolik vážil takovej nákladní vůz, a jestli aždej jinak a nebo je nakládaly všechny na stejnou hmotnost...)
    Ze služby to šlo že diesel byl mnohem levnější na údržbu...



    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    3MZ: Zcela přesně, díky za doplnění.
    VACA
    VACA --- ---
    3MZ: há myslím že je to takhle v pořádku, v podstatě je to to, na co jsem se ptal. Děkji/eme
    3MZ
    3MZ --- ---
    Omlouvám se, správně je to odpověď pro: PISKVOR:
    3MZ
    3MZ --- ---
    VACA: Ano dá se také brzdit přestavením reverzní páky na zpětný chod, ale používalo se to ve výjimečných případech, protože pokud regulátor a šoupátko nebylo pro to uzpůsobeno, mohlo dojít k destrukci. Uměli to hlavně staří "fírové" s citem pro páru. Musí se ve správném poměru nastavit časování šoupátka a množství páry.
    OT: (Elektriky vrací výkon buď rekuperací zpět do troleje a nebo jej maří v odpornících)
    Miloš
    MELOP
    MELOP --- ---
    Counter steaming je docela už extrém - i když jsou situace, kdy se uplatní (ale nejde to všude a u všeho).

    Normálně se i na páře brzdí klasickou vlakovou brzdou, jsou to prakticky bez výjimky variace na toto téma:
    Samočinná tlaková brzda – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Samo%C4%8Dinn%C3%A1_tlakov%C3%A1_brzda
    VACA
    VACA --- ---
    PISKVOR: S tim me teda napadá ještě jedna věc: on tam pak využívá jen přirozenou kompresi teh pístů, (řikám si že ta komprese musí bejt zanedbatelná v porovnání s hnotnostma teh souprav) nebo tam s citem pouští tlak nějak z "druhý strany"

    Možná povidám nesmysly, nemám o tom povědomí..
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    VACA: Tak v zásadě jo, podle konstrukce - v podstatě jako u spalovacích, pokud přenášíš sílu "opačně," z dvojkolí na píst, tak brzdíš "motorem", neboli konáš práci *proti* expanzní fázi.
    VACA
    VACA --- ---
    Tak vám děkuju za osvitu.

    A to bych se teda ještě zeptal když na to přišla řeč. Jaký způsoby brždění má takovej parní vlak k dispozici?
    Je tam taky něco jako "motorová brzda"? Že by třeba ty písty udržovali nějakej tlak aby kladly odpor..
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MELOP: Yup, klasický problém parní trakce v tunelech. Proto je taky londýnská "podzemka" v nejstarších sekcích (Circle Line) vedena spíš v zářezech.
    MELOP
    MELOP --- ---
    PISKVOR: Jenže tam to snad pak už začali řešit elektrikou, mám ten pocit, protože v alpských tunelech šlo i o to, že vlivem použití "kvalitního" uhlí občas pršela ze stropu tunelu pro jistotu rovnou kyselina sírová... sice zředěná, ale...
    MELOP
    MELOP --- ---
    VACA: Dlouhý a pomalý... jestli tam někdo vyloženě "zařval" to netuším, pár otrav z toho prý bylo a když si zkombinuju, že Donner Pass má dlouhé tunely a poměrně jedovatá stoupání, tak mi z toho vychází, že není úplně neideálnější, aby mašina vyjela z tunelu s přiotrávenou posádkou, zejména při jízdě z kopce, kde to v podstatě je permanentně o brzdách (všech možných, co na vlaku jsou), což vyžaduje plnou pozornost, protože zrovna tady je co rozbít, když se to nepovede.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: (jinak lokomotivy jsou standardně stavěny na obousměrný provoz, ale u parních bývá jeden ten "obvyklý.")
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    VACA: Tak nejdelší tunel byl přes půl století ve Švajcu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Gotthardsk%C3%BD_%C5%BEelezni%C4%8Dn%C3%AD_tunel . Jinak obvykle nešlo o smrtelnou otravu (to by v tom tunelu museli nějakou dobu *stát*), ale ani trochu přidušenej fíra není taky žádná sranda, zejména když to má jezdit denně: nemoci z povolání, zhoršená pozornost a tak.
    VACA
    VACA --- ---
    MELOP: Paráda, to jsem netušil, takže tam asi byly nějaký hodně dlouhý tunely? A co se stalo posádkám, jakože třeba i zkapali a vlak jel bez posádky, jo?

    Hele a je možný že jsem viděl něco podobnýho, ale mělo to kotel obráceně (vlastně standartně "ve směru jízdy"), takže asi na tuhá paliva, a stanoviště to pak mělo na obou koncích..
    Jedno mezi tendrem a kotlem, standartně, a druhý pak ve předu ve stejnym stylu jako na tom obrázku od tebe teď...
    MELOP
    MELOP --- ---
    VACA: Byly a bylo jich tolik, že si Southern Pacific nechala udělat speciální lokomotivní řadu "Cab Forward", aby se jí nedusily posádky v četných tunelech v Donnerském průsmyku (Donner Pass).



    Ovšem tyhle byly dělané na kapalná paliva, což umožnilo, aby měly kabinu úplně vepředu. Jinak za ní je nejpíš EMD F7 (ale to tipuju jen na základě popularity tohoto typu) rovněž patřící společnosti Southern Pacific.
    VACA
    VACA --- ---
    MELOP: To jsem nevěděl s tím komínem, že to bylo kvůli splodinám v tunelu.
    Myslel jsem si že to má co dočinění s tou kombinací komponent, parní kotel, turbína, generátory, condensátory, dc motory....

    A při tom množství teh lokomotiv s komínem v předu byly nějaký takový případy?

    Jj co jsem se dozvěděl tak on se ten baldvin works tomu konci parní éfy nedokázal adaptovat, že za sebou už měli jeden krach jsem netušil.
    Ale jinak jsem četl že ve zlatym parnim věku to byl velmy úspěšný a snad jeden z největších, ne-li největší výrobce lokomotiv...
    MELOP
    MELOP --- ---
    VACA: Komín se dával dozadu kvůli snížení rizika, že se posádka lokomotivy při jízdě v tunelu při-/udusí a jinak koukám, že to zadali na stavbu k firmě Baldwin, což byla v ten moment asi nejhorší volba vůbec - ta měla v té době v souvislosti s pomalu končící parní érou tak trochu "krizi identity" (a už měla za sebou tou dobou jeden bankrot, btw.) a jejich první generace dieselů se naprosto nepovedla.
    Což ve finále vedlo k tomu, že od nich kupovala nakonec jen PRR (až výjimky), protože ostatní kupovali zejména lokomotivy EMD.
    A když pak PRR fakticky zkrachovala, Baldwin ji následoval krátce po té... a tentokrát už definitivně.
    VACA
    VACA --- ---
    Počítá se u vás v klubu i tohle? :)


    Parní mašinka to je, ale pára roztáčí turbínu, ta zas 4 generátory každej o výkonu 1,000 kW, a generátory pohánějí 8 trakčních motorů. Maximálka 160... Váha 390 tun, s tendrem pak 607 tun..
    Vyrobeno 47, 48 (3kusy), sešrotováno 1950, inu spotřební zboží:) Prej to nebylo podle jejich představ spávně rentabilní a funkční..
    V době svýho vzniku to byla nejdelší "singl-unit" lokomotiva na světě. 47 metrů, ale to nevim jestli se to bere s tendrem nebo bez...
    Zajímavý je taky uspořádání: Uhlí vepředu v "čumáku" před kabinou, kotel za kabinou směrem dozadu. V zádu v tendru se veze "jen" voda.

    Kabina strojvedoucího:


    Je to tedy pohled dozadu, proti směru jízdy. Prostřední kohout co drží je nejspíš regulace turbíny, na pravo je potom vidět "elektroměr" :)


    Tady jsem ještě narazil na barevnou fotku, což pokládám za zajímavost. Je až překvapivě kvalitní..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam