DIN: Ne Dine, nepsal jsem, že má žena menší úlohu v rodině. To sis tam trošku přimyslel. Ostatně mateřství je pro mě osobně velmi nedoceněné a i obecně celospolečensky zdá se mi, ...a to je předpoklad pro rodinu vůbec! Psal jsem o rozdílných úlohách, které muž s ženou v rodině mají. Záleží pak již jen na domluvě obou partnerů, do jaké míry si tyto role dokáží zaměnit či se v jejich plnění střídat. Každopádně ale péče o dítě na jedné straně a vydělávání peněz na straně druhé je stejně hodnotné.
Ale zpět k dominanci...a zde se obrátím o podporu k vyjádření
LICINDA, totiž že ženy mají rádi ten pocit, že mohou někomu "patřit". Víc než muži si zakládají na bezpečí a jistotě. Proto by mi ani nevadilo, kdyby má žena vydělávala méně peněz a rodina by celkově fungovala spíše na tom, co "donesu domů" já, kdyby se dokázala postarat o to, čemu se lidově říká "rodinný krb"... prostě pohodový domov (atmosféra, jídlo, útulný byt atp.)
Zní to staromilecky, vím, ale tak nějak vnitřně cítím, že by mi tento model vyhovoval. Pokud bych se s ženou dokázal domluvit na něčem takovém s tím, že si v těchto věcech budeme vzájemně pomáhat a podporovat se, domnívám se, že by to takto mohlo a mělo fungovat.
To s tím vydržováním byl opravdu spíše extrémní případ týkající se partnerské disharmonie, ve které by ani něco jako "rodina" vzniknout nemohlo. Takové vztahy mají krátkého trvání popř. jejich účastníci o nějaké budování "něčeho víc" ani zájem nemají. A to "něco víc" je ústřední myšlenkou našeho přísného buditele Zarathuštry ;o)
Thus would I have man and woman: fit for war, the one; fit for maternity,
the other; both, however, fit for dancing with head and legs.
And lost be the day to us in which a measure hath not been danced. And
false be every truth which hath not had laughter along with it!