• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIONietzsche & Schopenhauer - filosofujeme kladivem !
    Mluvim k vam, drazi bezverci, k vam kdoz lamete kridla andelum a hledate cestu, jak prekonati sama sebe ... zde neni trh, ani misto narku ! ... bodnete do vosiho hnizda, zde se filosofuje kladivem !
    WhiteScorpio

    Nastenka: Dilo Shopenhaurovo a Nietzscheho, Vase hodnotne prispevky Anketa: pojetim sveho zivota predstavuji spise ...

    Spratelene kluby:

    Martin Heidegger - bytnost, bytí, čas a nicotnění

    KLASICKÁ FILOSOFIE (od starověku po současnost)=náměty,otázky,debaty=

    ATEISMUS a nevíra v posmrtný život

    Křesťanství -- DEBATA a filosofování.

    SMRT

    rozbalit záhlaví
    KAJ
    KAJ --- ---
    DIN: Já koupil tatovi na Vánoce Ranní červánky a chystám se mu je zabavit, jak dojedu dom :) Užij si to.
    DIN
    DIN --- ---
    Teťka sem zehnal Zrození tragédie, Mimo dobra a zla a chystám se do toho pustiť.:-)
    VLAKODLAK
    VLAKODLAK --- ---
    Chybí ti tam s :)
    DERDIEDAS
    DERDIEDAS --- ---
    nietzche
    KAJ
    KAJ --- ---
    ZIKE: Tak to jsem mile překvapen :o) Asi si to nekoupím, ale čistě z nostalgie si knížku přečtu. Snad to dají do knihovny FF (pokud to tam už není, což bych se ani nedivil). Dík za tip
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    dokonce v uvodu pise, ze to nema byt prisna vedecka publikace, ale spis zamysleni, nad nekterymi osobnostmi. Ja si to koupil vlastne jenom kvuli tomu Marquardovi...(ani jina alternativa v cestine neni), ale jako celek je kvalitni a srozumitelna..
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    KAJ: jo mam, s tim mas pravdu, nekdy je Horyna hard core, ale tohle je kupodivu pro smrtelniky..
    KAJ
    KAJ --- ---
    ZIKE: Bohužel jsem nečetl :o/
    ZIKE: Ohooo, můj milý popravčí pan Horyna opět řádí. Máš to přečtený? Já jsem měl možnost Horynu číst již dříve a s těžkým srdcem musím přiznat, že jsou pro mě jeho texty nečitelné. :o/
    KAJ
    KAJ --- ---
    JACOB: Ufff. :o) Ale jo, byť logika mi nikdy moc nešla, tohle zní logicky. Dík za vysvětlení.
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    Chtel bych jeste upozornit na novou knizku, ktera ted vysla asi pred 8 dny. Vrele ji kazdemu doporucuji, myslim, ze asi jedna z nejlepsich knih, co v posledni nas tuzemsky trh vyprudokoval:

    FILOSOFIE SKEPSE od Brnenskoho profesora Bretislava Horyny ..

    Proc to tady pisu? Je tam prave jedna kapitola venovana prave Nietzschemu! Mimojine tam take venuje asi 50 stran soucasnemu Nemeckemu filosofu Odo Marqaurdovi, coz je asi jeden z nejoriginalnejsich soucansych nem. fil.!! Vrele doporucuji. Stoji asi 250 czk. A mela by jit objednat primo u nakladatele, postovne v cene...(nakladatelstvi Olomouc)
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    KAJ: asi bych to uz nepitval, jinak osobne by mi nedalalo vetsi problem se ztotoznit s tim, jak o tom mluvi Capra v knize Tkan zivat...cela kniha se vlastne kolem toho mota..
    JACOB
    JACOB --- ---
    KAJ: "nikdy nekoncici zivot" jako ustredni idea vecneho navratu: mas-li kazdy okamzik nekonecne zatizen (zde odkaz treba na radostnou vedu), pak kazdy jeho moment je zaroven neho cilem: ve smyslu v jakem o tom Nietzsche mluvi je to "vecny zivot". Neni to prirozene mysleno jako fyzikalni jev, jen ciste logicky: pokud svet pozbyl smyslu a kazdy jeho okamzik je smyslem sam pro sebe, pak jako takovy je vecny. Vecny navrat tehoz :)

    ZIKE: jak by rekl Nietzsche, neproblematizuj to, cemu instinktivne (dionysky/apollinsky) uz rozumis :) nebo se stanes tim, koho N. kritizuje: filosofem ;)
    KAJ
    KAJ --- ---
    ZIKE: Mno...jak se to vezme. Záleží, k čemu vůbec chceš dojít. Vzhledem k tomu ale, že jsme ve filosofickém auditku, tak předpokládám, že k nějaké aplikovatelné definici :o) Měl bys nějaký nápad? Imho to je docela výzva ;o)
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    KAJ: jo, pokud existuje otazka, tak existuje i odpoved...To jsme ale u Ludvika...ale nevim jestli jsem si nejak pomohl..chapu, co myslis asi--je to pekny, ale tak trochu k nicemu..jestli mi rozumis..
    KAJ
    KAJ --- ---
    ZIKE: Už to, že jsi se zeptal, sis odpověděl. Lidé to tak prostě mají, že se občas zeptají co a jak. Mrtvý se už na nic neptá.
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    KAJ: me by zajimalo jaky vyznam ma pojem zivot v jakekkoliv tezi :)
    KAJ
    KAJ --- ---
    JACOB: ...a tohle už je na mě moc. Pojem "nikdy nekončící život" je pro mě racionálně uvažujícího jedince dost absurdní. Záleží na tom, jaký význam ten pojem "život" v té tezi má.
    KAJ
    KAJ --- ---
    JACOB: Musím si to zase osvěžit, už je to dávno, co jsem to studoval a z mé hlavy se tyto vědomosti nenávratně ztrácejí. Imho Eliadeho mýtus o věčném návratu nevyjadřuje linearitu času. Spíš mi to připadá jako cyklický pojetí, což by s Nietzschem celkem slučovalo.
    JACOB
    JACOB --- ---
    'Věčnost není "nekonečností následnosti v čase, nýbrž současným vlastnictvím neomezeného, nikdy nekončícího života."'
    citace z tech textu dole
    JACOB
    JACOB --- ---
    KAJ: Jo, Eliadeho Mytus o vecnem navratu sem cetl, ale imho to vysvetleni je uplne jine, tj. myslim ze nejde o nic vic nez o shodu nazvu. Eliade to [co si pamatuju] vysvetluje jako neustale vraceni se, tj. jako cyklicky cas, kde na pocatku dojde k smazani roku minuleho, ocisteni se a tim smazani "dejin", zatimco Nietzsche odmita linearni cas jako takovy [zase, dle meho chapani], kde neprivileguje zadnou cast "historie", tj. ani vecnost[krestantvi], ani minulost[archaicke spolecnosti]. Resp. privileguje pritomnost, ale to jenom proto ze z ni neni "uniku", coz je snad prave onen absolutni okamzik. Sorry za osklive zjednoduseni, snad chapes o cem mluvim :)

    Ono, Nietzsche o te knizce rekl, ze "je to kniha pro vsechny a pro nikoho". Kazdy si pry v ni najde co by chtel, on ale tvrdi ze malokdo (v jeho dobe pry dokonce nikdo) tam vidi to, co chtel rict. Nam na hodinach trva obvykle celych 90 minut k tomu projit jednu nebo dve stranky, je to docela hutne ;-)
    KAJ
    KAJ --- ---
    JACOB: Díky za info o Koubovi. Ona je FF i v Brně a tam svého času Kouba neučil, tak proto ho neznám ;o)
    Jinak ten věčný návrat...imho zajímavá věc. Četl jsi něco od Mircei Eliadeho? Ten to tam používá v nábožensko-mytologické rovině. Už si přesně nevybavuji, jak vysvětluje to fungování, ale jako doplněk ke studiu Nietzscheho filosofie vcelku zajímavá záležitost.
    A zpět k Zarathustrovi; to je přesně to, co mě na té knize tak baví. Že je ji tak hrozně těžký číst, chápat různý metafory v kontextu a celkově dumat nad tím, jak to sakriš myslel. Navíc je v ní i hodně velká dávka životní moudrosti, tak mě to baví i těmito postřehy. Ale jinak máš naprosto pravdu v tom smyslu, že jako učební materiál k Nietzscheho filosofii je to téměř nepoužitelné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam