• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HYPERIONIkarie / XB-1
    XB-1 je tištěný měsíčník věnovaný fantastickému žánru. Vychází od prosince roku 2010 a jeho internetové stránky najdete na adrese http://www.casopisxb1.cz. Na nyxu se vedle zcela volné diskuse o směřování a obsahu časopisu můžete rovněž ptát na vše ohledně děnně aktualizovaného webu časopisu. Nejde o oficiální kanál ke komunikaci s redakcí časopisu. Veškeré kontakty na členy redakce najdete zde. Máte-li jakýkoli problém s předplatným (ať už tištěné či elektronické verze časopisu), obraťte se s dotazy na řešení nejprve na příslušného distributora.
    rozbalit záhlaví
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    ALRAUNE: Nikoli, ta věta dost mate slovy "v součtu". On totiž samotný překlad stojí docela o dost víc než česká povídka. V součtu se pak dostáváme někam na dvounásobek nehledě třeba na bankovní poplatky.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    HYPERION: No, pokud práva a překlad zahraniční povídky stojí méně, než stojí povídka českého autora, tak už tu cenu nechápu vůbec. Pevnost zahraniční povídky nevydává skoro vůbec, takže to by měla být ta položka, kde proti Ikarii šetří. Naopak má mnohem komplikovanější zlom a taky dražší, než když si to dělá Vlado, aspoň předpokládám.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    ALRAUNE: V tom se shodneme a vyjádřil jsem to i níže. Ano, Pevnost v tomhle směru dělá dobrou práci. Sice se to přirozeně projevuje i na obsahu časopisu, ale to je nevyhnutelné. Osobně rozhodně dávám přednost přístupu zaplatit časopis reklamou než navyšovat cenu, navíc o 100 procent. V tomhle jsem naprosto na straně Pevnosti.

    Jenže pak jsou tu čtenáři, kteří dají přednost povídkám a na barvu a reklamu si nepotrpí. Takovým může Ikarie nabídnout třeba objemnou novelu Teda Chianga, která by se do Pevnosti nejen nevešla, ale ani by ji nemohli zaplatit...
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    OMNIHASH: A Ikarie má name povídky, kromě překladových? Mls, Rečková, povídky z Ikara...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ALRAUNE: tak pevnost má takový noname povídky ne? Teda já už jí delší dobu nečet, ale co si pamatuju, tak tam byl vždycky jeden lepší českej autor typu Žamboch a zbytek od lidí, o kterejch sem v životě neslyšel.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    ALRAUNE: Já ale neobhajuji tu cenu, v tomhle se shodneme, já jen upravuji tvůj nepřesný a neinformovaný pohled na věc. Např. slova "práva a překlad stojí v součtu víc, než domácí povídka" jsou prostě nepravdivá.

    Dokonce tu ani netvrdím, že Ikarie má kvalitnější povídky, jednoduše to nemohu ze své pozice posuzovat, mohu jen říct, že alespoň v té zahraniční sekci si to osobně nemyslím. Jenže Ikarie těch zahraničních povídek vydává objemově mnohem více a náklady na ně jsou také jinde.

    Můžeme tu vytahovat špínu na MF, jenže to je jen jeden z aspektů. Kdyby Ikarie nevycházela v MF, musela by stejně jako Pevnost najet na reklamu a to by ji donutilo přejít na barvu atd. Jasně, Pevnost vypadá naprosto jinak a má poloviční cenu, jenže to je jen vrcholek ledovce.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    OMNIHASH: Ne, v Pevnosti určitě ne. Tam je cena pro všechny stejná.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    HYPERION: Ale to já přece vím. :) Martine, nejsem magor, nicméně nakladatel by to měl zaplatit inzercí a ne chtít za časopis na dřeviťáku stovku.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ALRAUNE: hele stovka za časák fakt není moc, porovnej to s jinejma tiskovinama na trhu.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ALRAUNE: povídky nejsou honorované podle kvality? A já měl za to, že povídky od úspěšných autorů jsou honorovány podle toho, kolik si za ně daný autor účtuje, tedy ne, že by tyhle veličiny byli identické, ale jsou na sebe hodně vázány.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    HYPERION: Nemám nic proti Ikarii, zato mám dost proti MF, která má jednoznačně nejhorší pověst jako nakladatelství ve vztahu k personálu a podobně. Ta cena je nehorázná a redaktoři Ikarie jsou první, kterým by měla vadit.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    ALRAUNE: Jo, a stovka to není v Ikarii u zahraniční povídky ani na překlad...
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    ALRAUNE: Jasně, každý tu zná poměry v MF, ovšem o poměrech v Ikarii toho zase moc nevíš a vidíš to dost jednostraně. Mám rád oba časopisy, ale ani o jednom si nedělám iluze.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    OMNIHASH: Povídky nejsou honorované podle kvality :) Prostě jen práva a překlad stojí v součtu víc, než domácí povídka, kde Pevnost platí stovku za normo bez ohledu na to, kdo to píše.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    HYPERION: Věř, že kdybych neznala poměry v MF,nepíšu to sem.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Není samozřejmě sporu, že Pevnost provedením, zájmem redakce, rozmanitostí a designem vyhrává na celé čáře, ovšem Ikarie se zaměřuje především na povídky a tam to rozhodně není tak jednoznačné. Kdyby Ikarie dávala takový důraz na reklamu jako Pevnost, mohla by být o dost levnější a je to škoda.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ALRAUNE: taky srovnej kvalitu povídek v pevnosti a ikarii
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    ALRAUNE: No, ono to není zase až tak jednoduché, stačí se podívat na objem reklamy v obou časopisech a na složení. Přece jen zahraniční povídky v Ikarii jsou dosti dražší záležitost než články a povídky v Pevnosti. A to tu nechci obhajovat Ikarii ani hanit Pevnost, jen se na to člověk musí dívat trochu informovaně.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    No, inflace... srovnejte to s cenou Pevnosti, která má podstatně jiný papír a víc barevných stran... ona to není jen inflace, ale taky to, že MF je velmi specifické nakladatelství.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    THOMASMORTA: Ty vole, a pojem inflace ti něco řiká? Mám tu ikárii z 94 a stála 17 korun.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    OMNIHASH: Mohlo, ale jde mi spíš o zvrácený princip. Zejména v okamžiku, kdy předplatné není o 2/3 levnější, ale nepředplatitel dostane 100% přirážku... Jestli chtějí peníze předem, ať licitují:-) A pokud nebudou licitovat, tak se na ně možná vzkašlu úplně a co budu chtít si okopíruji v knihovně, když už platím výpalné za kopírování...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam