• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHY2BEpřírodní kosmetika aneb patlimatli, které neubližuje
    MARGARITKA
    MARGARITKA --- ---
    GIRAFFKA: jo to jo, obycejne mydla maji kolem 100g, ja to Aleppske rozpulila a myslim ze ho budu mit na dlouho, ale kupovala jsem 40% vavrinu 200g za 111,-
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    zas to první je 200g/175kč jak dlouho to vydrží,200g je dost veliká kostka,ne?
    MARGARITKA
    MARGARITKA --- ---
    tak pokud financni stranku neresis, proc ne... mozna s tim arganovym olejem bych to i chapala.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    MARGARITKA: ok,mě na tom zlákalo to,že mám blízko kamennou prodejnu s timhle produktem...
    MARGARITKA
    MARGARITKA --- ---
    GIRAFFKA: prijde mi spatny pomer cena/mnozstvi oproti tomu od Ahmada Kassara...
    MARGARITKA
    MARGARITKA --- ---
    GEGI: ja bych doporucila vymenit sprchac za kvalitni prirodni mydlo, nedavno jsem cetla, ze vetsina sprchovych gelu ma kyselejsi pH a timpadem jeste vice umocnuje prekyseleni organismu a ruzne potize, dokonce tam psali, ze uzivani sprchacu muze zpusobovat i bolesti zad a kloubu (to pojednani psal lekar ortoped) a naopak tuha mydla jsou vesmes zasadita, takze podporuji prirozene pH tela, vidim to sama na sobe, co pouzivam mydla, ma potreba mazat se tel. mlekem se snizila na minimum (sotva 2-3x do mesice, v saunovem obdobi casteji). Sprchacem se umyju ted uz jen jednou za cas po sportu ci jine zatezi, kdyz potrebuju opravdu poradne vydrbat. (pozor na intimni partie, tam je pH kyselejsi a zasadite mydlo neni uplne vhodne, staci jen sem tam...). Muzes si udelat test a rozmichat male mnozstvi vyrobku co pouzivas ve vode a zmerit pH lakmusovym papirkem (sama jsem to jeste nezkousela, dneska si je chci koupit, tak jsem zvedava). Taky se to s mytim nesmi prehanet... Taky jsem mivala se svedenim problemy, kdysi, kdyz jsem byla zvykla myt se chemickym sprchacem denne a jeste houbickou, abych mela hodne peny :) Ted se mydlem umyju parkrat do tydne, kdyz se pres den moc nezpotim, tak jen vodou (nohy, podpazi mydlem) a jsem spoko :-)
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    btw asi jsem se nakazila mejdlem z aleppa a vybírám mezi těmahle:
    http://www.zdravi-vitaminy-doplnky.cz/...sky/alep-royal/tradicni-mydlo-z-aleppa-30-olej-vavrinu-200g
    http://www.zdravi-vitaminy-doplnky.cz/...gicka/alep-royal/dermatologicke-mydlo-s-olejem-vavrinu-125g
    Dermatologické mýdlo s arganovým olejem 125g - ZDRAVI-VITAMINY-DOPLNKY - vitamínové doplňky a alternativní medicína
    http://www.zdravi-vitaminy-doplnky.cz/...sky/alep-royal/dermatologicke-mydlo-s-arganovym-olejem-125g

    máte nějaký doporučení (vč. vykašli se na tyhle)?
    díky
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    ..jen tak mezi námi děvčaty..mě např vysušujou i alverde sprcháče, pravda, ty sprch. krémy o něco málo míň. sprcháč ovšem používám tak jednou tejdně ,jinak se meju jen vodou (a podpaží při holení mejdlem) a ččástečně mě vysouší i ta voda.-)
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    GEGI: Přesně jak říká MART1NKA, zajdi si do DM, a zkus buď ten úplně neparfémovaný, nebo třeba ten papája-rakytník, ty by měly být nejjemnější (momentálně změnili a zúžili sortiment, takže ty nové neznám). Dle mého by se to mělo zlepšit, pakliže po sprchování nepoužíváš nějaké tělové mléko, které by to taky mohlo způsobovat (může mít nějaký parfém, který může taktéž dráždit). Zkus to třeba tejden dva a pak uvidíš.
    Samozřejmě, že sprcháče jako Dove vysušujou, to, že tam přidaj jednu hydratační složku ještě neznamená, že to přebije deset dalších, který vysušujou, je to jen velká matoucí reklama (evidentně funguje).
    Sprchové oleje od Saloosu obsahují PEGy, takže ty podle mě nebrat (nevím, jestli se dělají bez nich od nějaké jiné značky).
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    GEGI: Dove sa zbav :) je to len reklamna kampan. Chces aby to aj pekne vonalo? Alebo od toho len cakas, aby to mylo a nevysusovalo? Ja si sprchace vyberam tak, ze pridem v DMke do kutika s prirodnou kosmetikou a vyberiem ten, co vonia najlepsie. Mam suchu plet a najviac mi v pomere cena vykon vyhovuju produkty Alverde Dushcreme (sprchovy krem). Momentalne mam pre zmenu z Rossmana Alterru Cremedusche Vanilka-Pomaranc krasne vonia a skvelo hydratuje.
    Pocula som, ze sprchove oleje su tiez fajn, ale nemam s nimi skusenosti.
    GEGI
    GEGI --- ---
    ahoj, nevím jestli jsem tu úplně dobře, tak prosím o případné přesměrování.
    sleduju na sobě tak poslední rok problém pravděpodobně souvisící se sprchovým gelem - pořád mě něco svědí na kůži (obličej i tělo). Nevnímám to nijak často, jen když někde sedím v klidu, ale to téměř vždy. Nikdy jsem podobnou věc neřešila, mám pleť relativně bezproblémovou (v mladším věku se sklony k mastnosti), a jediný co mě napadlo, že by to mohlo působit je vysušená pokožka. Teď už několik let používám nějaký sprchový gely od Dove (purely pampering), který jsem měla dojem, že by rozhodně neměly vysušovat. Ale jelikož se v odvětví těchto výrobků nijak neorientuju, nechce se mi kupovat naslepo milion různých značek a zkoušet, co mi bude nejlépe sedět. Nemáte některá podobnou zkušenost, případně aspoň tip čím při náhodném zkoušení začít? Děkuji za přečtení a za případnou radu.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    XAJA: VEP: Tak tak, mýdlo je fajn a používat ho budu i nadále, prostě jen říkám, že by bylo fajn uvádět věci kompletní, případě se nebát je rozepsat a uvést tak, jak jsou. Glycerín je dobrá věc, ale mělo by být uvedeno, jestli je uměle přidaný, nebo je součástí, když už ho uvádí výrobce mezi ingrediencemi. To, že má Margaritka jiné komplikace s madeinsyria je jen potvrzením, že by se mohlo na některé věci lépe dbát. Kritika existuje i pozitivní, nebo se pozitivně dá alespoň brát.
    XAJA
    XAJA --- ---
    VEP: no, nie najšťastnejší spôsob komunikácie:)

    byť tebou, tak si z toho zoberiem pre firmu ponaučenie. na rozdiel od sýrie, kde bude aleppo bežným mydlom, tu bude vyhľadávané ľuďmi, ktorí hľadajú niečo iné, než je ponúkané ako bežný sortiment.

    takže namiesto plaču nad ťažkým životom dovozcu by som to tu brala ako určitú spätnú väzbu. a upravila informácie pre spotrebiteľa: úplná deklarácia s tým, že napríklad pre mňa by bol dosť dôležitým údaj o podiele vavrínového oleja (lebo ten sa výrobca od výrobcu líši). no a dajme tomu niekde spomenúť, že mydlo má prirodzený obsah glycerínu - bolo by to fér, lebo sú aj takí, ktorí sa mu vyhýbajú:)
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    HELLEJU: ja tenhle krem mela ted v lete. Je dost lehouckej, nelepi, nekdy malilinkato stipal, ale jen chvilku. Nicmene znovu bych si ho uz nekoupila, protoze jsem nezaznamenala absolutne zadnej ucinek.
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: teda, v mydle naoh nebude, že áno, nech nie som za úplného blba:) myslela som to tak, že je to jedna z použitých surovín pri výrobe.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    XAJA: Ten glycerín by tam ani tak nevadil, mě vadí, že dovozce přelepí složení uvedené na krabičce a neobtěžuje se ho přepsat celé, sakumprásk. Už jsem ten štítek vyhodila, ale vím, že na něm snad byly jen dvě složky. A jestli na to chtěl syrský výrobce poukázat, pak mu to český prodejce překazil :)
    Přesně tak, jak říká MARGARITKA, člověk je pak akorát zmaten.
    XAJA
    XAJA --- ---
    MARGARITKA: no tak niečo zásadité tam byť musí, ak nie naoh, tak možno koh?

    preto ma napadlo, či to nie je proste chovaním zákazníkov - glycerín je vo všeobecnosti cenená kozmetická surovina, tak možno sýrsky výrobca chce na to poukázať ako na bonus, že ide o určitý luxux, keď jeho mydlá ho obsahujú, kdežto tu sú takéto mydlá vnímané ako super prírodné a okruh zákazníkov bude iný - tí zase nechcú nič "naviac" a preto sa dovozca rozhodne nevypichovať túto skutočnosť. klamať pritom nemusí ani jeden - mydlo ho môže obsahovať prirodzene (výrobca neklame), ale ako vstupná surovina použitý nebol, takže neklame ani dovozca (resp. ho nemusí deklarovať).

    ale tak je možné, že máte mydlá, ktoré boli o glycerín obohatené v procese výroby, bohvie. len som proste zareagovala, lebo ma zarazilo to podivovanie sa nad obsahom glycerínu v mydle.
    MARGARITKA
    MARGARITKA --- ---
    XAJA: tak u toho Aleppskeho neni uvedeno ani NaOH a jde hlavne o to, ze prodejce misto aby to tak hezky vysvetlil, jako ty! (kdyz na krabicce glycerin je, na prelepenem stitku ne, clovek, ktery tomu prilis nerozumi, je zmaten), tak nepodal zadnou rozumnou odpoved, jen se ohanel normama, ale nasi zvedavost tim neukojil :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    tak konkrétne mám v ruke toto: http://www.mydloteka.cz/...ka/eshop/1-1-Prirodni-mydla/14-2-Mydlarna-U-Dvou-kocek/5/32-Extra-virgine

    výrobca uvádza, že ide o výrobu procesom za studena. pri tomto procese sa glycerín odstrániť nedá. a v zložení uvedený nie je. takže?

    ak nechcete glycerín v mydlách, používajte jadrové mydlá, no. v tých akosi z princípu výroby nie je:)
    XAJA
    XAJA --- ---
    NIKKITA: tak mám tu niekoľko "prírodných" mydiel, väčšinou vyrábaných za studena (z českej produkcie) a ani na jednom glycerín uvedený nie je. len oleje a naoh, plus nejaké ďalšie zložky - éterické oleje či priamo byliny.

    neviem, čo hovorí legislatíva, ale predpokladám, že sa uvádzajú zložky, ktoré sa použili pri výrobe. a to glycerín v týchto prípadoch nie je, je proste produktom chemickej reakcie pri výrobe.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    XAJA: No většinou to ve složení bývá uvedeno, když je nějaká ingredience složkou nějaké jiné složky (například takový limonen, který je součástí éter. olejů), ale není to z toho znát.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam