• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHY2BEpřírodní kosmetika aneb patlimatli, které neubližuje
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    MART1NKA: Cekala jsem tudle otazku. Sleduji dermatology na soc mediich - YT, instagram... nevim presne kde jsem to cetla, je to par let zpet, byla to studie z Australie, porovnavali nekolik desitek zen... sla jsem to hledat..nenasla... misto toho jsem nasla todle - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11004615/

    Jinak jsem narazila prave pri tom hledani na todle video - https://youtu.be/rbv0ueyPjng a tendle doktor mi prijde dost rozumnej v ramci mainstreamu a ted spis sleduju jeho instagram nez YT. Rika, ze 30 staci, ze vyznam to ma od SFP 15. Avsak ti taky rika, ze si mas na oblicej dat jednu cajovou lzicku. Coz si nemyslim, ze si sama na sebe natru. Ale treba to mate jinak. A jenom prehanim :D Dalsi studie na todle tema - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19962787/ ;)

    Jeho nejuzitecnejsi rada je ta - "nejlepsi opalovaci krem je ten ktery pouzivas" a z toho co vidis ve studiich a v realnem svete i na lidech co opalovaci krem nepouzivaji, tak proste uz to hledani toho co ti vyhovuje, je podle mne dobry zacatek ;)
    Pro mne je to Mart1nko taky boj. Moje preference je vyhnout se chem. filtrum, hlavne tem co muzou pusobit jako hormony v tele a tem co zabiji koraly. Viz muj prispevek GRETKA: a primo tento odkaz https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/
    Pak bych chtela bez obalu. To je ale dost orisek. Hlavne v Evrope. Nakoupila jsem minuly rok https://www.welovetheplanet.fr/shop/we-love-sunscreen/ ktery je celkem dobry, ale ten papir neni vhodny na cesty. A samo nechava trochu nadech do bile. Takze je to jen na domaci pouziti a taky si ho nemazu tu cajovou lzicku. A pak tu mas ty hlasy, ze nanozinc ne.
    A taky bych se chtela vyhnout vzhledu snehurka... trochu si protirecim, vim :D

    Byt tebou bych resila jak plet co nejvice uklidnit. Asi bych sla na kozni. Mohli by vedet ten opalovaci krem co by sedel na tvoji plet.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    GRETKA: A robili tie štúdie na rovnakých ženách? Máš niekde link?
    Ja mám so spf problém, že moja pleť naň reaguje dosť blbo. Používam ho len v lete, keď viem, že sústavný pobyt vonku bude dlhší ako 15 minút. Keď som na dovolenke a mažem sa denne, tak mám následky. Ale ja mám pleť citlivú na všetko možné a práve opaľovák som riešila s alergológom a potvrdil mi, že moje problémy môžu byť spôsobené aj ním. Skúšala som všetký možné, prírodné, chemické, mechanické, lekárenské. Všetko ma dráždilo a vysušovalo. Fakt si neviem predstaviť patlať to na seba denne.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    TABBY: Protoze tim lepe chranis tu kuzi a zabranujes tomu, aby se ti delali dalsi pigmentove skvrny, budes mit i mene vrasek. Taky, jsou na to studie - zeny co se mazou opalovakem jen kdyz se jdou slunit a zeny co se mazou kazdy den. Je to poznat. Plet starne hoooodne pod vlivem sluncniho zarezi. Kdyz ji chranis, starne o poznani pomaleji & vyhnes se pigmentovym skrvnam, bazo/spino nemaligni rakovine kuze a melanomu.
    Jo vitamin D doplnuji celorocne, denne = stimuluje to imunitni system, takze mam mene rymicek pres zimu. Kdyz dodas vitamin D jen jednou za cas, tak tam tendle efekt nemas. Ted s covidem se o tom dost mluvi. A vedecke studie na to jsou.
    Realne kdyz pouzijes 50+, tak si stejne sahas na oblicej, potis se a nejsi na 50+. Leda, ze opravu mazes znovu - na slunci kazde dve hodiny a v pracovni zatezi nez odejdes z prace. V tom pripade 30 staci. Coz si myslim, ze nikdo nedela. Aspon v meme okoli jsem nikoho takoveho nepotkala. Sama jsem se dokopala si skoro kazdy den mazat ten opalovaci krem rano. Jo, taky mam rana, kdy proste vypadnu a jsem rada, ze ziju - v ten den se nenamazu ceckem, ani nepouziji AHA, ani retinol. Kdyz je zima mazu SPF 30, ale ted uz je jaro to uz chce 50. V lete to chce tech 50+. A kdyz se snazis mit co nejmene kremu, tak mas ten 50+. Ja mam rada mit plno veci :) takze mam tasticku plnou opalovacich kremu. Kdyz radim ta to zkrouhnu na to basic of basic.
    TABBY
    TABBY --- ---
    GRETKA: A duvod pro ten vysoky faktor je? (Vitamin D tedy pak doplnujes celorocne?)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    IN_DIE: Uplny zaklad je slunecni krem 50+. Najdi si ten, ktery budes pouzivat. Podle ceny, konzistence, tvych vlastnich parametru. Z prirodni kosmetiky jsou to ty s fyzickymi filtry - zinc oxide, titanium dioxide. Maji ten problem, ze barvi do bila - vice ci mene. Da se to vyresit tim, ze si koupis tonujici. Chce si to hlidat mnozstvi. Chce ho dat dostatek, at uz ten zakladni co z tebe muze udelat snehurku, nebo ten tonujici co zas muze dodat styl a la marfusa.

    Co mi hodne srovnalo barvu pleti a co take "mizikuje" pigmentove skvrny (jestli se to tak da rict) je vitamin C. Mam https://theordinary.deciem.com/fr/rdn-ascorbic-acid-8pct-alpha-arbutin-2pct-30ml.html
    Ma ho smysl pouzivat az budes vedet, ze pouzivas jiste kazdy den ten opalovaci krem.

    Co se ted hodne doporucuje je vybrat si par produktu a ty pouzivat kazdy den. Jestli se naucis si kazdy den namazat opalovacim kremem (a jestli travis cas venku i vicekrat nez jednou dvakrat!!) tak jsi pro sebe udelala hoooodne moc. Ten vitamin C te muze motivovat, protoze uvidis, ze plet se srovnava v radu tydnu. Aspon pro mne to tak bylo.
    A prestala jsem rudnout nejspis taky diky https://theordinary.deciem.com/fr/rdn-niacinamide-10pct-zinc-1pct-30ml.html co jsem si poridila hlavne kvuli akne. Chce ho pouzivat jindy nez vitamin C. Pomaha uklidnovat a hydratuje.

    Co se tyce cisteni, zustala bych klidne u toho co pouzivas. I s kremem co pouzivas. A az se do toho budes chcti oprit, poridis si vitamin A = retinoidy. Ty take miziku skvrny, projasni a dokonce zabranuji tvorbe vrasek.

    Drzim palce :)
    IN_DIE
    IN_DIE --- ---
    Ahoj, tento rok mi bude 40. Pleť jsem měla vždy téměř bezproblémovou, nemlovala jsem se a používala maximálně 1 přípravek denně plus cca obden něco na vyčištění pleti a jednou za čas nějaká kůra. Ale věk už mě dohnal, tak bych potřebovala poradit prosím. Pleť mám smíšenou, takže olej každý den mi nevyhovuje. Mám už dost pigmentových skvrn a takové ty červené flíčky - nerovnomernosti v barvě pleti a nejaké vrásky, ale ty mně až tak netrápí. Hlavně ty dvě první věci. Máte zkušenost s něčím, co je dobré, v co nejpřirozenější formě a zároveň to nestojí majland? Jak v denní péči, tak co se týče čištění pleti a odstranění mých problémů? Děkuju mockrát! :)
    MATAA
    MATAA --- ---
    ARZA: nakonec jsem si objednala od Gosh voděodolnou a je super! Jen se teda špatně odličuje, ale krásně vydrží.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Jelikož jsem nadšená, tak bych ráda předala pozitivní zkušenost. Pokud někdo používate vonné oleje, tak jsem si teď hrozně oblíbila oleje od Tierra Verde. Jsou v bio kvalitě, fakt hodně voní a krásně a cena je super. Myslím, že teď měli i dopravu zdarma, jinak je 39 Kč do zásilkovny, takže nic, co byste nezvládly.
    A mám i ty jejich pratelné odličovací tampony a jsou taky super
    ARZA
    ARZA --- ---
    PIKKMA: :D To je pro mě dobrá zpráva!:))
    Mě vlastně spíš zajímalo, jestli jsi od té značky zkusila jakoukoli barvu. Na jak dlouhé vlasy to balení vystačí, jak to drží a pod.
    PIKKMA
    PIKKMA --- ---
    ARZA: zkusila bych přidat jen trochu henny, když bude větší per indiga nemělo by to házet červený odlesky a líp se to zafixuje..
    Černou color erbe nezkoušeli ale mám pocit že černá je jediný co umí vyrobit :D
    ARZA
    ARZA --- ---
    PIKKMA: Už jsi tu color erbe zkoušela....? Zajímá mě naopak černá.

    Zkoušela jsem teď ingido, ale prvotní nadšení trochu ochladlo. Jakože výsledek je super. Vlasy mam teď určitě lepší než předtím, tolik se nelámou a pod (i když to může dělat i šampon od Kvítok), ale ten modrej poprašek je úplně všude včetně mýho celýho těla a dost se to vymývá:/
    Předpokládám, že není nějaká šance, jak to zafixovat..

    MATAA: Docela jsem si oblíbila věci od revolution, který by měly bejt cruelty free, ale ukazuje se, že ten nápor od roušek a respirátorů nedá žádná řasenka, ani voděodolná.
    MATAA
    MATAA --- ---
    Ahoj, poradíte prosím nějakou cruelty free řasenku, která je voděodolná? Chtěla bych do práce, když se vleze do tyveku a masky, tak po většině netestovaných řasenek mám celé oči rozmazané :/ díky za rady
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    nezkousel jste uz nekdo kaktusovou weledu? Zajima me hlavne krem
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Kdo máte rády BB apod. krémy, tak mám teď vzorek od Hauschky a je fakt příjemný. Ideální pro dny na HO, kdy na sebe nechci patlat makeup, ale zároveň mě obtěžuje koukat na svůj žlutozelený obličej.

    PIKKMA: taková ta francouzská henna, odstín kaštanová, mi chytla do regulérní teplé zrzavé (z tmavě hnědé), což tedy fakt nebyl můj cíl, ale jestli je to to, co chceš, tak ani moc nestojí :)
    PIKKMA
    PIKKMA --- ---
    Prosím o radu s méně chemkovýma barvama na vlasy... Rozhodla jse se nechat odrůst hennu a začít barvit něčím jiným (i když to možná ještě přehodnotím), zvolila jsem color erbe. Chtěla červenou. Hennová červená mi chytla skoro černá, benátská červeň už jen tmavě hnědá. Muj podklad je světle hněda.. Existuje vůbec nějaká co chytá do pořádný červený?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CAMELLA: teda samozřejmě neplatí na už zlevněné, je to 18%, nekoukala jsem, zda je to vyhodnější nebo ne.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    LADY_MYSKA: + případně sleva na celou Econea s kodem "MARGIT"
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    MART1NKA: na Kvitok je tenhle mesic mensi sleva tady
    Kvitok - slovenská ručně vyráběná přírodní kosmetika | Econea.cz
    https://www.econea.cz/navia/
    ZUSKA
    ZUSKA --- ---
    CAMELLA: aha, aha....nu, tak děkuji za info. Dobré vědět a prověřit ;)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZUSKA: no, ono to začalo tak, že některé produkty třeba výrazně voněly a zákazníci se začali ptát jak je to možné, když třeba konkurenční nevoní vůbec (a přitom na složení žádná
    parfemace není), nebo mají výrazně jinou konzistenci než stejné
    oleje, lidem se po
    jejich výrobcích zhoršily kožní problémy atd. No a firma se začala
    chovat nestandardně, mazala komentáře a dotazy a nakonec raději "dobrovolně" stáhla nějaké certifikace. Pokud máš
    facebook, tak tam
    se "kauza renovality" dá
    dohledat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam