• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    XMRAVENECEK
    XMRAVENECEK --- ---
    THOMASMORTA: Díky, mrknu na to, bohužel NXT Logo používá BT direct commands, které ale na EV3 nejedou..
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    XMRAVENECEK: Avi vše potřebné je tady:
    Lego Mindstorms EV3 vs NXT 2.0 Differences
    https://www.youtube.com/watch?v=2o7iteBPxMI
    XMRAVENECEK
    XMRAVENECEK --- ---
    THOMASMORTA: Ty motory EV3 mají stejný rozměr? Vychází to ze třech stejných motorů NXT... Jinak mě mrzí, že Papertovy myšlenky dosud školství nepřijalo, už je to tolik let a žádný progres... Možná by stálo za to, kdyby někdo jeho knihy i přeložil...
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    XMRAVENECEK: Myslím, že tuhle konstrukci netřeba modifikovat pro EV3. Leda bys tam chtěl ty novější motory:-)
    Já přečet asi tak půlku Mindstorms a rozhodně doporučuje - kniha je z 80. leta, ale problémy západního školství, které popisuje jsou IMHO stále aktuální a velmi přesně popisuje to, s čím nesouhlasím i v našem vzdělávání.
    XMRAVENECEK
    XMRAVENECEK --- ---
    THOMASMORTA:
    THOMASMORTA: Tuhle Papertovu knihu mám doma, ale ještě jsem ji v té angličtině nepřelouskal... Jinak konstrukce byla zajímavá, zkoušel jsem spoustu verzí, i s dvojitým diferenciálem apod., ale nakonec jsem skončil u tohoto - viz přílohu. Tohle tedy není finální verze, je ještě trochu doladěná, má menší kola, odebrán mikrofon...

    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    XMRAVENECEK: EV3 používá stejně jako NXT komponenty z "nového" technicu a myslím, že ty krabičky jsou podobně velké, takže modifikace konstrukce by na první pohled neměla být složitá.
    Co se týče přesnosti pohybu, nemohli by nějak pomoct motory z EV3? Ty by totiž měly být kompatibilní s NXT a přidávají střední motor pro jemnější otáčení.
    XMRAVENECEK
    XMRAVENECEK --- ---
    THOMASMORTA:
    AXTHEB: Přesně tak, MINDSTORMS Education NXT byla k dispozici k zapůjčení na katedře informatiky... Navíc jsem narazil na projekt Logo for NXT (http://virtuallab.kar.elf.stuba.sk/robowiki/index.php?title=Logo_for_NXT), který spolupracuje s NXT, ale s EV3 to asi kompatibilní nebude... Navíc už mám hotovou konstrukci a předpokládám, že stejná věc asi z EV3 postavit nepůjde, nebo ju? Práci pak můžu dát k dispozici, pokud s emi ji podaří dotáhnout do konce... Teď piluji přesnost pohybu, která asi nikdy nebude 100%, ale snad dostatečná...
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    THOMASMORTA: A kdyžtak není problém sehnat rozdílovou tabulkou mezi Home edition a Education edion pro EV3. Rozdíly nejsou až tak velké, jediný zásadní by mohl být že Home má IF Beacon, kdežto Edu používá Ultrasonic sensor.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Každopádně mě ten projekt zajímá - hrozně jsem chtěl nějakého robota, který by byl programovatelný želvou, ale zjistil jsem, že je opravdu těžké něco takového sehnat. Návod na nějaké sestavení měla snad první generace Mindstorms, pak už jsem to nedohledal.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    XMRAVENECEK: Mimochodem, víš, že jedním z autorů jazyka LOGO je i Seymour Papert, autor oné želvy a také knihy Mindstorms: Children, Computers, and Powerful Ideas, podle které Lego pojmenovalo svou robotickou řadu a oslovilo přímo Paperta, aby se na ní podílel?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    THOMASMORTA: Zjevně proto, že NXTčka má katedra informatiky :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    XMRAVENECEK: Já bych měl EV3 home edition, kdyby to pomohlo.
    Mohu se zeptat, proč to směřuješ na starou generaci Mindstorms? Přijde mi že cenový rozdíl je minimální, většina senzorů z NXT je kompatibilních a EV3 je narozdíl od NXT plnohodnotný minipočítač.
    XMRAVENECEK
    XMRAVENECEK --- ---
    Ahoj,
    obracím se na vás s dotazem a prosbou... Nemáte někdo k dispozici k zapůjčení stavebnici Lego Mindstorms NXT optimálně ve verzi pro výuku (http://www.eduxe.cz/product/9797-mindstorms-education-nxt-zakladni-souprava-332/), případně i druhou krabici rozšiřující (http://www.eduxe.cz/product/9695-souprava-doplnkovych-dilu-333/)???
    Píši diplomovou práci na téma Didaktické využití stavebnice Lego Mindstorms ve výuce matematiky se zaměřením na fraktály, mám navrženou robotickou "Papertovu želvu" programovatelnou v reálném čase jazykem Logo (SW Imagine Logo) skrze BT. Bohužel mi dnes katedra informatiky oznámila, že stavebnici musím vrátit z důvodu velkého letošního počtu studentů v semináři robotiky...
    Nevlastní někto tuto sadu? Praha.
    Díky moc, zachráníte mě a můj projekt!
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    PETJU: jojo, já právě ty dva nejmenší sety už mám. naopak potřebuju tu loď s vrakem. a tím končím s touhle sérií. možná.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    PETJU: fajn, aspoň toho víc zbyde na nás "normální":)) ponorka na mě čeká ještě zabalená na stole. šla jsem takhle do hraček, že si koupím něco úplně malýho....
    BATY
    BATY --- ---
    VACA: pekny
    jj, taky jedu nejvic v techniku, city a creatoru, to je moje nejoblinejesi
    VACA
    VACA --- ---
    PETJU: tak se s náma potom poděl o dojmy ze stavby retro technika..

    Já jsem žádnej ten novej "studless" technic zatim nestavěl. Ale jak pozoruju ty build videa, tak to na mě působí dojmem že je to prostě celkem jinde než starý technic sety.. Ale v dobrym slova smyslu.
    Vlastně mi ten obrovskej rozdíl došel když jsem stavěl toho 8837... (mimochodem to pšoukání vzduchotechniky je super:) V šechno na něm funguje. Odstříhal jsem ty rozpraskaný zakončení hadic (jak to bylo 20let připojený:) a jede to parádně. Docela mě překvapilo že to i něco uzvedne. Zvedne vlastně víc než sám váží. Teda snaží se zvednout, protože se při tom překlopí na bok :D





    Ale zpět k tomu co jsem chtěl říct,. Sice že mi přijde že ve starym techniku se ty study hodně využívaj a je tam spoustu klasickej kostiček. Musim říct že se mi ten kombinační styl líbí,, Třea technikový díly proložený tenkejma klasickejma kostičkama jako vymezení, a pak svázanej přez spojky napříč umístěnym technikovym dílem apod. Neuvěřitelně pevný konstrukce..

    Jako na nějakej novej sofistikovanej technik jsem zvědavej, ale trošku mě mrzí že tech stuvovejch kostiček je tam dnes tak málo....
    Malinko mi ten studovej vzhled chybí, jak jsem odchovanej starym legem:)

    Ale když se k tomu přidaj nějaký ty extravagantní barvy, např tyrkysový technikový panely apod, tak už mě to neláká vůbec. Potřebuju prostě klasický barevný schémata, který se daj dobře kombinovat.
    O takovejch tech "pologumovejch" divno součástkách bionicle ani nemluvě, to už z mýho pohledu neni vůbec lego...
    Když jsem se teď ze zvědavosti zastavil u nějakejch regálů s legem, musim říct že jsem byl v rozpacích i z jinak toliko oblíbeného ninjano lega. Brrr, tolik divnejch dílků pohromadě... Už jsem z toho měl pocit takovejch tech čínskejch napodobenin lega... uff
    Aspoň že to city zůstalo u klasickýho formátu lega:)
    BATY
    BATY --- ---
    PETJU: aby si se tim legem nezadusil!
    :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PETJU: Tak to je hezky.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PETJU: Kolik si za nej dal?
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    BLAZEJ_HOLEN: Taky záleží, co tam je za dílky. Když má něco pásy nebo je to fortelně pospojované mnoho spojovacími piny, tak počet dílků naskakuje rychle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam