THOMASMORTA: Jestli má licencovaný konektory nebo ne nevím, jako uživateli mi ale vadí, že "zkurvili" klasický RJ konektor atypickým umístěním zámku. Jdou koupit náhradní kabely, jdou koupit k bastlení samečci i samičky od těch jejich kabelů a je mi zase jako uživateli jedno jestli jsou licencovaný nebo ne, hlavně že jdou koupit, i když jsou 2 i víc krát dražší než klasický RJ (protože málonákladový exot).
Ovladače motorů a senzorů nejsou uzavřené, jsou to klasický UART nebo I2C. I zdrojáky knihoven těch ovladačů a toho grafického jazyka a jeho bytecode jsou k dispozici, lego je pod nějakou volnější licencí zveřejnilo, takže si je může kdokoli stáhnout a použít ve svých projektech. Dokonce už od NXT umožnilo lego zveřejněním bootloaderu a patřičných driverů flashování alternativních firmware (třeba LEJOS a jeho klonů) a EV3 může z SD karty nabootovat OS debian (EV3DEV), takže z hlediska SW má u mě lego bod za svoji otevřenost. O to víc mě udivuje to jejich pokažení jinak standardních konektorů.