• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    VACA
    VACA --- ---
    BATY: Ten V12 motor je perfektní! Vůbec tam má pěkný technický řešení věcí, třea ten 360 turret s elevací... Ale ten motor mi přijde jako opravdu super nápad, a vypadá fakt dobře. :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    BATY: jo, sariel je genius. ale nedela navody, takze to je hezke pokoukani, a tim to bohuzel konci :(
    BATY
    BATY --- ---
    Lego Technic RC A39 Tortoise Heavy Tank Destroyer
    https://www.youtube.com/watch?v=8QEP2sU-6as
    ACID
    ACID --- ---
    ACID: Bananaman a druhý Mariachi jsou doma :)

    ACID
    ACID --- ---
    EZEE: To možná ano, ale žíly mi to netrhá, prodej neplánuju :)
    EZEE
    EZEE --- ---
    ACID: zase se to kdyztak dobre proda jako sbirka, kdyz zjistim, ze me to uz netankuje :) ale ja nikdy nevyrostu... :))
    ACID
    ACID --- ---
    EZEE: Není to taková hrůza, kupuju jen ty pěkné :) Bananamanem se sérií 16 končím, spíš ještě přikoupím jednoho Mariachiho :)
    Jinak ty 3 si myslím že dokážu nahmatat 100%, Banana taky, ale třeba Mariachi byl asi až 70. pytlík, co jsem vzal do ruky..

    BATY
    BATY --- ---
    tohle je moje sbirka minifigu, ale kazdeho mam jenom jednou...
    Owned by baty85 | Collectable Minifigures | Brickset: LEGO set guide and database
    http://brickset.com/sets/ownedby-baty85/theme-Collectable-Minifigures
    BATY
    BATY --- ---
    MABLUNG: já jsem na to hmatání levej, poznám uplný prd a navíc nemám rád, když na mě někdo čumí... takže nechám paní z obchodu ať mi to vyhmatá a je to :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Kdybyste měl někdo přebytečného HotDog Boye, tak se ozvěte:-) Vůbec - máte někdo nějaké sběratelské minifigy navíc?
    BATY
    BATY --- ---
    ACID: já už mám doma všech 16, ale ještě jsem je nesložil...
    EZEE
    EZEE --- ---
    Vy jste strasny uchylaci, ja to zacnu taky sbirat! Takovych penez!! :D
    MABLUNG
    MABLUNG --- ---
    ACID: Tak to máš dobrý. Já si při prvním nákupu, kdy jsem to moc neřešil a vzal do ruky první čtyři sáčky, rozbalil Impa a tři chovatele psů.
    ACID
    ACID --- ---
    Musím se pochlubit, včera jsem zašel do hračkárny, jestli už mají s16 minifigy a pokud ano, že chci Mexičana, Impa a ještě jsem si řekl že tučňáka. Po asi 20 minutách zkoumání pytlíků pod bedlivým dozorem sekuritačky jsem 3 pytlíky donesl k pokladně :) Myslím že jsem měl v ruce i Bananamana, ale někam se mi pak zatoulal, takže toho někdy příště.

    KAERO
    KAERO --- ---
    chtel jsem najit neco k tem licencim, ale skoncil jsem u tohotle zajimaveho grafu:

    https://www.wired.com/2014/02/infoporn-legos/
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    THOMASMORTA: Jestli má licencovaný konektory nebo ne nevím, jako uživateli mi ale vadí, že "zkurvili" klasický RJ konektor atypickým umístěním zámku. Jdou koupit náhradní kabely, jdou koupit k bastlení samečci i samičky od těch jejich kabelů a je mi zase jako uživateli jedno jestli jsou licencovaný nebo ne, hlavně že jdou koupit, i když jsou 2 i víc krát dražší než klasický RJ (protože málonákladový exot).

    Ovladače motorů a senzorů nejsou uzavřené, jsou to klasický UART nebo I2C. I zdrojáky knihoven těch ovladačů a toho grafického jazyka a jeho bytecode jsou k dispozici, lego je pod nějakou volnější licencí zveřejnilo, takže si je může kdokoli stáhnout a použít ve svých projektech. Dokonce už od NXT umožnilo lego zveřejněním bootloaderu a patřičných driverů flashování alternativních firmware (třeba LEJOS a jeho klonů) a EV3 může z SD karty nabootovat OS debian (EV3DEV), takže z hlediska SW má u mě lego bod za svoji otevřenost. O to víc mě udivuje to jejich pokažení jinak standardních konektorů.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ROUMEN: Lego má speciálně upravené konektory kabelů a možná že má uzavřené ovladače svých motorů a senzorů. A minimálně má právo licencovat užití loga LEGO na snopech.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PECA: jj, Lego má patent na ten spoj, jinak je to ale "volné", stejně jako tohle:
    Brik Book - Lego™ Compatible MacBook Case – BRIK
    https://www.brikbook.com/products/brik-book-macbook-case?variant=1182067265

    "This case is not officially licensed by LEGO™, Mega Bloks or KRE-O. It just happens to be compatible with all of them."
    PECA
    PECA --- ---
    ROUMEN, CROSS: Jestě spíše půjde o "průmyslový vzor", nebo tak něco, na ty kostky, které prostě musí pasovat pintlich do sebe. Takže tady je licencování vyloženě přínosné.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ROUMEN: u Lega půjde spíš o licence na používání hardware, odhaduju
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    THOMASMORTA: Detaily licencí mě nikdy moc nezajímaly a považuji je spíše za zlo (mám proto raději svět opensource, když si můžu vybrat). Ale nemyslím si, že by lego mělo nějakou licenci na "robotiku" :-) Na své výrobky licenci mít může, ale jak BrickPi tak PiStiorms jsou produkty postavené na Raspberry Pi a na to má licenci někdo jiný a ta je asi hodně volná, protože různých berry pi klonů jsou mraky a HW s ním kompatibilním taktéž, pokud jde o SW, tak OS je odvozený od debianu.
    Právě ten BrickPi mě zaujal otevřenou licencí (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) jak na SW tak na HW, kdy to může kdokoliv používat, sdílet, kopírovat, upravovat a ti i komerčně, tak nevím co by tam mělo lego licencovat.
    Ale tou "konkurencí" jsem nemyslel licenci ale přístup jak využít HW (lego kostičku, lego motory a lego senzory), který člověk má z různých setů k vlastnímu hraní si a k řízení a programování. V první řadě jsem hledal nějaký "lepší" SW, který poběží na linuxu a ne jen ve windows a bude jednak pro mě pochopitelnější něž ty divné krabičky, ze kterých jsem byl velmi zmatený (ač programátor) a které mi připadaly velmi neintuitivní a nepřehledné a pro větší projekty komplikované. Ani pro děti mi to nepřipadá vhodné jako první krok do programování. Takže jsem byl potěšen možností využít třeba scratch či snap! (pro děti a i pro mne na jednodušší projekty, případně pro složitější věci python nebo klasiku C) a od toho už byl jen krůček k nalezení alternativního HW jako řídícího centra kompatibilního nejen s lego senzory a motory ale umožňujícího připojit i další periferie, tedy otevřený systém.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ROUMEN: Vzhledem k tomu, že oboje jsou legem licencované produkty (protože co se týče robotiky, tak lego uděluje licence třetím stranám), tak to je spíš rozšíření, případně alternativa, ale pro lego nikoli konkurence.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam