• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    TETREV
    TETREV --- ---
    THOMASMORTA: Já mam navíc goblina, tak kdyby chtěl někdo vyměnit..
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Kdybyste měl někdo přebytečného HotDog Boye, tak se ozvěte:-) Vůbec - máte někdo nějaké sběratelské minifigy navíc?
    BATY
    BATY --- ---
    ACID: já už mám doma všech 16, ale ještě jsem je nesložil...
    EZEE
    EZEE --- ---
    Vy jste strasny uchylaci, ja to zacnu taky sbirat! Takovych penez!! :D
    MABLUNG
    MABLUNG --- ---
    ACID: Tak to máš dobrý. Já si při prvním nákupu, kdy jsem to moc neřešil a vzal do ruky první čtyři sáčky, rozbalil Impa a tři chovatele psů.
    ACID
    ACID --- ---
    Musím se pochlubit, včera jsem zašel do hračkárny, jestli už mají s16 minifigy a pokud ano, že chci Mexičana, Impa a ještě jsem si řekl že tučňáka. Po asi 20 minutách zkoumání pytlíků pod bedlivým dozorem sekuritačky jsem 3 pytlíky donesl k pokladně :) Myslím že jsem měl v ruce i Bananamana, ale někam se mi pak zatoulal, takže toho někdy příště.

    KAERO
    KAERO --- ---
    chtel jsem najit neco k tem licencim, ale skoncil jsem u tohotle zajimaveho grafu:

    https://www.wired.com/2014/02/infoporn-legos/
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    THOMASMORTA: Jestli má licencovaný konektory nebo ne nevím, jako uživateli mi ale vadí, že "zkurvili" klasický RJ konektor atypickým umístěním zámku. Jdou koupit náhradní kabely, jdou koupit k bastlení samečci i samičky od těch jejich kabelů a je mi zase jako uživateli jedno jestli jsou licencovaný nebo ne, hlavně že jdou koupit, i když jsou 2 i víc krát dražší než klasický RJ (protože málonákladový exot).

    Ovladače motorů a senzorů nejsou uzavřené, jsou to klasický UART nebo I2C. I zdrojáky knihoven těch ovladačů a toho grafického jazyka a jeho bytecode jsou k dispozici, lego je pod nějakou volnější licencí zveřejnilo, takže si je může kdokoli stáhnout a použít ve svých projektech. Dokonce už od NXT umožnilo lego zveřejněním bootloaderu a patřičných driverů flashování alternativních firmware (třeba LEJOS a jeho klonů) a EV3 může z SD karty nabootovat OS debian (EV3DEV), takže z hlediska SW má u mě lego bod za svoji otevřenost. O to víc mě udivuje to jejich pokažení jinak standardních konektorů.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ROUMEN: Lego má speciálně upravené konektory kabelů a možná že má uzavřené ovladače svých motorů a senzorů. A minimálně má právo licencovat užití loga LEGO na snopech.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PECA: jj, Lego má patent na ten spoj, jinak je to ale "volné", stejně jako tohle:
    Brik Book - Lego™ Compatible MacBook Case – BRIK
    https://www.brikbook.com/products/brik-book-macbook-case?variant=1182067265

    "This case is not officially licensed by LEGO™, Mega Bloks or KRE-O. It just happens to be compatible with all of them."
    PECA
    PECA --- ---
    ROUMEN, CROSS: Jestě spíše půjde o "průmyslový vzor", nebo tak něco, na ty kostky, které prostě musí pasovat pintlich do sebe. Takže tady je licencování vyloženě přínosné.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ROUMEN: u Lega půjde spíš o licence na používání hardware, odhaduju
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    THOMASMORTA: Detaily licencí mě nikdy moc nezajímaly a považuji je spíše za zlo (mám proto raději svět opensource, když si můžu vybrat). Ale nemyslím si, že by lego mělo nějakou licenci na "robotiku" :-) Na své výrobky licenci mít může, ale jak BrickPi tak PiStiorms jsou produkty postavené na Raspberry Pi a na to má licenci někdo jiný a ta je asi hodně volná, protože různých berry pi klonů jsou mraky a HW s ním kompatibilním taktéž, pokud jde o SW, tak OS je odvozený od debianu.
    Právě ten BrickPi mě zaujal otevřenou licencí (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) jak na SW tak na HW, kdy to může kdokoliv používat, sdílet, kopírovat, upravovat a ti i komerčně, tak nevím co by tam mělo lego licencovat.
    Ale tou "konkurencí" jsem nemyslel licenci ale přístup jak využít HW (lego kostičku, lego motory a lego senzory), který člověk má z různých setů k vlastnímu hraní si a k řízení a programování. V první řadě jsem hledal nějaký "lepší" SW, který poběží na linuxu a ne jen ve windows a bude jednak pro mě pochopitelnější něž ty divné krabičky, ze kterých jsem byl velmi zmatený (ač programátor) a které mi připadaly velmi neintuitivní a nepřehledné a pro větší projekty komplikované. Ani pro děti mi to nepřipadá vhodné jako první krok do programování. Takže jsem byl potěšen možností využít třeba scratch či snap! (pro děti a i pro mne na jednodušší projekty, případně pro složitější věci python nebo klasiku C) a od toho už byl jen krůček k nalezení alternativního HW jako řídícího centra kompatibilního nejen s lego senzory a motory ale umožňujícího připojit i další periferie, tedy otevřený systém.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ROUMEN: Vzhledem k tomu, že oboje jsou legem licencované produkty (protože co se týče robotiky, tak lego uděluje licence třetím stranám), tak to je spíš rozšíření, případně alternativa, ale pro lego nikoli konkurence.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    KAERO: konkurencí k lego mindstorms by mohlo být:

    Brickpi (http://www.dexterindustries.com/BrickPi/)
    Pistorms (http://www.mindsensors.com/content/78-pistorms-lego-interface)

    Standardní mikropočítač s rozhraním pro přímé připojení lego senzorů a motorů a i dalších nelego příslušenství.
    Nevím, který z těch dvou uvedených se mi líbí víc.
    Brickpi je open source HW i SW, což je mi sympatické, i když bych si HW spíše koupil než sám vyráběl a pájel. Pistorms má zase integrovaný displej, spoustu kompatibilních senzorů a dalších rozšíření co od nich jde koupit a jsou připravené rovnou k použití (knihovny pro použití ve vlastním SW).
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: eduxe je firma, která distribuuje education řady lega, které nejsou určeny pro hračkářství, ale pro školy - myslím, že pořřádají i nějaká školení a hlavně se starají o vzdělávací materiály.
    Jinak WeDo 2.0 není konkurencí mindstorms, spíš jakýsi předstupeň. Je určeno pro nižší věkovou skupinu a používá starý technic oproti novému technicu u mindstorms.
    KAERO
    KAERO --- ---
    AXTHEB: aha, jsem pochopil ze to wedo si vyvinula ta firma eduxe s.r.o., tak to jsem byl uplne mimo :|
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AXTHEB: Ehm, swype mi z generací udělal ministerstva.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KAERO: Tak všechny ministerstva mindstorms měly svojí edu variantu krabice, a prodaly se toho kvanta. A není to "uznání od fy LEGO", je to normální LEGO produkt, jen se to prodává jiným kanálem. A má úplně jiné servisní podmínky.
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: tak az to koupis, tak poreferuj. fascinuje me, ze to je vlastne konkurence k mindstorms, a presto wedo ma nejake uznani od fy lego - tj. na strankach lego to je uvedene, a je to podporovane.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Jinak v noci jsem si postavil svého prvního bionicla (pořízeného na součástky, protože má naprosto úchvatné paroží, které chci na démona) a jsem velmi překvapený, jak je obrovský!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam