• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    EMMET
    EMMET --- ---
    OMNIHASH+NOIK: Argumentujete tu tím, že hra je zaměřená primárně na děti - ale je tomu opravdu tak? Uvnitř hry jsem potkal auta i z dávné historie lega - třeba Classic Spacu. Dovolím si říct, že to není uplně cíleno na děti, které nevědí, o co jde...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    EMMET: cywe, co je asi špatně na tom stahovat malý děcka za kapesný na vydávání kosmetickejch doplňků pro placenou hru...kola ekonomiky je nutný točit už od kočárku!
    Den, kdy Microsoft přišel s mikrotransakcema za minecraft byl den, kdy sem bráškovi vypnul automatický updates... tohle prostě nemá v dětskejch hrách co dělat.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KULHY: Postup ve hře jsou úrovně, které odemykají závody a vyhrané závody odemykají vyšší úroveň za vyšší odměny. To koupit nejde. A v shopu jsou i jiná auta a jiné součástky, než ty, které se dají vyhrát.
    Jediné, co se dá takhle koupit za peníze je nastavení motoru, ale na první dve ze tří obtížností jsem zatím nezaznamenal zásadní vliv na hru. Navíc jsou velmi levná (o řád až dva levnější než auta), takže se na ně.v klidu vydělá chilkou hraní.

Jo, zaznamenal jsem, že některá dražší auta mají občas jeden perk navíc (normálně jde nastavit jeden za každou odemčenou obtížnost), ale nepřišlo mi to nevyvážené, že bych si kvůli tomu tahal kreditku z kapsy. Jinak je to prostě kosmetika.

S tím, že by mohl být problém u malých dětí jsem ochotný souhlasit. Jen si nejsem jistý, jestli tahle hra na ně primárně cílí. Jakože opravdu nevím - podle mě.to táhne všechny kategorie
    KULHY
    KULHY --- ---
    EMMET: Je to agresivni, protoze to zasahuje do systemu odmen ve hre. Za penize si muzes odemnknout to co je vnimane jako postup ve hre. Asi bych nemel takovy problem s kosmetikou. Ze se uvede hra na trh ve trech digitalnich edicich s masivne rozdilnou cenou jsme si asi uz zvykli, ale ten pocit ze si kupujes polovicni produkt to proste vyvolava. Problem je, kdyz se na to koukame jen optikou cloveka s dostatecnou mirou dospele vule tem nabidkam odolavat. Problem je, jaky to nastavuje kurz.

Recenze to zminuji snad vsechny. Ja vybral i nejake clanky okolo tematu.

Nicméně aby jsme to tady nezaplevelili — jen se ptám proč to musí absolvovat značka Lega a hra pro publikum i velmi mlade. Nijak se nezbavuji zodpovednosti rodice. Kombinace vysoke ceny a mikrotranskaci na postup hrou je uz pro me za hranou. Nekolik her nabizejici mikrotransakce uz jsem s dezma i vyzkousel a na prstech jedne ruky i neco nakoupil. Ve vetsine volim hry ktere jsou tehle smutnosti usetrene.
    KULHY
    KULHY --- ---
    EMMET: Urcite to muze byt zajimavy vystup, kdyztak se pak podel. Sic u me se to vic tyka deti do 10 let.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KULHY: Jinak abych zodpověděl poslední otázku: Vlastní děti nemám, jsem ale aktuálně učitel informatiky na gymnáziu a mohu to zkusit probrat jako téma v rámci bezpečnosti na internetu.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KULHY:
    ad https://www.nintendolife.com/reviews/switch-eshop/lego-2k-drive
    "While you can ignore this shop for the most part, the rate at which you earn this in-game currency is pretty slow. For Story mode race wins, you're getting a few hundred, while online race wins will net you just five."
    Hm... hlavní kritika hry v této recenzi je špatná optimalizace na Nintendo Switch. Mikrotransakce jsou zmíněny na konci a víceméně, jak jsem říkal.

ad https://jaysbrickblog.com/news/lego-2k-drive-looks-slick-but-sets-a-dangerous-and-predatory-course-towards-microtransaction-hell/
    datum: March 25, 2023
    Tomuhle se nedá říkat recenze - mluví o něčem dva měsíce před tím, než to oficiálně vyjde. Spíš mi to přijde nadávání na špatnou pověst studia 2K.

ad https://theconversation.com/very-sneaky-tactics-we-asked-gamers-how-they-feel-about-monetisation-in-digital-gaming-173030
    Tohle je článek o mikrotransakcích obecně, ne o konkrétní hře.
    Ale myslím, že otázka je kladená špatně - dneska už se moc nedělají nové hry, ale vylepšují se hry, které existují. Chceme aby hra měla podporu celé roky? No, ale někdo musí platit programátory, kteří se o to starají. A to by nezaplatila ani hra za 120 USD.
    Správná otázka je, kde je přijatelná míra monetizace - battle pass, který přináší nový obsah je podle mě v pořádku, i když také záleží na ceně a parametrech. Připlatit si za skiny? No, v dobře udělané hře nepřinášejí herní výhodu, pak je otázka, kolik jsou lidé ochotní platit.

Takže diskuse je, je-li toto přijatelné ve hře určené pro děti. Na to nemám jednoznačnou odpověď. Co ale lze říct celkem jednoznačně, je to, že to je typ obsahu, se kterým se děti budou setkávat - je mnoho monetizovaných her zdarma ve storech třeba androidu. Jasně, bylo by lepší, kdyby tomu čelit nemuseli, ale možná je tady zodpovědnost nás dospělých, nebo alespoň starších, abychom je a) poučili o tom, že se to z nich snaží vytahat peníze a proč je to nebezpečné, b) získali jejich finance pod kontrolu tím, že jim nedáme k dispozici kreditku.

Pokud budou děti závislé rodičích ve věci toho, kdo může nakupovat další obsah, pak si myslím, že je to celkem pod kontrolou.

A jestli si bude hrozně moc přát nějaký skin nebo auto do své hry ke svátku, nebo za dobře napsanou písemku? Jako... Pokud je to otázka 200-500 Kč jednou za čas, opravdu je to něco, co bychom pro své dítě jinak neudělali? Je to stejné, jako když si řekne o nějakou hračku ve stejné cenové kategorii. Záleží pak na přístupu rodiče k výchově, do čehož se necítím být oprávněn komukoli mluvit (tedy dokud postupuje v mezích zákona, ale nepředpokládám, že takové věci jsou předmětem této diskuse).
    EMMET
    EMMET --- ---
    KULHY: Ptám se, co je na tom agresivního?
    Gamepass je poměrně běžný způsob, kterým ve hrách platíš za dodatečný obsah, který se objevuje v průběhu času - takový Minecraft Dungeons ho má také.
    Mikrotransakce jsou i v Minecraftu Bedrock Edition (tj. všemožné "for Windows/Mobile atd."). Také platíš za plnou hru a máš peníze na nákup dodatečného obsahu, který Tě nenutí nikdo kupovat.
    Ano, herní měnu lze nakoupit za reálné peníze... sice prostředkem za nakoupení jiné měny, kterou lze proměnit v herní peníze, ale dá se to tak říct. Ale opět: není nic, co by mě nutilo to tak dělat.

Agresivní model mikrotransakcí je podle mě takový, který Ti dá herní výhodu... ok, pokud bych použil herní měnu hned na začátek na nákup nějakých bonusů, které snadno vyhraju, může mi to dát do začátku výhodu... Ale jedná se jen o pár jednotek hodin hry o které mi to zkrátí čekání a za to mi fakt nestojí. Ale v dlouhodobém hraní nevidím nic, co by mi dalo nějakou herní výhodu tím, že si to koupím.
    KULHY
    KULHY --- ---
    EMMET: No dyt si precti co pises: Reálně není důvod ty mikrotransakce používat., ale jsou tam. za každý splněný vedlejší úkol máš herní měnu, kterou lze nakoupit za realne penize. A když si k tomu přikoupíš ještě Gamepass,, a uz to svisti. Nevim jak moc se o tu problematiku zajimas, jestli mas deti atd. Jasne ja to zase soudim z gauce a recenzi, ale zminujou to snad vsude.

LEGO 2K Drive Review (Switch eShop) | Nintendo Life
    https://www.nintendolife.com/reviews/switch-eshop/lego-2k-drive
    https://jaysbrickblog.com/news/lego-2k-drive-looks-slick-but-sets-a-dangerous-and-predatory-course-towards-microtransaction-hell/
    https://theconversation.com/very-sneaky-tactics-we-asked-gamers-how-they-feel-about-monetisation-in-digital-gaming-173030https://theconversation.com/very-sneaky-tactics-we-asked-gamers-how-they-feel-about-monetisation-in-digital-gaming-173030
    EMMET
    EMMET --- ---
    KULHY: Jaky agresivní mikrotransakční model? Když hraješ singleplayer, tak za každý vyhraný závod v kategorii C máš auto, za každý splněný vedlejší úkol máš herní měnu... Reálně není důvod ty mikrotransakce používat. A když si k tomu přikoupíš ještě Gamepass, tak Tě to zasype další hromadou aut a řidičů.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Zkus se na to podívat v souvislostech: Kdo vlastní licence na Marvel superhrdiny? Disney.
    Kdo má nejvíc 4+ a Duplo licencovaných řad? Disney (Toy Story 4 bylo výhradně 4+, Mickey Mouse je jen Duplo a 4+, Buzz Lightyear měl pokrytí Duplo, 4+ i System ačkoliv film je určen spíš starším)

Viděl bych to tak, že Severní Americe už jsou superhrdinové úplně běžná součást popkultury, prostě je to na roveň pohádkám. A pro Disneyho jsou malé děti jedna z hlavních cílových skupin.
    KULHY
    KULHY --- ---
    To mi pripomina, co rikate na aktualne vydanou hru Lego 2K Drive? Hra za plnotucnou cenu $60, obsahuje agresivni mikrotransakcni model. Od 2K nic jineho necekam, ale ze se k tomu propujci znacka Lega uz me trochu zarazi. Deti maji proste smulu, tohle nechci podporovat.
    CROSS
    CROSS --- ---
    VACA: U novorozenců jasně, ale čtyřletý nebo šestiletý dítě rozhodně má názor na to, co si oblíká, a nic z týhle produkce pro ně neni. Jinak řečeno, ve škole všichni vědí, co jsou star wars a řešej, kdo má hustější tričko s tim motivem, ale nikdo z nich nikdy žádnej SW film neviděl. (A jestli, tak tu Lego verzi.)

S tím druhým odstavcem bych velmi polemizoval. :-] Když byly najstaršímu synovi asi dva, přivezla mu manželka odněkud tričko s motivem Thomas the Tank Engine. Asi další dva, možná tři roky nechtěl nosit nic jinýho, historku, jak jsem posháněl po bricklinku všechny lokomotivy z tý série, co kdy Lego vydalo, aby se mě tříletej místo radosti zeptal „a kde je henry” jsem tu asi psal.

(Zrovna tohle je pro ty děti, to jen k tomu, na koho je to cílený. Já bych rozhodně tričko se spidermanem nebo Darthem Waderem dítěti nekoupil proto, že mně to přijde cool, ale koupil jsem jich mraky, protože to děti chtěly, i když v předškolním věku neveděly nic o tom, kdo je friendly neighbourhood spiderman a kdo je Lukuův otec. :-])
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    KAERO: moje čtyřletá dcera jednoho dne přišla ze školky, ze chce všechno spiderman, aniž by viděla jediný díl/seriál/film a měli jsme pak období, kdy chtěla chodit ve všem ze spidermanem, lego spiderman, atd. protože to měl kamarád, se kterým se tam nejvíc baví.
    Na druhou stranu, v USA to nejsou jen filmy. Tam narozdíl od nás to všechno cca 60 let vychází jako komix, takže si to malé děti prohlíží a čtou místo "čtyřlístku".
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja teda detem (3 a 6) Avengers poustel a nebavilo je to, tak si odesli hrat jinam a koukal jsem se sam :D ale treba Spidermana znaj z animovaneho serialu
    VACA
    VACA --- ---
    KAERO: Rek bych ze to maj postaveny nejak tak, ze velka kupni sila rodicu spociva v tom ze na temata soucasny popkultury jsou schopny si rodice s tema detma nejak hrat.

Protoze ty “tradicni” temata uz se dnesnim rodicum moderniho velkomesta stavaj trochu cizi..

Rozhodne nechci hazet vsechny do jednoho pytle.
    Ale asi je to proste odraz drsny reality, kterej nam spolecnost jako lego svejma produktama timto odhaluje.

Nemyslim si totiz ze by jejich produktova politika, ktera je zalozena pruzkumech aktualniho trhu s multimilionovym rozpoctem (v dolarech) byla nejak mimo…
    VACA
    VACA --- ---
    CROSS: Asi se tak nejak pocita s tim ze soucasny generace rodicu malejch deti ty filmy znaj, a nejspis jim prijde cool mit mimino v dupackach s motivem spidermana.

Obecne u produktu urcenejch pro maly deti do urcityho veku, jesou cilova skupina prave ty rodice, ne deti samotny.

Tam to bude az od vyssiho veku, kdy decka zacnou mit svuj nazor…
    CROSS
    CROSS --- ---
    KAERO: Tohle mi vrtá hlavou už dlouho (přesně 11 let :-]) nejen u Lega, jak je zejména oblečení pro děti včetně opravdu malých tematizovaný. Star Wars, tyhlety marvel a DC postavy, fortnite – to pro čtyřletý fakt neni. Jako ty lego superhero filmy jsou i pro děti, ale přece jenom pro starší.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Ted me vrta hlavou - posledni dobou vidam hromadu setu typu "learn to build", pro 4 lete deti, s tematikou superhrdinu (venom, ironman atd.). Dokonce i lego duplo ma spidermena a asi dalsi.
    Me teda prijde ze marvelovky nejsou zrovna filmy pro deti. Rozhodne bych to nepoustel tak malym detem. Tedy nevim proc by mely byt sety pro male deti s tematikou filmu ktere nemuzou videt. Vam to prijde v poradku? Nebo to je ulitba americkemu publiku kde se superhrdinove jsou asi na kazdem kroku?
    NTR23
    NTR23 --- ---
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam