• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    VACA
    VACA --- ---
    KAERO: ok, tak to jsi mi aspoň ušetřil $$$ za tendence chtít další box s vyndavacíma chlívkama.
    Takhle ten jeden bude teda stačit jen aby si člověk vyndal kaslíky s pinama který používá furt.
    Boxy bez vyndavacích jsou podstatně levnějši:)
    KAERO
    KAERO --- ---
    VACA: vyndavaci krabicky jsem mel kdysi taky, ale pak jsem zhodnotil ze to jenom snizuje zaplnenost krabice, a nejdulezitejsi dilky jsou stejne vsechny. Neboli nektere dilky pouzivas porad, to je jasne. Ty specialni dilky pouzivas sice jednou za cas, ale dost casto abys tu krabici mel blizko. Takze obvykle stavim na podlaze, obklopeny minimalne ctyrma velkyma krabicema. Tri dalsi krabice, kde jsou fakt malo pouzivane dily, mam bokem.
    Na lego neni zadny stul dost velky.
    VACA
    VACA --- ---
    KAERO: jn, asi budu muset pořídit ještě nějaký boxy:) Ten s vyndavacíma přihrádkama mi přijde super že si člověk vytáhne nejpoužívanější dílky k ruce. Jen ještě nevim který to jsou:D
    KAERO
    KAERO --- ---
    VACA: me se osvedcilo mit nosniky rozdelene podle delky, pak se stavi hodne rychle. taky osy a hlavni typy pinu. mene caste soucastky mam v krabici s hromadou malych oddilu, takze jsou roztridene ale nebere to tak moc mista.
    VACA
    VACA --- ---
    KAERO: to je posledni fragment ze 42055 Težebního rypadla, jeho pojezdová základa:)
    Rozebrat to byla celkem řehole, ale taky je z toho teda fakt hoodně stavebních prvků...
    Hromada axle všech dýlek, stovky liftarmů různejch dýlek a tvarů. Jen těch obdélníků je přes 50... :)

Jen ještě trochu hledám nějakej systém v tom jak to mít roztřízený. Jako důležitý vnímám mít zorganizovaný drobnější dílky. Větší panely a dlouhý liftarmy zatim asi budu mít v rozsypu...

Ono mít všechno oddělený po konkrétní součástce se mi nezdá efektivní. Člověk by měl hodně oddílu po pár kusech, takže třeba tohle sdílí jeden chlívek:

což mi dává smysl protže víš kam sáhnout a snadno je rozeznáš od sebe.
    Zhruba v tomhle duchu to zatim jedu. Ale asi se to ještě vyprofiluje v průběhu:)
    KAERO
    KAERO --- ---
    VACA: co je ten pasak? nejaky vlastni vytvor?
    ZELGARIS
    ZELGARIS --- ---
    LEGO Technic 2024 August sets revealed - RC Porsche, heavy machinery, and a lunar rover!
    https://www.youtube.com/watch?v=wn4mTdKHV98
    VACA
    VACA --- ---
    mno, zatim jsem se ke stavění moc nedostal, ale tohle se myslim taky počítá:)
    Moje zábava pozdních večerů:

legrační, že na tý fotce to vypadá jako hrstka lega, ale strávil jsem s tim posledních pár dní a ještě neni všemu konec... (ani tam neni všechno vidět. A taky, volvo, arocse a defendera jsem se rozhod zatim nerozebírat:)
    jakoby na barvy nehraju, na to nemam kapacitu, ale hlavně to má asi smysl až když toho člověk má ještě násobně víc... Jedu to na tipy součástek, asi nebude problém mezi "L" kama najít tu správnou barvu.. A někerý věci jedu jen na "tipový" skupiny..

ještě mě ale kus práce čeká..
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    VACA
    VACA --- ---
    PETJU: jj tak ze to bude nejrychlejsi bych se ani nedivil, kdyz to ma motory primo na kola (jak se zda)
    Ten 3motorovej hub je v podstate reinkarnace starejch rc buggy setu...
    Ale nic moc jinyho nez postavit na tom velmi basic auticko imho nepujde.
    PETJU
    PETJU --- ---
    Letos v lete pusti Lego do sveta prvni ofiko Technic set s nabijeci baterkou a novym hubem - Porsche GT4-e.
    Zaroven se ma jednat o doposud nejrychlejsi model, tak uvidime.
    VACA
    VACA --- ---
    jinak teda asi souhlasim s názorama že tužkovky v případě lega vidim spíš jako plus, vzhledem k dostupnosti... Lego nevnímám jako klasickej RC modelářskej svět, kde prostě někde drží baterka na suchym zipu a člověk má na výběr z bambilionu variant a výrobců..
    Tady musí bejt všechno nějak zapouzřený v obalech, bezpečný pro děti, lego plug-in styl.. Spíš to zvyšuje cenu, když vzpomenu kolik stál PF lipo box, tak jsem ho nikdy nepořídil..
    A potenciálně riziko nedostupnosti až to bude out...
    Lego v podstatě při uvedení novejch Powered up instantně vyřadilo z prodeje všechny předchozí PF komponenty, sehnat cokoliv originálního na PF je dnes fakt těžký. Dřív se to dalo běžně sehnat i na tuzemskejch inzercích ale dneska už to nikdo prodávat nechce, a b-link jde cenama nahoru...
    Takže proprietální baterie imho v legu spíš mínus...

Jen můj názor..
    VACA
    VACA --- ---
    ad lego na in-house akumulátory:

mělo by jít o novej hub s vestavěnými třemi motory:

akorát nevim jestli tohle neni spíš krok zpět... Bude to asi dost účelový zařízení.

source:
    Battery Documentation - - LEGO.com CZ
    https://www.lego.com/en-cz/legal/notices-and-policies/compliance/battery-documentation/?CMP=AFC-AffiliateUK-IbzjKB5bKWU-3886431-1539294-10&locale=en-cz

pod číslem 42176, což nejspíš bude novej set, nějaký auto... údajně porsche
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    VACA: Díky za tip, to by mohlo vysvětlovat co mi cvaká v Ospreyi, akorát se mi ho nechce rozebírat, a těch u-jointů tam bylo docela dost :-/
    A souhlas s tím, že by se tahle stránka mohla zase do návodů vrátit, vzpomínám si, že tam bývaly i jiné tipy/triky i u Systemu
    VACA
    VACA --- ---
    EMMET: super, to sem netušil. Ale jako mohli by to mít nějak zmíněný v návodu. Třeba bokem u toho kroku kde se ten pin používá.
    Nebo jako u starejch návodů, tam bejvala taková "intro" stránka jak si přesně s takovejma situacema poradit :)

co jsem teď namátkou otevřel jeden z nich...

Tohle v technik návodech dnes fakt chybí. I co se týče toho aby lidi nechávali vůle v převodech, jsou toho pak plný diskuze proč blbě fungujou složitější převodovky..

Btw já se dnes třeba dozvěděl prož mi blokujou kola u defender setu na jeho vyšších převodovejch stupních.
    Jde o uspořádání "universal jointů" (křížů na kardanech).

How to fix the cracking noise of the LEGO Technic 42110 Land Rover Defender
    https://youtu.be/0p1kMtrvFvQ?si=XVE8wIDk02klG1Qh&t=75

což teda maj v návodu přesně tak jak se to nemá, a já to podle toho tenkrát i tak postavil :)
    EMMET
    EMMET --- ---
    ACID: jako henten oný čurament může být použito cokoliv, co obsahuje klasický delší bar... Takže třeba klasická rovná anténa, nebo většina nástrojů, které drží minifigové. Opravdu to není až takový problém sehnat. Navíc velmi často nějakou tu tyčku najdeš v setech, kde se tenhle dílek vyskytuje.
    ACID
    ACID --- ---
    KAERO: Aha, takže pokud nemáš henten oný čurament, tak sorryjako
    KAERO
    KAERO --- ---
    aha, takhle:

A look at this year's new Technic pins | Brickset
    https://brickset.com/article/65112/a-look-at-this-year-s-new-technic-pins
    EMMET
    EMMET --- ---
    VACA: Tahle nová součástka se dělá jenom s volným prokluzem, aby šla vyndar tak, že se dovnitř vloží tyčka (bar), která má se součástkou větší třecí sílu, než ty nosníky a vytáhne se s její pomocí.
    EZEE
    EZEE --- ---
    VACA: taky na ni koukam :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam